Zoals altijd: kopieer naar de map InDesign/Script/Scripts Panel/(eventuele mapnaam) en gebruik ze door te dubbelkikken op het script in het deelvenster Scripts in InDesign.
Mijn eBook PDF InDesign CS5 Pro is helemaal up to date en uitgebreid ten opzichte van de gedrukte papieren versie uiteraard en de gedrukte versie was even niet verkrijgbaar.
Maar: colcom heeft mijn gedrukte boek weer ruim op voorraad!
Je kunt dus kiezen of je een mooi, dik, kleurig 'ouderwets' papieren boek wil of een bij de tijd zijnde eBook PDF versie. Het eBook is direct bij mij verkrijgbaar, de papieren versie kun je weer hier bestellen.
Tja, hoe het zit met de rechten (want die zijn weer bij mij) dat is helaas nog duister maar ik heb al een afspraak met comcol dus dat komt vast weer goed.
InDesign Secrets maakt melding van een wel heel erg nare bug in ook de laatste versie van CS5: wanneer je een verankerd object plaatst buiten het tekstkader (dus vrije positie) en je stelt dit zo in dat het object altijd linksbovenaan de pagina staat bij een uitvouw, maar de positie van de tekst waar het object in is verankerd komt op de rechterpagina te staan dan wordt het verankerd object niet afgedrukt. Ik heb dit zelf een keer gehad omgekeerd met tekst op linkerpagina en verankerd object op rechterpagina: weg!
Je vraagt je wel eens af hoe het gaat met QXPress. Nou ze staan niet bepaald stil bij Quark!
Zo ben ikzelf al eens gedoken in de Flash-authoring tools (mooi Nederlands) en die steken redelijk boven de mogelijkheden van InDesign uit. Een ingewikkelde Flash-site bouwen met alle toeters en bellen, media, films, etc. is heel goed mogelijk in QXPress. Alleen niemand die zich dat eigenlijk realiseert...
Maar nu: Quark introduceert de mogelijkheid om vanuit QXPress publicaties te exporteren, direct, als app naar de iPad!
Daar waar Adobe nog behoorlijk zit te beta-testen (DSP) en de oplossing voorlopig niet echt in InDesign is geïntegreerd loopt Quark nu op Adobe voor waar het gaat om het publiceren naar Apple's iPad!
Een ontwerp voor papier en voor iPad kan wat betreft tekst-inhoud keurig synchroon worden gehouden (dus over meerde documenten) en kan allerlei 'rich content' zoals video, geluid en... animaties simpelweg direct in Quark worden gezet en naar de iPad worden gezet. Daar kan Adobe echt een puntje aan zuigen!
Als je de beta van DPS van Adobe voor InDesign ziet weet je dat dit niet echt een geïntegreerde oplossing mag noemen en alle animatie mogelijkheden van InDesign worden niet eens ondersteund... Quarks oplossing is een module voor QXPress zodat je gewoon in en met QXPress kan blijven werken.
Quark zegt zelf dat de oplossing klaar is voor gebruik en zeer binnenkort al te koop zal zijn!
Had ik het hier over een script om alle tekstkaders naar een eigen laag te zetten, hier een script van Tomaxxi (jawel, alweer!) om hetzelfde te doen met verankerde objecten!
Het script maakt een laag aan met de naam Verankerde objecten en plaatst alle verankerde objecten in je document op die laag (inline en vrije positie!)
En omdat we toch met scripts in de weer zijn: hier nog eentje van de bekende script-maker Jongware.
Dit script wisselt snel kaders om, bijvoorbeeld twee afbeeldingen.
Om duidelijk te maken hoe dat werkt, hieronder een filmpje:
Het script: klik op de onderstaande link met de rechtermuisknop en kies: koppeling opslaan als. Plaats in de map InDesign/Scripts/Scripts panel/(eventuele mapnaam). Kies in InDesign het venster scripts. Selecteer de eerste afbeelding of kader, dubbelklik op het script. Kies nu 'Mark for Swapping'. Selecteer nu de tweede afbeelding of kader en dubbelklik opnieuw op het script. Uiteraard kun je als je wilt de Engelse termen zelf vertalen in Nederlandse.
Ja, je weet het wel: het is goed om lagen aan te maken in je document. En natuurlijk een laag tekst waarvoor je zorgt dat deze de bovenste laag is (of, als je echt netjes werkt misschien daarboven nog een laag voor stramien-items zodat paginacijfers altijd zichtbaar blijven ook bij aflopende vlakken op je pagina).
