15 december 2011

Animatie en timing in DPS/Folio? Ja toch wel (een beetje)!

.
Ik had op de NIDUG-bijeenkomst van afgelopen woensdag Andre beloofd weer een wat uitgebreider artikel te schrijven , dus bij deze ;-)

Wie afgelopen woensdag in Amsterdam de presentatie van Peter over DPS heeft gezien, heeft ook gezien en gehoord dat de panelen Timing en Animatie voor SWF zijn bedoeld en niets doen in Adobe DPS/Folio.

Kunnen we dan niets animeren en timen zonder HTML5 te gebruiken?
Wel, een beetje toch wel!
Alleen: de 'animatie' is beperkt tot een fade in effect en de timing vereist wat handwerk.

Zie hieronder twee filmpjes van een Folio:
In de eerste zie je het uitgave-nummer rechtsboven infamen en daarna start een diashow; in de tweede zie je een logo verschijnen.







Hoe heb ik dat gedaan?
De truc met het infaden van het uitgave-nummer (het rode blokje rechtsboven) werkt met een objectstatus.
Er zijn twee objecten in deze status: een compleet leeg kadertje (mag zo klein zijn als je wilt) dus met kleur [Geen], dus niet zichtbaar en het tweede object is het rode kadertje.

Het niet zichtbare kadertje is de start-status, de tweede status is het rode blokje. via het deelvenster Overlay Creator is nu aangegeven dat deze objectstatus vanzelf moet starten maar er is in de kruisvervaging (cross fade) voor een wat langere tijd gekozen.
En voila: een infade effect!










De diashow start ook vanzelf (een objectstatus met vier afbeeldingen) maar omdat ik die na het infamen van het rode blokje wil starten is er een vertraging opgegeven bij het automatisch afspelen! Bovendien is Verbergen voor afspelen aangezet. Dat is een beetje rekenen en uittesten maar zo kun je dus toch aan timing doen in een Folio!






In het tweede voorbeeld is een achtergrondafbeelding genomen en deze is gekopieerd precies bovenop het origineel (bijvoorbeeld met Stap en Herhaal offset 0). Deze kopie is gegroepeerd met de teksten, het logo en de rode Flip-balk rechts.
Deze groep en de originele achtergrond-afbeelding is vervolgens in een object-status gezet: dus twee objecten: de lege achtergrond en de groep.
In het deelvenster Overlay Creator is vervolgens weer een wat langere kruisvervaging opgegeven en is automatisch afspelen aangezet.














Om bij beide voorbeelden er voor te zorgen dat de 'animatie' slechts een keer afspeelt is de optie Continu afspelen UITgezet en staat Stoppen bij laatste afbeelding aan.







Dus toch een  beetje animatie en timing ;-)

Zelf al deze trucs leren en zelf een magazine leren maken?
Denk aan de kortingsactie van NIDUG ism Opatel:
KLIK HIER


.

4 opmerkingen:

André Mesker zei

Kijk, dat zijn leuke tips!
Jij bent natuurlijk ook al met voorbereidingen bezig voor het boek over Indesign CS6. Ook zo onder de indruk van Liquid Layout? :-)

F vd Geest DTP & Graphic Design zei

Over CS6 mag ik niets meer zeggen dan dat wat je al weet, de demo van principes van Liquid Layout geeft een aardig idee van wat misschien mogelijk wordt in CS6. Liquid Layout is niet iets nieuws, Webdesigners kennen het principe al veel langer. Eigenlijk is het dus 'oude' HTML-tecniek maar nu toegepast in InDesign.

Peter Villevoye zei

Liquid Layout is inderdaad al iets wat webdesign al langer doet, maar waar InDesign zich maar steeds niet aan wilde wagen. Onder druk van kantelende iPads en afwijkende Samsungs, heeft men nu toch een blik programmeurs open getrokken om de techniek van vloeibaarheid en schaalbaarheid in InDesign te implementeren. Volgens mij hadden we dit al 100 jaar eerder moeten hebben - al die advertenties telkens aanpassen was ook geen leuk werk...

Verder vind ik de "animatie" truc wel grappig, maar ik hoop dat CS6 ook hier betere en handigere technieken voor gaat bieden...

F vd Geest DTP & Graphic Design zei

Ja zoveel tijd gestoken in animaties in CS5 om dan niets te ondersteunen in DPS, het blijft wat vreemd en zuur he...