30 januari 2009

InDesign CS4 boek dinsdag in de winkels!





Vanaf dinsdag 3 februari overal in de winkel: mijn nieuwe boek over InDesign CS4!

Uitgeverij: Easy Computing
Bindwijze: Gebonden, volledig in kleur, gesatineerd, Hard cover.
480 pagina's, EUR 44,95

ISBN: 978-90-456-4659-6
ASW: Algemeen boek
EAN: 9789045646596
NUR: Informatica algemeen (980)

Informatie bij Easy Computing:

Bekijk het voorwerk met de inhoudsopgave op:

Online bestellen kan oa. bij comcol:


Multi zoek/vervang voor InDesign CS: MultiQueryChange


In CS4 kun je al een hoop zoek/vervang acties vermijden door GREP in alineastijlen op te nemen. Zou je in CS3 vaak CO2 in de tekst hebben (zie ook mijn vorige berichten op dit blog), dan kun je dat met een eenvoudige GREP zoek actie netjes opmaken. In CS4 hoef je niet meer direct te zoeken en te vervangen, maar kun je de GREP voor CO2 in een alineastijl opnemen en er dan een tekenstijl aan toe kennen.
Op de InDesign User Group Nederland van 13 januari dit jaar heb ik vele voorbeelden daarvan laten zien.

Maar een aantal acties laten zich niet opnemen in een stijl wanneer het echt om vervangen van tekst gaat, dan moet de 'oude' manier van tekst- of GREP zoeken en vervangen worden gebruikt, denk aan dubbele spaties en tabs.

Martinho de Gloria, de maker van het fantastische LayoutZone, heeft mij een nieuwe multi zoek en vervang hulpmiddel doen toekomen: MultiQueryChange.

Je installeert dit in de map Scripts. Na het starten van InDesign vind je onder het menu Bewerken/Edit een nieuw menu: Multi Query Change.

Na het kiezen van dit menu krijg je en dialoogbox te zien waarin je alle bewaarde zoek/vervang opties van Tekst, GREP en Object krijgt te zien.
(Vanaf CS3 kun je veelvoorkomende zoekacties opslaan met een klik op het disk-pictogram om later opnieuw te gebruiken!)


Dubbel(!)klik om een zoek/vervang optie te selecteren in deze dialoog. Selecteer alle opties die je in één keer wilt zoeken/vervangen, bijvoorbeeld in één keer alle dubbele spaties EN dubbele tabs etc.

Een prachtig tool dat veel tijd kan sparen! Je kunt een verzameling van zoek/vervang acties ook weer opslaan als een voorkeurset om later opnieuw te kunnen gebruiken.

Voor meer informatie:

28 januari 2009

QuarkXPress 8.02 update


Oef, een flinke week gevloerd door de griep, vandaar niet zo veel berichtjes afgelopen week. In de nasleep van de griep hier even een kort bericht:
er is een updater voor QuarkXpress 8 te downoaden die de versie naar 8.02 brengt.

Downloaden kun je hier:

Een lijst met opgeloste- en niet opgeloste problemen vind je hier:

En, ik moet eerlijk zeggen: het wordt nu wel eens tijd dat er een update komt om de flink vervelende bugs in InDesign 6.0/CS4 1.0 op te lossen Adobe!

21 januari 2009

InDesign nachtwerk in Auckland


Even een leuke update:

Ik ga meewerken zelfs internationaal mijn boek te pluggen (wie weet zijn er nog Nederlanders in Nieuw Zeeland) ;-)

Our next IDUG meeting for the InDesign User Group in Auckland will be the 17th of February and it will have the (remote) participation ofSandee Cohen, David Blatner and Ann Marie Conception and Frans van der Geest from the Netherlands.

Dat alles live, midden in de nacht via Adobe Connect.
Interessant experiment.

Wat de andere namen betreft voel ik mij zeer vereerd om in dit gezelschap te mogen mee-presenteren, al is het dan van afstand.


17 januari 2009

grijswaarden negatief




Vaak een vraag van oude QuarkXPress gebruikers: hoe maak ik een negatief effect van een grijswaarden foto?

Simpeler dan je denkt: selecteer de zwart/wit afbeelding (grijswaarden afbeelding) en klik op de staal [Zwart] in het deelvenster Stalen. Vervolgens selecteer je de afbeelding met het Direct-selecterengereedschap (de witte pijl) en klik je op de staal [Papier] in het deelvenster Stalen (of sleep de staal [Papier] bovenop de afbeelding).

