25 februari 2011

Automatisch lagen aanmaken in nieuw document


Een van de ergernissen van InDesign is dat je niet met gesloten documenten standaard lagen kunt aanmaken die dan in elk nieuw document aanwezig zijn.
Maar Tomaxxi (daar is 'ie weer!) heeft een prachtoplossing gevonden met behulp van een opstart-script.
Download het script hier en plaats in InDesign/Script/Startup scripts.

Als je nu InDesign start heeft het deelvenster Lagen twee nieuwe opties gekregen in het uitklapmenu:
Enable TomaxxiLayers en Apply TomaxxiLayers.





Kies Apply TomaxxiLayers: je krijgt nu een keuze voor sets die je zelf kunt aanmaken met een teksteditor. In dit .txt bestandje zet je de laagnamen die je wilt hebben gescheiden door een return. Je kunt meerdere .txt bestandjes aanmaken met verschillende laagsets als je wilt. Plaats ook deze .txt bestandjes in InDesign/Script/Startup scripts.





Kies de laagset en voila! Alle lagen zijn aangemaakt in je document.





In het tekstbestandje kun je als je wilt parameters meegeven zoals beveiligd, zichtbaar enzovoort. (Lees het tekstbestandje dat erbij wordt geleverd voor de opties)

Maar... wat is nou helemaal zo fantastisch: als je de optie Enable TomaxxiLayers aanzet krijg je de dialoog voor een lagenset automatisch te zien wanneer je een nieuw document aanmaakt!
Geniaal!

Combineer dit met de scripts die je op dit blog kunt vinden om kaders automatisch op lagen te plaatsen (lees en download hier) en je bespaart jezelf weer een hoop werk!


23 februari 2011

QuarkXPress 9!









Quark had vandaag een on-line presentatie van hun Dynamic Publishing oplossing, publiceren naar (oa) de iPad direct vanuit QXPress.

Tevens werd QXPress 9 geïntroduceerd.

Ze staan niet stil daar bij Quark!
Doel van QXPress 9: iPad publishing maken voor iedereen, kleine zzp'r en grote bedrijven. Ingebouwd in QXPress 9. Zelfs direct een App maken van je publicatie schijnt mogelijk!

Ziet er goed uit. Wat opvallend is is dat je in één document de horizontale en verticale Layout kunt maken en zien en zonodig synchroniseren zoals alleen Quark dat kan. In InDesign is een verticale en een horizontale layout een part InDesign document














Tevens introduceert Quark, een eenvoudige manier om interactieve(!) eBooks te maken, genaamd Blio! Hiermee kun je web-overlays, video's enzovoort toevoegen aan een Blio eBook. Je kunt vanuit elk Print-document simpel een ePub maken en laten tonen in reflow-view van een ePub eBook in QXPress.
Tekstkaders en illustraties zijn simpel te 'taggen' om de leesvolgorde te bepalen, allemaal direct in QXPress 9.














Om het allemaal wat visueler te maken en te laten zien hoe gemakkelijk het maken van interactieve iPad publicaties gaat in QXPress 9,
In het kort de basis hieronder in een filmpje:







Behalve al het ePub en iPad gebeuren zit er nog veel meer leuks in QXPress 9:
Conditional Styles is de QXPress variant van Geneste Stijlen in InDesign, het werkt vergelijkbaar;




Verankerde objecten nu ook in QXPress 9, jawel! En het werkt net als in InDesign met behoud van paginapositie links/rechts gespiegeld enzovoort:




Natuurlijk nu ook in QXPress 9: automatisch nummerende lijsten!




Verschillende kadervormen maken met de Shape-maker:






Afbeelding-grids maken: een reeks afbeeldingen automatisch in grids plaatsen:




Story-linker: eenvoudig kaders verbinden maar ook weer losmaken en aangeven of tekst in laders behouden moet worden enzovoort;
Story editor: ook die kennen we van InDesign:




Nieuwe Clone tools:




Om het allemaal opnieuw wat visueler te maken deze nieuwe mogelijkheden in QXPress 9,
hieronder nog een filmpje:





Meer info?


En wanneer komt dit alles? Wel binnen een paar weken!
Eat your heart out Adobe!!



