24 september 2018

Affinity Publisher!

.
Sinds kort is er een beta beschikbaar van Affinity Publisher!
De grote vraag is natuurlijk: is het een (volwaardige) vervanger van InDesign...?
Om daar antwoord op te geven kun je jezelf afvragen: is Affinity Photo een compleet volwaardige vervanger van Photoshop en is Affinity Designer dat voor Illustrator?
Het antwoord dat je op die vraag geeft zal ook je antwoord zijn voor Affinity Publisher.

De interface van Publisher lijkt dan ook op die van Photo en Designer, dat betekent dus ook de bekende 'Persona's', in het geval van Publisher Layout, Vector en Photo waarbij Vector simpelweg Affinity Photo opent en vector Affinity Designer.
Ook de panelen en de instellingen werken zoals die van Photo en Designer.

Kon jij naadloos van Photoshop overstappen naar Affinity Photo? Nee he, je moest echt tijd nemen om het programma te leren en dingen op een andere manier leren te doen.
Zo ook voor Publisher. 'Even' overstappen van InDesign naar Publisher is er dus niet bij. je stapt makkelijker over van Indesign naar de laatste versie van QuarkXPress (en omgekeerd natuurlijk) dan van InDesign/Quark naar Affinity Publisher.

Natuurlijk kun je CMYK of RGB documenten maken, voor Web of voor Print.
Maar ga je voor 'Web', dan heb je géén beschikking over al die mooie zaken van InDesign als Interactiviteit, animaties en dergelijke HTMl5/FXL ePub mogelijkheden! Een hyperlink maken? Niet mogelijk.

Wel weer mogelijk is een 'Live' inhoudsopgave!

Wel bevat Publisher beta al veel stijlinstellingen, voor Alinea- en Tekenstijlen uiteraard.     


Je moet wennen aan panelen voor instellingen voor bijvoorbeeld een tekstkader:

Ook steunkleuren en Overdruk is mogelijk, ik heb alleen niet kunnen vinden hoe ik uit de PMS bibliotheek de naam  meteen mee kon krijgen van de Pantone kleur (Ze heten nu Global 1 etc).

  


Transparante effecten zijn er ook, zoals schaduwen en dergelijke.

Ook de tabel-editor ziet er fraai uit en werkt zeer, zeer soepel en snel moet ik zeggen! tabellen zijn aparte objecten in Affinity Publisher. Maar ik heb nog geen mogelijkheid gezien om tabellen, of wat voor objecten dan ook, te verankeren in de tekst zoals in Indesign of Quark...  Alleen groeperen kan dan wel.Maar een voet- of eindnoot? Tags? Verankerde items? Niets van dat alles... Wel is een index maken mogelijk, maar geen kruisverwijzingen.

En dan de export: het lijkt veel maar het is afbeelding georiënteerd, alleen PDF is dan zinvol. Maar géén tagged PDF (dus daar sta je met je ontoegankelijke PDF voor de overheid...), geen ePub, geen FXL ePub/HTML5...

Kortom: een vervanger voor InDesign voor de beetje professionele gebruiker? Nee, absoluut niet.
Maak je alleen posters, af en toe een flyer, een eenvoudige nieuwsbrief voor de club of een eenvoudige reclame folder? Ja dan kun je net zo goed Affinity gebruiken maar met een redelijk strakke leercurve!

Zelf testen? Hier vind je de beta:
https://affinity.serif.com/en-gb/publisher/


Geen opmerkingen: