15 oktober 2007

Een goeie PDF? PDF X/1a, maar...

Ik ga er nog wel een keer dieper  in op kleurbeheer hier op dit blog, maar voor nu even kort: vaak vertel ik bij trainingen dat de PDF X/1a standaard de meest 'veilige' instelling voor offset-drukwerk is wanneer je niet weet bij welke drukker je opmaak gaat worden gedrukt. 
PDF X/1a zet kleuren om in CMYK (en laat steunkleuren gewoon steunkleuren) en vlakt transparantie af. Er zitten dan geen 'vervelende druktechnische zaken' meer in.
Maar let op: wanneer je kleurinstellingen in InDesign op een standaard als Europe pre-press oid hebt staan worden kleuren naar CMYK omgezet volgens een Euroscale coated (bv. ECI v2) profiel bij het maken van een PDF X/1a direct vanuit InDesign.
Maar...  bewandel je de weg via een postscript bestand en kies je in de Distiller voor PDF X/1a let dan op! Klik maar eens op het tabblad kleur voor de PDF X/1a instelling in de Distiller: je ziet dan dat kleuren naar SWOP CMYK worden omgezet! Hier loop je tegen de Amerikaanse oorsprong van Adobe programma's aan. Pas hier dus het profiel aan.

Nog wat tips: Een neutrale altijd en overal te drukken offset PDF? Begin met PDF X/1a, pas eventueel het CMYK uitvoer profiel aan (ISO coated v2 ECI). Vlak af met de hoogste kwaliteit en vergeet niet om afloop RONDOM aan te zetten (3 mm) ook al heb je geen afloop in de rug (impositie software heeft dit vaak nodig). Zet (eventueel) snijlijnen en paginainformatie aan maar zet de afstand op 3 mm (ipv de standaard 2,117 mm die InDesign je geeft. Gebruik NIET de [Drukwerkkwaliteit] instelling wanneer je niet de drukker kent waar je PDF naar toe gaat. (Dit heeft met de afvlakking te maken van een PDF in de RIP, niet elke drukker in bijvoorbeeld Portugal is bij de tijd wat dit betreft.)