Uiteraard kun je op deze wijze ook een grijswaarden afbeelding 'inkleuren' of een 'valse duotoon' maken.

MAAR LET OP: dit werkt ALLEEN als de grijswaarden afbeelding (een echte grijswaarden afbeelding, dus geen RGB grijs! ) als TIFF is opgeslagen (dus niet PSD of JPEG!).

Waar zijn mijn slimme hulplijnen?


In InDesign CS4 kun je slimme hulplijnen aanzetten, een mooie functie. Maar op een Mac in een leslokaal kreeg de cursist ze niet te zien op het scherm

Dus gekeken naar de voorkeuren: Voorkeuren > Hulplijnen en plakbord (Preferences > Guides and Pasteboard). Jawel, hier stonden de gewenste hulplijnen prachtig aan.

Waarom zagen we ze dan niet?

Omdat zo bleek, in het menu Weergave > Raster en Hulplijnen > Slimme hulplijnen was uitgezet!
Je kunt dus de slimme hulplijnen aan/uitzetten in de voorkeuren maar ook tijdelijk via deze menukeuze.

13 januari 2009

Bestanden InDesign User group van 13/1


Zoals beloofd op de InDesign User group Amsterdam, pardon: Nederland (!) staat het bestand met de voorbeelden van GREP gebruik in alineastijlen on-line op mijn iDisk, pardon: Mobile Me disk.


Ga naar:
http://www.fvdgeest-dtp.nl
en kies iDisk (beveiligd)

Het bestand heet GREP_ALINEASTIJLEN

Mijn iDisk zal de komende twee weken niet voorzien zijn van een wachtwoord om in te loggen, daarna gaat de boel weer op slot.

6 januari 2009

InDesign CS4 crashes door corrupte caches!





Nou, daar kan je goed gek van worden: rechtsklik in InDesign CS4 op een afbeelding en je krijgt de 'spinning beachball of death' onder Mac OS X.

Na wat speuren blijkt dat het komt door het vastlopen van het menu Bewerk met '(Edit with') dat nieuw is in CS4.
Een oplossing is om het menu onzichtbaar te maken (Bewerken > Menu's) maar dat zat me toch niet lekker.

En toen deed iemand op Adobe forums zo maar een suggestie: wist ALLE caches eens met Leopard Cache Cleaner, misschien wordt de lijst van programma's die moet verschijnen onder Bewerk met in een cache gezet en is die corrupt.

En inderdaad: een 'Deep Cleaning' van ALLE caches (systeem, user) met Leopard Cache Cleaner en de problemen zijn opgelost!

Het vervelende is alleen dat deze cache snel corrupt lijkt te raken wanneer je een nieuw (grafisch) programma installeert dat eigenlijk aan de lijst Bewerk met moet worden toegevoegd. Idem bij het verwijderen van een programma.
Hoe dan ook, nu weten we hoe we het moeten oplossen!
.

4 januari 2009

PDF-X/(4): InDesign & Distiller

.
Ik kreeg een, op het eerste gezicht, logische vraag:
"De nieuwe PDF/X-4 standaard is aanwezig als export-optie in InDesign CS3 en CS4. Maar in de Distiller, ook versie 9, zie ik geen PDF/X-4 standaard. Hoe kan dit?'

Wel, even doordenken: in PDF-X/4 is het grote voordeel dat de transparantie 'live' is, dus niet afgevlakt. Dit is precies de kern van PDF/X-4.

In de Distiller begin je al met een Postscript-bestand, oftewel: een per definitie afgevlakt bestand! PDF/X-4 is dus onzin in de Distiller.

Gebruik daarom de export functie vanuit InDesign. Vergeet de Distiller! De PDF vanuit InDesign is al een paar jaar perfect overal door de RIP te halen. De Distiller is nu echt 'ouderwets' geworden voor drukwerk.

Nu is het wel zo dat sommige drukkers nog hun eigen joboptions hebben. Installeer deze dan 'ouderwets' in de Distiller: ze verschijnen nu vanzelf ook in de InDesign PDF export voorinstellingen! (Je herkent ze doordat er vierkante haken omheen staan. [Sheetspot-V1.3] bijvoorbeeld.)

Zoals al eerder hier en in mijn beide boeken vermeld: de PDF/X-1a standaard van de Distiller gebruikt een Web offset profiel! Verander dit in Iso Coated v2 (ECI) in de Distiller!! (Nog een reden om direct vanuit InDesign te exporteren).

Vergeet de verhalen die je ooit hebt gehoord over Postscipt maken en dan naar de Distiller: dit is echt een achterhaald verhaal...
.