27 mei 2014

Alineastijlen en.. tekenstijlen, jawel: óók in Word!

.
In een eerder berichtje hier heb ik het gehad over het plaatsen van Word-documenten waarbij de importoptie ingesteld was op Opmaak verwijderen uit Word-bestand, zie hier.
Dit berichtje gaat ook over lokale opmaak zoals vet en cursief.

Maar wist je dat je ook in Word gebruik kunt maken van Tekenstijlen zoals in InDesign?
Deze Word-tekenstijlen werken zoals ze dat ook doen in inDesign: je legt alleen vast wat moet afwijken, dus alleen 'bold' of alleen 'cursief'

Gebruik je netjes alineastijlen en tekenstijlen in Word dan kun je door de importoptie Opmaak behouden bij het plaatsen van tekst dus niet alleen keurig netjes Word-alineastijlen mappen naar InDesign-alineastijlen maar dus ook Tekenstijlen!







Exit Adobe Exchange, enter Adobe Add-ons!

.
Het zit er nog wel in deze versie van InDesign CC: Het Adobe Exchange venster, sterker nog: het is pas officieel in InDesign CC geïntroduceerd!

Maar, het gaat min of meer alweer exit!

Vanaf vandaag is Adobe Add-Ons live en het gaat straks Exchange vervangen.
Kijk maar eens op https://creative.adobe.com/addons.





23 mei 2014

Noteer: 18 juni! InDesign CC Next!

.


We zijn weer een jaar verder na de eerste CC release.
Dan wordt het tijd voor 'the next step': CC next! CC 2014!

Noteer 18 juni in je agenda!

En ja: mijn eBook over InDesign CC zal op die datum klaar zijn! 580 pagina's volledig aangepast aan InDesign CC release 2014!

Kijk ook op deze website:
https://creativecloud.adobeevents.com/ccnext/?sdid=KLVBZ

En natuurlijk, zodra het mag vind je op dit blog alle nieuwe functies van InDesign CC versie 2014!




20 mei 2014

Illustrator: hoe het ooit begon

.
Ik heb het allemaal zien komen en stap voor stap destijds gevolgd: van Rotring-pen en afwrijfletters naar Mac naar Illustrator. Wow, wat je vandaag de dag gewoon vindt was een revolutie!


   







Voor een ander overzicht, wat is DTP klik hier


17 mei 2014

Tjee...

.
Ik had geen idee dat deze website bestond, laat staan dat ik wist dat ik er op voorkwam... Grappig.
http://www.clasener.eu/frans-van-der-geest/






12 mei 2014

Roteer eens met de witte pijl!

.
Iedereen die InDesign gebruikt kent natuurlijk de zwarte pijl (Selectiegereedschap) en de witte pijl (Direct selecteren-gereedschap).

Maar het blijkt dat slechts weinigen weten dat de keuze voor de zwarte of witte pijl ook verschillend werkt wanneer je kaders wilt roteren of schuintrekken enzovoort!

Selecteer eens een tekstkader met de zwarte pijl en geef een rotatie op: er gebeurt wat je verwacht:


Maar probeer dit nu nog eens terwijl je de witte pijl hebt geselecteerd, dan gebeurt er wat anders:


Dit werkt ook voor schuintrekken:



6 mei 2014

Auto-Save met Keyboard Maestro

.
Ook al bewaart InDesign op de achtergrond regelmatig je werk, er wordt mij toch vaak gevraagd waarom inDesign geen auto-save functie heeft. Tja, dat moet je aan de ontwikkelaars bij Adobe vragen natuurlijk maar de 'op-de-achtergrond-bewaarfunctie' wordt voldoende geacht daar.

Mocht je toch een auto-save functie toe willen voegen dan kan dat met het uitstekende (maar niet gratis, € 26,85) Keyboard Maestro.

Vanuit Keyboard Maestro kun je aangeven dat bijvoorbeeld om de 10 minuten een Save (Bewaar) wordt uitgevoerd als er wijzigingen zijn en InDesign op de voorgrond staat.

In de onderstaande schermafbeelding zie je de macro staan.



Je kunt de macro ook nog uitbreiden met condities, bijvoorbeeld dat de als de naam van het bestandsvenster 'Naamloos' bevat de macro niet mag worden uitgevoerd. Zo gebeurt er niets totdat je zelf eerst een Bewaar als actie hebt 
uitgevoerd en het document een naam hebt gegeven:





De hierboven getoonde makro kun je hier downloaden als je Keyboard Maestro al hebt. Dubbelklik op het gedownloade bestand om het te importeren in Keyboard Maestro. Je kunt de macro dan vervolgens zelf bewerken door de naam van het programma (CS6, CC) aan te passen, de Engelstalige Unnamed te gebruiken of de tijd aan te passen.