Maar je vergeet het wel eens.
Of je vergeet eens een kader op de tekstlaag te zetten.
Natuurlijk kun je achteraf kaders op een andere laag zetten (vierkantje achter de laagnaam verslepen naar de juiste laag).
Maar: als je nog geen tekstlaag hebt? Of je werkt in oude documenten waarin je minder netjes hebt gewerkt? Of je krijgt stramienen van anderen zonder zelfs maar een extra laag daarin?
Dan kan onderstaand script je helpen!
Plaats het script in de map /InDesign/Scripts/Scripts panel/(eventueel submap). zoals gewoonlijk.
Met een dubbelklik worden alle tekstkaders verplaatst naar de laag Tekst. Nog geen laag Tekst aanwezig? Dan maakt dit script de laag voor je aan.
Wil je een andere naam voor je Tekst-laag? Simpelweg in een (tekst)editor het script aanpassen!
Knip en plak de onderstaande tekst in rood naar een (tekst)editor, bewaar als .jsx en plaats vervolgens in de map InDesign/Scripts/Scripts Panel/(eventueel submap). Start met een dubbelklik vanuit het deelvenster Scripts in InDesign
Het Javascript:
var newLayer = app.activeDocument.layers.add(); var layerName = "Tekst";
var layerName = "Tekst";
var doc = app.documents[0]; var layer = doc.layers.item(layerName); if(!layer.isValid){ layer = doc.layers.add({name:layerName}); } var tfs = app.activeDocument.spreads.everyItem().textFrames.everyItem().getElements(); while(tf = tfs.pop()){ tf.move(layer); } Met dank aan Harbs van In-Tools die vandaag voor mij het Javascript naar mijn wensen heeft aangepast!
Als je snel al bestaande testkaders met elkaar wil verbinden in InDesign dan kun je dat kader voor kader doen: klik op rood plusje klik op volgend kader, en in dat kader weer rood plusje en dan naar derde kader. Snel nieuwe verbonden ('gelinkte') kaders maken kan natuurlijk met de ALT-toets en werkt snel.
Wat weinig mensen echter weten is dat je ook bestaande kaderssnel met de ALT toets kunt verbinden*: klik eenmaal op het rode plusje (overloop symbool) van het eerste tekstkader; houd nu de ALT toets ingedrukt. Met ingedrukte ALT toets kun je nu op opeenvolgende kaders klikken om ze simpel in de keten op te nemen. Dat bespaart al weer heel wat klikje op rode plusjes.
*en klik je op een pad dan wordt dat een tekst-pad!
Wil je op een wat uitgebreider wijze bestaande tekstkaders met elkaar verbinden dan kan dat met de gratis plug-in TextStitch van Rorohiko.
Dez plugin laat je snel kader na kader selecteren met een commando en wanneer je klaar bent zijn met een tweede commando alle geselecteerde kaders met elkaar verbonden.
Je kunt ook 'auto-stitchen': dan worden alle bestaande tekstkaders op een pagina/spread op een logische volgorde met elkaar verbonden zonder dat je ze hoeft te selecteren.
Omdat een filmpje over TextStitch het allemaal wat duidelijker maakt:
Maar TextStitch is vooral heel goed om kaders met elkaar te verbinden die al tekst bevatten, daarom wordt in elk op deze manier gestichte kaders een 'framebreak' (volgend kader) teken ingevoerd.
Ook mooi is dat je de volgorde van 'tekstflows' simpel kunt veranderen: stel je loopt van kader a naar b naar c naar d en je wilt van a naar c naar d, dan hoef je alleen opnieuw te stitchen en niet eerst de oude flow te wijzigen en daarna pas de nieuwe flow te maken.
In de voorkeuren kun je aangeven of je bij het verbinden van de kaders wil dat er een 'framebreak' in elk kader komt – of juist niet.
Deze voorkeur geldt ook voor het autostitchen.
En wanneer je kaders loshaalt kun je aangeven of de kaders de tekst moeten behouden (dus dat alle kaders aparte kaders worden met dezelfde tekst erin als toen ze verbinden waren) of juist niet (dus dat het eerste kader alle tekst bevat, met mogelijk overloop, en de rest van de kaders weer leeg zijn).