26 november 2008

Overdruk in Illustrator ipv. in InDesign


Vandaag tijdens een training InDesign gevorderd een interessant probleem: een document dat er goed uitzag in InDesign, kreeg een transparant effect bij het maken van een PDF. Wanneer je in InDesign 'voorvertoning overdruk' aanzette zag alles er ook OK uit. Er was een logo in EPS van een halve maan over een vlak en afbeelding geplaatst. Ook een PDF met niet-afgevlakte 'Drukwerkkwaliteit' kwam er zo op het oog goed uit.

Zodra er echter een PDF /X-1a van werd gemaakt ging het mis: de halve maan kreeg een transparant effect.Document in InDesign bekeken: er was geen enkel transparant effect of overvloeimodus gebruikt ('Blend modus'), er stond niets gegroepeerd, niets op overdruk...

Overdruk? Aha! Het geplaatste EPS bestand geopend in Illustrator: en jawel: in het venster Kenmerken was de vulling van de halve maan op 'Overdrukken' gezet! En deze overdruk in de EPS wordt in InDesign toegepast! Ook al zag je dat dus NIET bij het aanzetten van 'Vertoning overdruk' in InDesign!!

De oplossing was dus de overdruk van de vulling in Illustrator uitzetten, het bestand opnieuw bewaren en updaten in InDesign.Kortom: zoals vaker gezegd: een afgevlakte PDF toont de werkelijkheid zoals het er in druk uit komt te zien, ondanks alle mooie instellingen van InDesign zoals overdruk tonen. (Een EPS.of een AI maakt in dit geval niets uit helaas...)


3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik wil graag dit probleem eens simuleren om eens wat mee te klooien, maar krijg dit niet voor elkaar? Wij hebben pas namelijk een pdf print engine in onze rip geinstalleerd waarbij de pdf niet meer afgelakt hoeft te worden en zou graag eens willen weten wat er met dit bestand gebeurd. Zou je eens kunnen beschrijven hoe je dit probleem kan simuleren?

F vd Geest DTP & Graphic Design zei

Ah, een echte PDF RIP?
Mooi!

Teken in Illustrator elk figuur dat je wilt, zeg: een cirkel. Vul deze met een kleur. Selecteer het object in Illustrator en kies bij Objectkenmerken Vulling Overdrukken. Bewaar als AI en bewaar als EPS.
Plaats beide (AI en EPS) bovenop een bestaande afbeelding in InDesign.
Genereer een PDF/X-1a.
Bekijk in Adobe Acrobat (Pro) met overdruk aangezet in Acrobat.

Laat mij eens weten wat je ziet en wat de RIP vervolgens doet als je dit kun testen

Terry Vogelaar zei

Ik zit met een soortgelijk probleem: een logo waar overdruk onjuist is toegepast. Destijds is dat ingesteld in FreeHand. Nu het in AI staat, zie ik in het Vormgeving-paneel vermeld dat het zal overdrukken, maar dat is niet iets dat ik uit kan zetten daar. Ik zie niet hoe.

Ik zie ook nergens Objectkenmerken Vulling Overdrukken. Heet dat misschien anders in CS5?

Ik zou enorm geholpen zijn met een reactie...