27 maart 2008

GREP 'cheat sheet'

GREP is al een aantal keren voorbij gekomen op dit blog. 
Het blijft een prachtige functie. Het blijft ook een voor velen moeilijke functie.
Er is nu een 'Cheat sheet', oftewel een 'spieklijstje' dat je kunt downloaden en printen voor GREP in het algemeen:
Dit lijstje is wel in het Engels en niet specifiek voor InDesign.

Niet gratis maar wel specifiek voor InDesign is (wederom enkel in het Engels) een downloadbare PDF via uitgever Oreilly (klik hier). Kosten rond de 10 euro. Aanrader!


In mijn boek staat ook een overzicht, maar ik heb het stuk over GREP uitgebreid met meer voorbeelden en een groter overzicht van de codes. Dit stuk kun je downloaden via mijn uitgever!

Of ga direct naar het bestand:

21 maart 2008

Een staal (kleur) globaal overdrukken





Ik kwam dit weer tegen in een podcast (en op de website) van InDesign secrets: hoe zet je een kleur globaal op overdrukken in InDesign?
Antwoord: niet!

Ik mis het elke keer weer: de knop 'Overdrukken' in de dialoog Nieuwe kleur...
Maar:
Je kunt natuurlijk wel een object met een kleur op overdrukken zetten via Kenmerken. Vaak kun je ook hetzelfde bereiken door als Effect (CS2: Transparantie) de vulling op Vermenigvuldigen te zetten. In dit laatste geval zie je dit ook direct op je beeldscherm zonder dat je Weergave > Voorvertoning overdruk aan hoeft te zetten.

Maar om een kleur 'globaal' in het hele document op overdruk te zetten kun je een objectstijl aanmaken waarin je alles afvinkt behalve Vulling. Nu kun je wel overdrukken aanzetten. Gebruik dan deze objectstijl voor kaders in plaats van de kleurstaal.

Bij het maken van teken/alineastijlen kun je sowieso de kleur op overdruken zetten.

Achteraf een staal globaal op overdrukken zetten? Gebruik de zoek/wijzigen opties voor object! Zoek de kleur en geef bij Wijzigen in op dat overdruk aan moet komen te staan.

17 maart 2008

Objecten uitlijnen op vergrendeld object


Zoals bekend kun je in InDesign meerdere objecten uitlijnen ten opzichte van elkaar. Wanneer je meerdere objecten selecteert en ze uitlijnt op de linker-, rechter-, boven- of onderzijde dan wordt de zijde gebruikt van het meest linker, rechter, bovenste of onderste object.

Tenzij... je een object vergrendelt! (Positie vergrendelen).
Bij het uitlijnen wordt nu de linker-, rechter-, boven- of onderzijde van het vergrendelde object gekozen.

(Deze tip vindt je ook in mijn boek 'Slimmer werken met InDesign')

12 maart 2008

Meer GREP: (drie-, vier-) dubbele spaties verwijderen

Een bekend zoek/wijzig verhaal: dubbele spaties vinden en vervangen door enkele spaties. Met standaard tekst zoek en wijzigen moet je de zoek/wijzig handeling blijven herhalen totdat er niets meer wordt gevonden.
Met GREP hoef je maar één keer te zoeken/wijzigen!

De volgende GREP zoek/wijzig actie vindt alle dubbele, drie-dubbele, vier-dubbele etc. spaties en vervangt ze door een enkele spatie:

Zoek naar:

\x{20}\x{20}+

en wijzig in:

\x{20}

(drie-, vier-) dubbele Tabs?
Zoek naar:
\t\t+
en wijzig in:
\t

8 maart 2008

GREP: telefoonnummers opmaken


Een tekst met telefoonnummers? En alle telefoonnummers moeten in hangende OpenType cijfers met een half kastlijntje ('en-streepje') na het kengetal?

