6 oktober 2014

Nieuwe InDesign versie!

.
Hij is er, een nieuwe versie van InDesign CC 2014 met nieuwe 'dingetjes'!Allereerst: nee, geen nieuw bestandsformaat dus je 'oude' CC 2014 opent documenten van deze 'nieuwe' versie! Pfoe, gelukkig maar.

Het kleuren-pipet maakt nu ook 'Kuler' thema's op basis van bijvoorbeeld de kleuren van een foto. Je kunt na het sampelen van een 'Kuler-thema' nog kiezen tussen variaties in helderheid.

Om het overzichtelijk te maken heet het Kuler-paneel in InDesign vanaf nu dan ook... Adobe Color-thema's. Dus geen Kuler, geen Adobe kleuren-thema's, nee: Adobe Color thema's...Tja.De thema's die je 'pikt'kunnen direct in InDesign als Kleurgroep worden opgeslagen bij Stalen.


Ook kun je, maar alleen bij het maken of wijzigen van een staal, in Hex, een kleur sampelen anders dan vanuit InDesign, bijvoorbeeld van je bureaublad.
Maar...
Het belangrijkste is... verdere opties in Fixed Layout ePub!
Te weten: ANIMATIES!

Jawel, je kunt nu de animatie-functies van InDesign gebruiken en exporteren naar Fixed Layout ePub!
Voor het eerst heb je eens wat aan al die animatie mogelijkheden in InDesign!
Al je animaties komen als HTML5 (!) in je Fixed ePub!
Alles werkt: knoppen (met hun acties!), timing, animaties, objectstatussen(!)!

Bovendien werken hyperlinks (tekst en object), inhoudsopgaven, kruisverwijzingen en indexen.

Dahag DPS voor de kleine man! Je maakt nu ePub met behoud van Layout en allerlei interactiviteit, animaties direct te maken in InDesign en je bakt een bestand dat je ter download aan kunt bieden zonder iTunes Store, dure Enterprise accounts of wat dan ook!
Wil je ze toch verkopen? Nou dan zet je ze alsnog in de iTunes Store, alleen nu niet als app zoals bij DPS maar als boek, een ePub.

Jee...! DAT werd tijd!

iBooks op de Mac en iPad kan deze Fixed Layout ePubs met al die animaties perfect weergeven.
Maar Adobe heeft ook voor Mac en Windows Digital Editions 4 (DE4) gelanceerd twee weken geleden waarmee je deze ePubs ook kunt bekijken. Verwacht over een tijdje ook een DE4 voor tablets, iPad en Android(!) en we zijn rond.

Ik ga maar aan de slag voor een heel nieuw soort training: interactieve ePubs vanuit InDesign!

Maar nog mooier: maak een interactief document met alle mooie animatie-functies direct in InDesign, exporteer naar Fixed Layout ePub. hernoem de extensie van het bestand van .ePub in .zip... unzip het bestand... en je hebt een HTML5 bestand!
Plaats op je website!
Plaats als HTML in een Folio/DPS!

OM te testen of al die animaties ook in ePub (dus eigenlijk HTML) werken heb je een tweede preview-venster gekregen: naast SWF een deelvenster Voorvertoning ePub interactiviteit (maar noem het gerust HTML-preview!)
Aangezien het bestandformaat niet is gewijzigd kan ik maar één ding je toeroepen: UPDATEN!2 opmerkingen:

Unknown zei

is dit niet waar we al 4 jaar op wachten? maar straks eens testen, proberen en alles uit de kan halen om te zien wat er gebeurd!

o ja, die kleurstalen bij de pipet zijn fantastisch!

F vd Geest DTP & Graphic Design zei

Getest heb ik het natuurlijk al als Adobe pre-release tester, en het werkt. En hoe!
Ja, inderdaad: eindelijk na 4 jaar ;-)