5 januari 2010

Een centen-GREP


De eerste tip van 2010 heb ik mede te danken aan Jorgen Verweij.
Een mooie GREP om de laatste twee cijfers van een bedrag, denk aan een advertentie met een prijzenlijst, op te maken, bijvoorbeeld als superscript.

Maak eerste een Tekenstijl aan waarin je de opmaak van de laatste twee cijfers, de centen, vastgelegd. Bijvoorbeeld superscript.

In CS3 kun je nu zoeken en vervangen toepassen op een selectie van je tekst, in CS4 kun je uiteraard een Alineastijl aanmaken waarin je een GREP stijl opneemt.

De uitdrukking in GREP is:

\d\d\>Hieronder als voorbeeld de tekenstijl superscript toegepast en een ander voorbeeld waarin superscript met onderstrepen is gebruikt:


Deze GREP gaat er wel vanuit dat je de komma NIET in de getallen hebt staan, Haal die er met een simpele zoek functie dus eerst uit.
Wil je de komma WEL in de tekst laten staan, gebruik dan deze GREP:

(?<=,)\d\d\>


Wil je de komma NIET zien maar wil je de komma wel in de tekst houden, maak dan een tekenstijl aan waarin je de corpsgrootte op 0,1 pt zet en de kleur op Geen. Spatieer eventueel af ( tot -200 !) om de centen dichter bij het bedrag te plaatsen.

Pas deze tekenstijl dan toe op de GREP:


(?<=\d),

Deze tip met meerdere screenshots en uitgebreidere uitleg kun je straks vinden in mijn nieuwe boek over InDesign CS5!!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!

Anoniem zei

Eh... Gabriel?