2 augustus 2016

Bug in laatste versie Acrobat DC, Mac, mbt omzetten zwart

.
Er is iets raars aan de hand met de laatste versie van Acrobat DC: het zet RGB-zwart anders om dan InDesign zelf en eerdere versies van Acrobat bij het converteren naar een ander (CMYK-) profiel!

Wanneer je afbeeldingen hebt met RGB-zwart (0 0 0) of een andere mengvorm, zoals RGB 4 6 10, dan zal dit standaard een opbouw zwart (of: verzadigd zwart) worden in CMYK.

Een RGB Zwart is dan al gauw meer dan 300 % in inktdekking.

Maar wanneer je naar uncoated gaat of naar een 300% max inktdekking via een profiel, dan zal dat zwart keurig netjes worden meegenomen naar die maximale inktdekking van zo een profiel. Dit geldt voor afbeeldingen maar ook voor RGB-stalen die je zelf aanmaakt in InDesign.

Zo kun je het zwart uit een afbeelding sampelen met het pipetgereedschap om een achtergrondvlak hetzelfde zwart als uit een RGB-afbeelding te geven: zou je de achtergrond 'gewoon' 100% K geven dan krijg je een aanzienlijk kleurverschil in druk (zie ook dit blogbericht: http://fvdgeest-dtp.blogspot.nl/2014/06/wat-doet-de-voorkeur-vormgeving-van.html)

Ook zou je kunnen besluiten om elk RGB-zwart naar simpelweg 100% K om te zetten, dan verlies je wel de diepzwarte doortekening, maar het kan: in dat geval zet je de optie 'Grijs promoveren naar CMYK-zwart' aan in Acrobat:

Maar... de laatste versie van Acrobat DC doet iets raars! Wanneer je converteert naar een profiel (elk CMYK-profiel) dan wordt RGB 0 0 0 zwart niet een diep, verzadigd zwart met de juiste maximale inktdekking, maar het wordt 100% K alsof je de optie Grijs-zwart naar K zou hebben aangevinkt!

En DAT is ongevraagd niet de bedoeling!!

Een RGB-staal 2 2 2 wordt overigens wel correct omgezet, zo ook samengestel CMYK en ook RGB-zwart 0 0 0 in geplaatste afbeelding wordt correct behandeld, alleen de InDesign-staal RGB 0 0 0 dus niet meer!

Een akelige bug...

Vreemd genoeg blijkt de bug beperkt tot de allerlaatste update van Acrobat DC op de Mac; eerdere DC-versie (alsmede X en XI) alsook Windows-versies vertonen de bug niet.


Geen opmerkingen: