5 maart 2013

[Papier] overdrukken in InDesign kan terecht niet... of toch?

.
De staal [Papier], ook wel 'wit' genoemd door velen, is eigenlijk geen kleur: het is proces CMYK 0/0/0/0. Oftewel: er wordt uitgespaard.
In QuarkXPress kon je een andere kleur dan wit op overdruk zetten en wanneer je dan de kleur later veranderde in 'wit' bleef deze overdruk behouden, oftewel: er werd niet uitgespaard!

Heel dom dus van QXPress. InDesign is slimmer: zodra een object of lijn de kleur [Papier] krijgt wordt overdruk uitgezet.
Zo hoort het ook.

Maar...

Er is een bugje met lijnkleur in tabellen! Zet je van een kleur de lijn in cellen of celstijlen op overdruk en verander je daarna de lijnkleur in de cel of celstijl of in [Papier] dan blijft overdruk wel behouden - en gaat het dus mis!

Je kunt dit zelf testen door Voorvertoning - Overdruk aan te zetten gelukkig, maar 'dom' is het wel!Eigenlijk vreemd*, omdat het niet zou moeten kunnen in InDesign, is dat je bij Preflight-profielen zowaar een optie hebt om je te laten waarschuwen wanneer de staal [Papier] op overdruk staat! Tja...

*Ook weer niet zo vreemd zoals Roel Hanssen terecht opmerkt: De optie in de preflight is trouwens wel terecht nuttig, aangezien deze ook checkt in o.a. geplaatste PDF- en AI-bestanden.
 Ja dat is waar, met name in AI-bestanden kan het sneller fout gaan omdat 'wit' zeg daar makkelijker op overdruk laat zetten dan in InDesign.5 opmerkingen:

Anoniem zei

De optie in de preflight is trouwens wel terecht nuttig, aangezien deze ook checkt in o.a. geplaatste PDF- en AI-bestanden.

F vd Geest DTP & Graphic Design zei

Ja dat is waar, met name in AI-bestanden kan het sneller fout gaan omdat 'wit' zeg daar makkelijker op overdruk laat zetten dan in InDesign.

Unknown zei

Het toeval wil, dat ik net een gelijkaardig probleem tegenkom in Indesign CS5. Even schetsen, je hebt een paragraafstijl die o.a. een bepaald kleur toekent én deze ook in overdruk zet. Als je deze stijl later terug aanpast en "Paper" kiest ipv je eigen kleur, dan komt de optie "overdrukken" grijs te staan, maar je witte tekst zal nu ook overdrukken zonder dat je de "overdruk" functie kan uitschakelen, daarvoor moet je dus eerst weer een ander kleur kiezen, overdruk uitzetten en terug Papier kiezen…

F vd Geest DTP & Graphic Design zei

Net getest Joc 'Game over' Stone: inderdaad, nog een valkuil in InDesign!

Unknown zei

Aah, een fan :-)