12 november 2010

Lokale opmaak tonen (Text overrides) op scherm


We zijn allemaal bekend met het plusje achter een stijlnaam: ergens is lokale opmaak toegepast na het toepassen van de alineastijl. Alle lokale opmaak wissen: met ALT ingedrukt nogmaals op de stijlnaam klikken; is er sprake van lokale opmaak door middel van een tekststijl: ALT+SHIFT klikken.
Voor meerdere geselecteerde alinea's met verschillende stijlen kun je het pictogram onderaan het stijlenvenster gebruiken.

Zodra je iets wijzigt voor een hele alinea (bijvoorbeeld regelafstand met de voorkeur Regelafstand op hele alinea toepassen aangezet!) zie je het plusje altijd. Spatieer je aan- of af op een (deel van de) alinea, dan kun je een groene kleur achter alle aangespatieerde tekst laten zien door bij Voorkeuren > Compositie > Aangepaste Reeksspatiering aan te zetten.

Helaas, als je met de hand ergens iets vet, cursief of kleinkapitaal enzovoort zet, zie je het plusje alleen als de cursor in de lokale opmaak zelf zet.

Maar goed nieuws: Harbs heeft een scriptje dat uitgevoerd kan worden als Opstartscript en automatisch in je tekstmenu een extra optie geeft: Toon/verberg lokale opmaak!
Alle opmaak die lokaal is aangepast wordt dan op je beeldscherm weergegeven met een rode streep!
SUPER HANDIG!Je kunt het script hier downloaden: klik met je rechter-muisknop hier en kies Link bewaren als.
Plaats het script in de map InDesign/Script/Startup scripts.
Als de map Startup scripts niet bestaat kun je deze aanmaken.

Herstart InDesign en ga naar het menu Tekst: helemaal onderaan zie je nu de nieuwe optie!

Het script is aangepast voor het Nederlands, maar je kunt het script (gewoon in een teksteditor) aanpassen en de optie zo noemen als je wilt, dat mag van Harbs ;-)

Dit script komt via Harbs en het InDesign pre-release forum (ja, we zijn weer wat aan het beta-testen dus!!)

Het script werkt in CS4 en CS5!

2 opmerkingen:

Magenta zei

ooooe, dat ga ik meteen uitproberen :D

Dank je voor het posten!
Christa

philippe zei

dankjewe, werkt prima het is eigenlijk niet meer te missen.