Stel je hebt verschillende soorten 'formuleringen' in de tekst:
071 5224410
071/5224410
071-5224410
0715224410

Alles moet naar kengetal, en-streepje, lokaal nummer en in hangende cijfers.
Zoek in GREP naar:
[0-9]{3}.?[0-9]{7}

Dit betekent: zoek een reeks cijfers van drie getallen [0-9]{3} dan elk teken .? (maar hoeft niet, wanneer de getallen aan elkaar zijn geschreven, vandaar het vraagteken!) dan een reeks van 7 tekens [0-9]{7}.

Maar de eerste reeks cijfers en de laatste reeks cijfers moeten weer worden teruggeplaatst. We zetten ze daarom tussen haakjes:

([0-9]{3}).?([0-9]{7})

Bij wijzigen vul je in:

$1~=$2

Dit zet de eerste drie gevonden getallen terug $1, plaatst dan een half kastlijntje, ~= en dan de gevonden zeven cijfers terug $2.
Geef bij Opmaak op dat je OpenType hangende cijfers wilt gebruiken (proportioneel medieval)

Voor 06 nummers zou de GREP zoekstring worden:
([0-9]{2}).?([0-9]{8})

LET OP: Je kunt ook de zoekstring als volgt opgeven:
(\d{3}).?(\d{7})
Dit vindt precies hetzelfde, het is alleen nog korter geformuleerd.

Een telefoonsymbool voor elk nummer plaatsen? Maak een geneste stijl waarvan het eerste teken een tekenstijl Zapf Dingbats OT krijgt. Zoek dan de telefoonnummers. Plaats nu het Zapf symbool, een spatie en dan telefoonnummer terug. Zorg dat je bij Wijzigen in dan je geneste stijl hebt gekozen.
Geef nu dit op als string bij Wijzigen in:

\x{2706} $1~=$2

\x betekent handhaaf Unicode, {2706} is de Unicode voor het telefoonsymbool in Zapf Dingbats OpenType

6 maart 2008

Smart Connection Pro voor CS3

Het heeft even geduurd, maar nu is Smart Connection Pro ook geschikt voor InDesign en InCopy CS3.
Smart Connection Pro (SC Pro) is een alternatieve workflow voor InDesign met InCopy gebruik.

Meer informatie op de site van Woodwing.
Woodwing is een Nederlands bedrijf dat veel oplossingen heeft voor InDesign.

3 maart 2008

Page break in Word stopt autoflow in InDesign? Jein! (Twee oplossingen)

Een heel vervelend verschijnsel: wanneer je een Word (of RTF) bestand plaatst in InDesign met autoflow (SHIFT of ALT SHIFT plaatsen) en in het Word bestand staat een Page break commando (nieuwe pagina beginnen) dan stopt InDesign met de autoflow daar waar het de Page break van Word tegenkomt...

Nu kun je bij importopties in InDesign bij het plaatsen wel aangeven dat Page breaks genegeerd moeten worden, maar dat is enkel van toepassing wanneer je de opmaak van het Word bestand behoudt. De optie Opmaak verwijderen heeft deze instelling weer niet.

De (eerste) oplossing? De 'ouderwetse' manier van QXPress gebruiken met een Stramientekstkader! Nu werkt autoflow wel in InDesign en worden de page breaks ook keurig door InDesign gezet naar nieuwe InDesign pagina's!

LET OP: denk er wel aan dat je bij een Stramientekstkader NIET (ik herhaal: NIET!) het tekstkader met Ctrl/Cmnd-Shift 'los'klikt!! Laat je cursor zweven over je pagina totdat je ronde haakjes ziet om de geladen cursor, SHIFT-klik nu om autoflow toe te passen op de Stramientekstkaders.

Maar wat bleek nu? Ik had bij Importopties Opmaak behouden aangezet en daar Handmatige pagina-einden omgezet naar Converteer naar kolomeinden (je kunt ook Geen einden kiezen). Wanneer je nu weer de optie Opmaak verwijderen  kiest bij importopties dan onthoudt InDesign wel wat je wilt doen met de page breaks! De tweede oplossing dus.

Conclusie: je kunt TOCH zonder een Stramientekstkader werken in InDesign als je dat wilt.