4 juni 2014

Een basislijnraster koppelen aan stramien-pagina's

.
Een van die veelgestelde vragen: kan ik meer dan één basislijnraster gebruiken in mijn document?

Op zich stel je een basislijnraster in bij de voorkeuren dat geldt voor het gehele document.
Maar, zoals ik mag hopen bekend, kun je elk tekstkader zijn eigen basislijnraster geven via Object > Opties tekstkader.

Dat kunnen we mooi gebruiken in combinatie met het sinds CS6 bestaande, maar door veel vormgevers veel te weinig gebruikte, Primair tekstkader.

Veel InDesign-gebruikers plaatsen hun tekst nog op de 'ouderwetse' manier in plaats van de veel soepelere manier met het dit Primair tekstkader (voor de ouderen onder ons: de Quark-manier!). Hier vind je een video van mij over de verschillen voor en vanaf CS6:http://fvdgeest-dtp.blogspot.nl/2013/09/primair-tekstkader-praktisch-voorbeeld.html

Vink de optie Primair tekstkader aan bij het maken van een nieuw document:Een primair tekstkader is herkenbaar aan het speciale pictogram links bovenaan het tekstkader:


Ga naar je stramien A en selecteer het primair tekstkader. Kies nu Object > Opties Tekstkader en kies daar het tabblad Opties basislijn.

Vink Aangepast basislijnraster gebruiken aan en zet het op de gewenste regelafstand.Dupliceer (kopieer) nu het stramien A.

Ga naar het gekopieerde stramien, nu met de naam B, en zet daar de opties voor het stramientekstkader op een andere regelafstand!

Nu kun je eventueel je stramienen hernoemen naar de verschillende basislijnrasters.


Pas je een ander stramien toe op een pagina dan pas je met deze primaire tekstkaders ook een ander basislijnraster toe.

Kortom: basislijnrasters gekoppeld aan eigen stramien-pagina's.
Geen opmerkingen: