.
Wil je weten wat er allemaal nog mankeert aan een stuk software als Acrobat van Adobe dat wereldwijd wordt gebruikt?
Dan moet je hier maar eens kijken (en huiver):
https://helpx.adobe.com/nl/acrobat/kb/known-issues-acrobat-dc-reader.html
.
Wil je weten wat er allemaal nog mankeert aan een stuk software als Acrobat van Adobe dat wereldwijd wordt gebruikt?
Dan moet je hier maar eens kijken (en huiver):
https://helpx.adobe.com/nl/acrobat/kb/known-issues-acrobat-dc-reader.html
Arrggh!
Vast al gemerkt na de update? behalve een nieuwe UI zijn op de Mac je scrollbalken niet altijd zichtbaar! Pas als je gaat scrollen, maar met bv een Wacom pen kun je ze niet altijd zien dus ook niet op klikken om te scrollen. Een bug van Adobe, zonder nog een oplossing.
Via de Adobe Acrobat 'technici' kun je het oplossen, maar is een beetje technisch:
Ga naar je gebruikersbibliotheek (dus die van je eigen 'huisje' op de Mac) en open daar de map -; vervolgens open je dit bestand:
com.adobe.Acrobat.Pro.plist
Je hebt hier dus een-plist editor voor nodig, bv Apples eigen Xcode.
Hierin ga je op zoek naar de lijst 'DC', die klap je open, dan naar AVGeneral, die klap je ook open.
Klik op AVGeneral, nu komt er een + en - achter AVGeneral te staan: klik op de plus, dit voegt een nieuw veld toe, noem dit veld exact zo: HonorSystemScrollerPref
Daarachter verander je de waarde in Array.
Klik nu op de lijn met HonorSystemScrollerPref, je ziet weer een + en - achter de naam HonorSystemScrollerPref, klik op plus je krijgt nu een 'Item 0'
Verander item nul in Number, zet de waarde erachter op 0
(let op: soms pakt dit niet en schiet item 0 weer terug naar Text ipv Number, let dus goed op!)
Dan: Klik op de lijn met HonorSystemScrollerPref, je ziet weer een + en - achter de naam HonorSystemScrollerPref, klik weer op plus je krijgt nu een 'Item 1';
Item 1 verander je in Boolean en de waarde op YES
Nu komt het een belangrijk punt dat je niet mag vergeten! Ga naar hulpprogramma's Terminal, en geef dit commando op in de terminal:
sudo killall cfprefsd
Geef je beheerderswachtoord
Bewaar nu de aangepaste com.adobe.Acrobat.Pro.plist! Sluit nu XCode
Zorg dat je uiteraard in de Mac OS Syteeminstellingen de schuifbalken op altijd zichtbaar zet.
Zorg ook dat ik Acrobat Bladeren aanstaat!
Wanneer je nu Acrobat start zijn je scrollbalken weer altijd zichtbaar, hooray!
.
InDesign 2024 is uit.
En? Is er wat nieuws? Nou als je de de website van Adobe mag geloven wel: Auto styling! Maar ga je op zoek naar die functie... ontbreekt!
Sukkels bij Adobe hebben de Engelstalige tekst van de website gewoon lekker vertaald naar het Nederlands, dus ook de functie 'Automatisch stijl toepassen' Maar die is er alleen voor de Engelstalige versies!! Ja, Duitse versies kunnen de functie nu ook als 'beta' gebruiken', andere talen niet!
Adobe blundert dus (weer)...
UPDATE: Er is nu een tekst toegevoegd die vermeldt dat deze functie alleen in de Engelse en Duitse versies is te vinden. Maar waarom dan tóch die functie vermelden op de Nederlandse site… onbegrijpelijk.
Andere dingen? Ja je kunt bij exporteren naar jpg enz een achtervoegsel opgeven, je kunt spreads verbergen (nutteloos en ook nog eens half uitgevoerd: zo worden inhoudsopgave- en kruisverwijzingen niet eens aangepast wanneer je een spread verbergt, echt nutteloze functie), is er een tekst zoek-functie voor Publish online documenten en een nieuwe composer engine voor talen in het Midden Oosten.
Kortom: mweh...
Wel wat bugfixes die dus niet meer gefixt gaan worden in 2023.
Diep teleurstellend...
.
Zucht… het houdt niet op bij Adobe, nu weer Acrobat (Pro) op de Mac: de scrollbalken zijn niet zichtbaar!
Zodra je gaat scrollen zijn de balken zichtbaar, zodra je stopt verdwijnen ze weer. Dit lijkt eerst een MacOS systeeminstelling, maar nee: die staat op ‘altijd tonen’ van de scrollbalken.
De fout zit, het zal weer eens niet zo zijn, bij Adobe en een nieuw ‘scroll framework’…
Je kunt het tijdelijk(!) oplossen door, als Acrobat geopend is, naar Mac systeeminstellingen te gaan, daar de de scrollbalken te zetten op uit/auto en daarna weer op Altijd. Ga je nu naar Acrobat terug dan werken de scrollbalken weer… totdat je Acrobat weer sluit en opnieuw start, dan kun je de hele handeling weer gaan herhalen!
Grrrrrr… 😡
.
UPDATE: onderstaande werkt voor 9 van de 10 documenten, maar er is wat feedback dat het *soms* niet werkt; in dat geval kun je proberen om als een Geoptimaliseerde PDF te bewaren vanuit Acrobat Pro.
Adobe InDesign, een probleemkind wordt het...
Afijn, voor iedereen die met Toegankelijk PDF te maken heeft en in de versie 18.4/18/5/19(2024) nieuwe documenten heeft aangemaakt* en vervolgens exporteert als Toegankelijke PDF, zal hebben gemerkt dat de checkers als PAC2021 en AxesPDF een foutmelding geven:
Dit komt omdat InDesign weer eens een stukje code vergeet mee te geven.... zucht...
Gelukkig is de oplossing simpel: gebruik in Acrobat Pro Bewaar als (Save as) en bewaar of onder een andere naam of overschrijf gewoon het bestand onder dezelfde naam en alles werkt weer OK in de checkers!
*Open je documenten die al in eerdere versies zijn aangemaakt dan is er niets aan de hand.
.
Ja hoor, weer een update. Maar wel eentje die je moet installeren als je 18.4 hebt!
18.4 introduceerde een nare bug in de PDF-export waardoor het met afbeeldingen misging: zowel voor print als voor interactieve PDF en Toegankelijke PDF (WCAG2).
18.5 fixt deze belangrijke bug.
Updaten dus!
.
Vandaag heeft Adobe wederom een bugfix update uitgebracht voor InDesign (en InCopy) dat je naar versie 18.4 brengt.
Kernfuncties en workflow
Verbeteringen in de gebruikerservaring
.
En weer is er een update met bugfixes voor InDesign die je brengt naar versie 18.3
Erg indrukwekkend is het niet, er is vooral intern wat veranderd door een nieuwere versie van de onderliggende compiler:
Verbeteringen in de gebruikerservaring
[Windows] Lang bestandspad werkt niet met InDesign;
Stabiliteit en prestaties
Update van een interne component naar de nieuwste versie om zo een stabielere applicatie te garanderen.
.
Vandaag een snelle, en kleine, bugfix update voor InDesign naar 18.2.1.
In 18.2 zat een bug waardoor bij het exporteren naar PDF een fout optrad wanneer er andere InDesign .indd-bestanden waren geplaatst in het document. Met name wanneer de geplaatste bestanden nog type1 PS fonts gebruikten.
.
Ja, je kunt in InDesign voetnoten maken in een tabel, maarrrrr... de tabelnoten komen bij de andere voetnoten uit de tekst te staan onderaan het tekstkader en alles nummert door.
Wat je vaak wilt is een eigen, aparte nummering van noten in de tabel en natuurlijk dat deze noten direct onder de tabel worden geplaatst!
Dat kan met een prachtig script van, wie anders dan, Peter Kahrel!
Het script met uitleg vind je hier: https://creativepro.com/files/kahrel/indesign/table_footnotes.html
Ik heb het getest en het werkt perfect maar je moet wel goed de 'handleiding' lezen(!) om de zaken goed in te stellen en te gebruiken: zo maakt het script Tekenstijlen aan voor het 'nummer' in de tabel en onder de tabel, bijvoorbeeld cursief superscript in de tabel en normaal onder de tabel. Ook een Alineastijl waarin je de tekst van de noot kunt vormgeven (bv. de tabpositie, of inspringing enz.) wordt aangemaakt. Alles is dus (achteraf) in te stellen zoals je wilt met de opmaak. Alleen wel of geen lijn en de instellingen voor die lijn zijn voor voetnoot en tabelnoot gelijk (de documentinstellingen van voetnoten van InDesign zelf).
.
Definitief geen Type1 Postscript fonts meer en geen PMS Coated en Uncoated meer plus wat bugfixes: dat is wat InDesign 18.2 brengt vandaag.
De bugfixes:
Kernfuncties en workflow
Verbeteringen in nieuwe functies
Stabiliteit en prestaties