23 november 2011

Stijlmappen: handig voor taalwissels

.
Misschien gebruik je ze al, misschien ook niet: stijlgroepen!
Je kunt in het Alinea/tekenstijlen paneel mapjes aanmaken waarin je je stijlen groepeert. Sowieso handig om minder 'belangrijke' stijlen in een eigen mapje te zetten. Sleep simpelweg de geselecteerde stijlen op de stijlmap:

Maar je kunt deze hele stijlgroepen ook kopiƫren. Kijk dat is nou handig voor taalwissels!
Maak een mapje aan met bijvoorbeeld de naam NL. Werk je dan later met de Franse of Duitse tekst (op een eigen laag bijvoorbeeld) dan kun je met een kopieer-handeling de hele map met stijlen kopiƫren. Noem de kopie dan bijvoorbeeld FR of DE. De stijlen in deze map kun je dan aanpassen door de taalinstelling in de stijl te wijzigen naar Frans of Duits zodat de juiste afbreekregels (en spellingcontrole) kunnen worden gebruikt!


     
Je kunt ook met Zoeken/vervangen de stijlen wijzigen of door de andere stijl vervangen omdat InDesign de mappen ook in de Zoek/Vervang dialoog laat zien.
Handig dus voor wie met taalwissels werkt.


.

5 opmerkingen:

jochen zei

Deze tip is goud waard! Ik had er nog nooit het nut van ingezien van die mapjes, behalve dan om netjes te werken!

F vd Geest DTP & Graphic Design zei

Eerlijk gezegd: ik had 'm ook pas zelf verzonnen, gedurende een training voor een bedrijf dat veel met taalwissels had te maken, opeens zie je dan nut voor iets dat je eigenlijk allang weet maar de praktische toepassing eerst niet al te groot acht ;-)

Nicolette zei

Heb je ervaring met stijlmappen en export naar epub? Het wordt ergens afgeraden om in dat geval stijlmappen te gebruiken maar er wordt niet bij vermeldt waarom. Enig idee?

F vd Geest DTP & Graphic Design zei

Nee geen ervaring met stijlmappen en ePub, maar misschien kan een CSS dan verward raken door dezelfde namen van stijlen. Let dan goed op met stijlmapping (mapping, niet map dus, het toekennen van stijlen aan tags als H1 enzovoort).

Nicolette zei

Het was een bug in eerdere versies in CS 5 en 5.5 is het opgelost.