16 februari 2011

Cross Reference Pro van DTP Tools: bugfix


In mijn boeken maak ik veel gebruik van kruisverwijzingen ('zie ook pagina 124' bijvoorbeeld). Veranderd de inhoud dan verandert de verwijzing mee.
Dit kan met de ingebouwde gereedschappen van InDesign, maar het is nogal cru allemaal.. Een veel betere oplossing is de Cross Reference Pro plug-in van DTP Tools. Hiermee zijn kruisverwijzingen maken een fluitje van een cent, de opmaak is volledig te bepalen en, heel belangrijk, ze updaten Live! Ook is met een klik van een of alle kruisverwijzingen in je tekst ook een hyperlink te maken (zoals in de eBook uitgave van mijn InDesign boek, tot 1 maart slechts 17,50!).

Alleen was er iets raars aan de hand: wanneer je live updates aan had staan flikkerde de pagina's in je deelvenster-paginas alsof ze steeds werden opgebouwd. Een bugje.

Die bug is nu verholpen en je kunt de laatste versie downloaden (Mac en Windows) vanaf de site van DTP Tools!
Doen!




9 februari 2011

Interactief: leesproef van komend eBook InDesign


Volgend op het bericht hier over interactiviteit: wil je een proef lezen van een binnenkort te verschijnen update van mijn eBook over InDesign dan kun je een deel van het hoofdstuk Interactiviteit downloaden. Hierin is ook het voorbeeld van de interactieve plattegrond opgenomen.



Comcol actie: mijn gedrukte boek en eBook voor 39,95!






De laatste exemplaren van mijn gedrukte boek zijn te koop bij Comcol. Op dit moment krijg je er GRATIS mijn eBook bij! En dat voor maar 39,95!
Het eBook is ook los aan te schaffen, tot 1 maart maar voor 17,50! Na 1 maart 29,95.

Klik hier voor de bundel boek+eBook
Klik hier voor het eBook

Tot 1 maart kun je het eBook ook direct bij mij kopen: klik dan hier.


8 februari 2011

Geupdate 9/2: Een plattegrond met hotspots in InDesign (Flash)





In het volgende voorbeeld maken we een aantal knoppen aan die een afbeelding tonen en informatie in beeld brengen wanneer de muiscursor over de knop zweeft (roll over). Wanneer de muiscursor weer de knop verlaat (roll off) verdwijnen de afbeelding en informatie weer.

Plaats een afbeelding van een map of plattegrond en bepaal waar op de afbeelding je hotspots wil maken. In dit voorbeeld maak je drie knoppen: teken een kader en geef deze vorm. In ons voorbeeld een kader met kaderrand en een kleur die op Vermenigvuldigen is gezet bij Effecten.

Houd het kader geselecteerd en kies Object / Interactief / Omzetten in knop.
Houd de knop geselecteerd en ga naar het deelvenster Knoppen. Voeg een tweede status toe. Selecteer deze tweede status en geef de knop een ander uiterlijk, bijvoorbeeld een andere kleur en als effect een gloed buiten; dit wordt de vormgeving die de gebruiker ziet als de muiswijzer over de knop zweeft.






Plaats nu de afbeelding die je wilt tonen als de gebruiker over de knop zweeft met de muisknop. In dit voorbeeld staat de afbeelding in een rond kader met een dikke witte omlijning; zowel het kader (object) als de lijn hebben beide een slagschaduw gekregen. De slagschaduw die op de lijn wordt toegepast zorgt voor het diepte-effect.




Selecteer het kader met de afbeeldling en kies Venster / Interactief / Animatie. We gaan als animatie Infaden instellen, dit laat de afbeelding verschijnen.





Het is nu van belang dat je bij Gebeurtenis het vinkje weghaalt voor Bij laden van pagina! We willen de animatie namelijk koppelen aan het zweven met de muiscursor over een knop!




Selecteer de knop en toon het deelvenster Knoppen. Selecteer nu achter Gebeurtenis de optie Bij Rollover. Klik op het plusje om een actie toe te voegen. Kies Animatie en selecteer daar de zojuist gemaakte animatie voor de afbeelding. Kies bij Opties voor Afspelen.
Selecteer ook de knop Omkeren bij rolloff om de afbeelding weer te laten verdwijnen als de muiscursor niet meer over de knop zweeft.


