30 januari 2009

Multi zoek/vervang voor InDesign CS: MultiQueryChange


In CS4 kun je al een hoop zoek/vervang acties vermijden door GREP in alineastijlen op te nemen. Zou je in CS3 vaak CO2 in de tekst hebben (zie ook mijn vorige berichten op dit blog), dan kun je dat met een eenvoudige GREP zoek actie netjes opmaken. In CS4 hoef je niet meer direct te zoeken en te vervangen, maar kun je de GREP voor CO2 in een alineastijl opnemen en er dan een tekenstijl aan toe kennen.
Op de InDesign User Group Nederland van 13 januari dit jaar heb ik vele voorbeelden daarvan laten zien.

Maar een aantal acties laten zich niet opnemen in een stijl wanneer het echt om vervangen van tekst gaat, dan moet de 'oude' manier van tekst- of GREP zoeken en vervangen worden gebruikt, denk aan dubbele spaties en tabs.

Martinho de Gloria, de maker van het fantastische LayoutZone, heeft mij een nieuwe multi zoek en vervang hulpmiddel doen toekomen: MultiQueryChange.

Je installeert dit in de map Scripts. Na het starten van InDesign vind je onder het menu Bewerken/Edit een nieuw menu: Multi Query Change.

Na het kiezen van dit menu krijg je en dialoogbox te zien waarin je alle bewaarde zoek/vervang opties van Tekst, GREP en Object krijgt te zien.
(Vanaf CS3 kun je veelvoorkomende zoekacties opslaan met een klik op het disk-pictogram om later opnieuw te gebruiken!)


Dubbel(!)klik om een zoek/vervang optie te selecteren in deze dialoog. Selecteer alle opties die je in één keer wilt zoeken/vervangen, bijvoorbeeld in één keer alle dubbele spaties EN dubbele tabs etc.

Een prachtig tool dat veel tijd kan sparen! Je kunt een verzameling van zoek/vervang acties ook weer opslaan als een voorkeurset om later opnieuw te kunnen gebruiken.

Voor meer informatie: