25 oktober 2007

MIF je InDesign!

Framemaker gebruikers kennen dit bestandsformaat wel: MIF. Helaas wordt Framemaker niet meer verder ontwikkeld door Adobe voor het Apple Mac OS X platform.
DTPtools (www.dtptools.com) heeft echter een release candidate van hun nieuwe MIF import plug-in uitgebracht. Zaken als variabalen worden vertaald van Framemaker variabelen naar InDesign variabelen. Cross references kent InDesign echter niet, maar DTPtools heeft een InDesign plug-in die het gebruik van cross references mogelijk maakt in InDesign. Ik heb deze plug-in intensief gebruikt voor mijn boek. Heb je deze cross reference plug-in, dan worden Framemaker cross references 1:1 overgezet!

Framemaker kent nog een aantal 'trucjes' die InDesign niet beheerst, zoals Conditional text. Maar DTPtools werkt aan een oplossing om ook dit mogelijk te gaan maken in InDesign, de MIF import plug-in zal hier in de toekomst gebruik van gaan maken.

DTPtools hanteert overigens een wat ander licentie-model voor de MIF plug-in: je betaalt per omgezette pagina's. Dat lijkt wat vreemd, maar de plug-in is niet echt een massa-product en redelijk gespecialiseerd.

Geen opmerkingen: