22 april 2013

Lettercontouren maken van alle tekst in InDesign? NEE!!

.
Tot mijn oprechte verbazing hoor ik het nog steeds: drukkers die vragen om eerst alle tekst in een InDesign document om te zetten naar lettercontouren voor het maken van een PDF!

Pardon!?!!? 
Heel, heel, heel slecht!

Wat geschiedenis:
toen InDesign pas uitkwam, wat was dat, 1999, hadden nogal wat drukkers geen echte Postscript rips maar 'gekloonde' sofware, een Postscript-kloon. Vaak een oude level 1 kloon.
InDesign maakte vanaf het begin gebruik van de mogelijkheid om, wat je nu kent als OpenType, fonts meet meerdere tekens dan de standaard tekenset te gebruiken. Bijvoorbeeld voor Japanse fonts of voor cyrillische tekens.
Dan noem je Double Byte fonts. In een InDesign PDF werden alle fonts opgeslagen volgens dit Double Byte principe.
En dat ging niet altijd goed in zo'n oude level 1 Postscript kloon. Vandaar dat in die gevallen omzetten van tekst naar lettercontouren werd toegepast als noodoplossing om toch te kunnen rippen.

Maar afgezien van een enkele drukker in Verweggistan die 15 jaar geen enkele inverstering of bijscholing heeft gedaan, zitten alle drukkers al jaaaaren op Postscript level 3 en de meeste op de nog wat nieuwere PDF rip.
Dus geen enkel probleem meer met die fonts!
Oftewel: omzetten naar lettercontouren is helemaal nergens voor nodig!
Echt niet.

Vraagt je drukker je om in de PDF handmating overvul (trapping) in te stellen? Vraagt je drukker je om handmatig in de PDF een rasterhoek in te stellen voor steunkleuren? Zo ja dan zit 'ie op level 1 Postscript kloon software. Zo nee: dan is dat ook niet nodig omdat de RIP software dat regelt - en dan dus ook de fonts kan rippen.
Angstige drukkers die de laatste jaren niet meer hebben opgelet vragen het nog wel eens voor advertenties. Ook niet nodig!
Nogmaals: echt niet!

Kortom: hard lachen als je drukker het vraagt te doen en vragen of het niet eens tijd wordt om een beetje moderne kennis te verwerven.

Maar... jij bent eigenwijs je drukker is nog eigenwijzer! Hoe zet je dan toch tekst om naar contouren - natuurlijk nooit in je document maar alleen in de PDF!! Ga naar Uitvoer > Voorvertoning afvlakker en kies in het deelvenstermenu de optie Voorinstellingen Transparantie-afvlakker om een voorinstelling voor het afvlakken te maken, kies daar Tekst naar contouren! Selecteer deze afvlakinstelling dan bij het exporteren naar de PDF (in tabblad Uitvoer). Als je dan toch zo eigenwijs bent om het toch tegen beter weten in te doen, doe het dan alleen op deze manier!




Illustrator dan? Tja, als je een logo, tekening of wat dan ook krijgt (nog een EPS? nee toch zeker, toch wel al standaard AI mag ik hopen, EPS heeft problemen met kleurbeheer*) en daarin is een font gebruikt dat jij niet hebt staan op je computer, dan gaat het fout bij plaatsen in InDesign, ja dan kan het verstandig zijn om in Illustrator de tekst wel om te zetten naar contouren (outlines) hoewel dan de tekst niet meer bewerkbaar is natuurlijk in dat AI bestand, bewaar dus altijd een kopie zonder omzetting!

*Enne, idem dito met een sterretje: eerst beelden naar CMYK omzetten en dan in InDesign plaatsen is natuurlijk ook al jaren een compleet achterhaalde workflow hoor! Werk met icc profielen en zet om in de PDF via dat profiel natuurlijk ;-

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Als je de transparantie-afvlakker gebruikt, moet er natuurlijk wel transparantie in het document zitten. Nu de gouden tip: plaats vlakje op de basispagina en geef die als vulling en lijn: Geen. Zet dit vlakje vervolgens op vermenigvuldigen. Dit vlak moet gewoon ergens op de pagina staan. Hoeft niet over de tekst heen of zo. Alle tekst op de pagina's met deze basispagina wordt dan omgezet naar contouren.
Ps. Best wel erg dat ik dit weet :-)

walter bravenboer zei

Een .ai heeft geen fonts ingesloten, al een aantal keren problemen mee gehad.
En soms slaat de rip op tilt bij exotische fonts, dan heb ik toch geen keus, hoor...

F vd Geest DTP & Graphic Design zei

Niet erg, wel goed Roel Hanssen! Walter: wat voor fonts zijn dat, laten die zich wel insluiten in de PDF?

walter bravenboer zei

meestal fonts als cyrillische e.d. en soms ook wel van die leuke webfontjes... waar klanten mee aankomen.
Ze worden ook niet in PDF's ingesloten.
Vaak heb ik alleen een PDF en moet ik ze outline maken met Pitstop.

Anoniem zei

@Walter, alleen lettertypen met de juiste machtigingsbits worden ingesloten.

walter bravenboer zei

Tja, leg dat maar eens uit aan ze...

Goed in Stijl zei

ik wil graag kaarten maken met fonts die ik van internet heb. Nu ben ikop zoek naar drukker en echt iedereen,maar dan ook iedereen zegt wat jij zegt: fonts omzetten naar lettercontouren..

F vd Geest DTP & Graphic Design zei

@Goed in Stijl: tja, wat zal ik er van zeggen... ;-)
Doe het in ieder geval NIET in je document maar alleen in de PDF bij export zoals hierboven beschreven. Gaat het om fonts op kaarten direct in Illustrator, dan is dat een ander verhaal, maar zorg wel dat je een kopie van je Illustrator bestand hebt zonder lettercontouren (anders kun je geen tekst meer aanpassen).
En wie is toch die 'iedereen' die deze onzin beweert...? ;-)
Overigens ik zeg dus juist NIET omzetten he!