Houd de knop geselecteerd en ga naar het deelvenster Knoppen. Voeg een tweede status toe. Selecteer deze tweede status en geef de knop een ander uiterlijk, bijvoorbeeld een andere kleur en als effect een gloed buiten; dit wordt de vormgeving die de gebruiker ziet als de muiswijzer over de knop zweeft.






Herhaal de handelingen om meer knoppen te maken en te koppelen aan andere afbeeldingen.


Maak nu een tekstkader aan voor informatie over de te verschijnen afbeelding. Als animatie voor dit tekstkader wordt Invliegen vanaf bovenkant gekozen. Je ziet nu een lijn lopen die aangeeft vanaf welk punt de afbeelding zal beginnen met de animatie. Selecteer deze lijn met het Direct-selecterengereedschap (de witte pijl) en sleep het beginpunt bovenop de afbeelding waar de tekst bijhoort.
Dit geeft het effect van een tekst die vanuit de afbeelding verschijnt en zal eindigen in dit geval onderaan de plattegrond.





Houd het tekstkader geselecteerd en ga weer naar het deelvenster Knoppen. Voeg een tweede actie toe bij Rollover als Gebeurtenis door nogmaals op het plusje te klikken. Kies nu de animatie van het tekstkader. Kies bij Opties voor Afspelen. Selecteer ook de knop Omkeren bij Rolloff om de tekst weer te laten verdwijnen als de muiscursor niet meer over de knop zweeft.

Nu is het van belang dat wanneer de muiscursor over een knop zweeft de afbeelding en de tekst tegelijk worden getoond! Kies Venster / Interactief / Timing. Je ziet alle animaties staan in dit deelvenster. Selecteer de gewenste twee animaties in het deelvenster Timing en klik vervolgen op het kettingsymbool voor Samen afspelen. Dit zorgt ervoor dat beide animaties, afbeelding en tekst, tegelijkertijd zullen afspelen.





Exporteer als Flash.
En nee: de iPad kan dit niet tonen, nog steeds geen Flash! (Aadje...!)

Ook dit voorbeeld straks in de nieuwe eBook uitgave van mijn InDesign boek!

Klik hier om het Flash-bestand te bekijken.

Wil je de PDF met het resultaat zien, klik dan hier

Je kunt ook op de link klikken met de rechtermuisknop en Bestand opslaan als kiezen om de PDF te downloaden.

Om een PDF te laten werken exporteer je het InDesign bestand eerst als SWF Flash bestand. Dit bestand plaats je vervolgens in een nieuw document. Stel met het regelpaneel Media de poster in. Exporteer nu als PDF (bijvoorbeeld Interactieve PDF)
En nee: ook op de iPad speelt de Flash niet af in de PDF!

Resultaat hier in een screen capture (voor hen die dit bekijken op iPhone of iPad zonder Flash)





UPDATE:
Hieronder nog een variatie. Voor de knop rechtsboven is nu een sluitknop toegevoegd.
Dat werkt als volgt:
  • Er is een nieuw kader getekend met de X erin. Deze is omgezet naar een knop. Vervolgens is een nieuwe objectstatus toegevoegd (roll over) waaraan een emboss effect is toegekend.
  • Dit kader dat als sluithokje gaat fungeren is voorzien van dezelfde animatie infaden als de afbeelding.
  • Bij de knop (de 'hotspot') met het gekleurde vlak is nu bij Roll over NIET(!) omkeren aangevinkt. Dit zorgt ervoor dat na de roll over de afbeelding zichtbaar wordt maar niet verdwijnt bij een roll off zoals in het eerste voorbeeld.
  • Met het plusje in het deelvenster knop is vervolgens de animatie van het sluitvlakje toegevoegd.
  • In Timing zijn deze animaties weer gekoppeld (Afbeelding, tekst, sluitvlakje)

  • Vervolgens is de knop met het sluitvlakje geselecteerd en is de gebeurtenis Muisklik (On Click) gekozen. Hieraan zijn alledrie de animaties gekoppeld (Afbeelding, tekst en de sluitknop zelf!). Maar voor alledrie de animaties is de optie Omkeren gekozen!
  • Vervolgens (met de knop sluitblokje nog steeds geselecteerd) is weer het deelvenster Timing omgeroepen en zijn alledrie de animaties weer gekoppeld om samen af te spelen.

