28 april 2015

QuarkXPress 2015!

.
Nog steeds going strong, QuarkXPress en vanaf vandaag in een gloednieuwe versie: QuarkXpress 2015.
Zoals ook Adobe doet is het versienummer intern 11 maar de naam is QuarkXPress 2015.

Er zijn interessante dingen aan deze versie die nog steeds 'gewoon' te koop is met een serienummer dus geen abonnementen:
Op een aantal vlakken is Quark nog wat aan het inhalen, zoals 64 bits ondersteuning, PDF-X/4 export en FXL ePub ondersteuning maar er zitten ook dingen in waar wij nog steeds niet aan toe zijn met InDesign zoals eindnoten!

Ikzelf ben veel bezig met publicaties voor tablets zoals ePub, FXL ePub en Apps en in alledrie voorziet QuarkXPress 2015 perfect! Sterker nog: in de FXL ePub zitten dingen zoals 'flip-effecten' voor afbeeldingen in diashows en, jawel direct 'uit de doos': scrollable frames/schuifbare kaders. Vooral dat laatste werkt erg goed en is super simpel te realiseren. En QuarkXPress 2015 ondersteunt dus ook Kindle FXl ePub (KF8), iets dat InDesign (nog) niet doet.
Een mooi ding is ook de paginaweergave: Quark bepaalt zelf altijd de meest optimale weergave op je scherm (dus je hoeft niet zelf van 'normale weergave' naar 'weergave met hoge kwaliteit' te schakelen). En natuurlijk, maar dat had Quark al langer: transparantie op tekenniveau, dus elke letter kan een andere transparant effect krijgen (ja ook schaduw) zonder dat je iets naar contouren hoeft om te zetten.
Ook bij het afdrukken kun je een echte preview krijgen van wat er gaat gebeuren.
Verbeteringen zijn er ook voor tabellen: nog niet zo direct als in InDesign te plaatsen, je moet nog steeds tabeldata koppelen aan een tabel, maar we gaan vooruit.
En, en daar zie ik zeker voor InDesign een voorbeeld liggen: het omgaan met PSD lagen en effecten direct vanuit een simpel venstertje. Echt, daar valt verbetering te halen met QuarkXPress als voorbeeld. Bovendien kun je heel veel instellen wanneer je gaat verschalen, als is het geen Vloeiende Layout.
Kortom: kijk eens op: http://www.quark.com/en/Products/QuarkXPress/Features/ naar alle mogelijkheden want: er zijn dus alternatieven om je werk mee te maken...1 opmerking:

walter bravenboer zei

Ziet er op zich goed uit, maar zouden er nog veel gebruikers zijn?
Wat mij wel stoort, is dat alles nu weer opschuift qua besturingssysteem, minimaal 10.8…. m'n mac pro is nog prima en werkt elke dag vlot en soepel, maar kan niet voorbij 10.7
Ik denk wel dat de wildgroei aan 'oude' versies alleen maar meer toeneemt, al is Quark wel een gepasseerd station, ook al heeft het goede dingen.