Klik met de rechtermuisknop en kies Bestand bewaren als als je het bestand wilt downloaden.


UPDATE 2:

Het vervelende met het tweede voorbeeld is dat de animatie opnieuw speelt wanneer je opnieuw over de knop rechtsboven zweeft (Rollover). Ik wil dat niet, de afbeelding moet blijven staan ook al vindt er een nieuwe rollover plaats en pas weer sluiten met een klik op het sluithoekje.
OPLOSSING:
  • Maak een nieuwe knop aan, even groot als de knop rechtsboven en zelfde vormgeving.
  • Hang een nieuwe actie aan de eerste knop rechtsboven die we al hadden: namelijk: maak de knop zelf onzichtbaar bij Roll over!
  • Voeg ook als actie toe dat de tweede nieuwe knop wel zichtbaar wordt bij rollover. Aan deze knop hang je verder geen gebeurtenis/actie.
  • Voeg aan het sluitblokje twee nieuwe acties toe bij de gebeurtenis Bij klikken: verberg de nieuwe tweede knop en maak de eerste knop weer zichtbaar!
  • Om de tweede nieuwe knop bij het laden van het document onzichtbaar te laten zijn vink je voor deze knop de optie Verborgen totdat activering plaatsvindt aan.




Wil je het InDesign document met alle instellingen downloaden?



7 februari 2011

eBook actie Publish verlengd tot 1/03







Tja, het duurt altijd even de deadline en het verschijnen van een magazine - dat heb je met oude media zoals druk ;-)

Deze week verschijnt de Publish nr.1 2011 met daarin in de rubriek van Peter Kentie een verwijzing naar mijn eBook over InDesign voor de prijs van 17,50.
Dit was de actie-prijs tot 1 februari omdat vanaf die datum mij eBook officieel te koop is via comcol.nl voor de gewone winkelprijs van 29,95:


Maar omdat ik niet alle Publish lezers kan teleurstellen met een hogere prijs, kan ik niet anders dan de actie te verlengen tot 1 maart 2011. Tot die datum blijft de prijs van het eBook dus nog even de vermelde 17.50.

Ook mijn gedrukte boek is weer verkrijgbaar (nog ongeveer 700 stuks) via comcol.nl:

En voor hen die dat willen ook nog enkele exemplaren van mijn vorige CS4 boek:


1 februari 2011

Geneste regelstijlen: een voorbeeld


Ik merk dat maar weinig gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid om geneste stijlen toe te passen in combinatie met een (eerste) regel.
Maar waarschijnlijk hebben ze het bij het Historisch Nieuwsblad wel gevonden te zien aan de begin-kapitaal en de eerste regel in kleinkapitaal.

In het onderstaand voorbeeld heb ik het nagebouwd, maar om het wat duidelijker te maken heb ik de begin-kapitaal in Rood gezet.




Pas je in alineastijlen een begin-kapitaal toe, dan kun je aan de begin-kapitaal (ook wel initiaal genoemd) een eigen tekenstijl geven (verderop wordt ook duidelijk waarom dat in dit geval een goed idee is!). In het voorbeeld heb ik een tekenstijl aangemaakt waar alleen de kleur op Rood is ingesteld.

Ook heb ik een tekenstijl aangemaakt waarin alleen voor tekenopmaak bij Hoofdletters/kleine letters (bbrrr.. wat een vertaling!) de optie (openType) Kleinkapitaal heb aangezet.

In de alineastijl is vervolgens deze tekenstijl voor kleinkapitaal toegepast op de eerste regel!




Probleem: ook de begin-kapitaal wordt kleinkapitaal!
Oplossing: in de tekenstijl Rood voor de begin-kapitaal bij de optie Hoofdletters/kleine letters als optie Normaal instellen!




Dit voorbeeld is straks te vinden in een nieuwe uitgave van mijn eBook PDF! Stay Tuned!