3 maart 2008

Page break in Word stopt autoflow in InDesign? Jein! (Twee oplossingen)

Een heel vervelend verschijnsel: wanneer je een Word (of RTF) bestand plaatst in InDesign met autoflow (SHIFT of ALT SHIFT plaatsen) en in het Word bestand staat een Page break commando (nieuwe pagina beginnen) dan stopt InDesign met de autoflow daar waar het de Page break van Word tegenkomt...

Nu kun je bij importopties in InDesign bij het plaatsen wel aangeven dat Page breaks genegeerd moeten worden, maar dat is enkel van toepassing wanneer je de opmaak van het Word bestand behoudt. De optie Opmaak verwijderen heeft deze instelling weer niet.

De (eerste) oplossing? De 'ouderwetse' manier van QXPress gebruiken met een Stramientekstkader! Nu werkt autoflow wel in InDesign en worden de page breaks ook keurig door InDesign gezet naar nieuwe InDesign pagina's!

LET OP: denk er wel aan dat je bij een Stramientekstkader NIET (ik herhaal: NIET!) het tekstkader met Ctrl/Cmnd-Shift 'los'klikt!! Laat je cursor zweven over je pagina totdat je ronde haakjes ziet om de geladen cursor, SHIFT-klik nu om autoflow toe te passen op de Stramientekstkaders.

Maar wat bleek nu? Ik had bij Importopties Opmaak behouden aangezet en daar Handmatige pagina-einden omgezet naar Converteer naar kolomeinden (je kunt ook Geen einden kiezen). Wanneer je nu weer de optie Opmaak verwijderen  kiest bij importopties dan onthoudt InDesign wel wat je wilt doen met de page breaks! De tweede oplossing dus.

Conclusie: je kunt TOCH zonder een Stramientekstkader werken in InDesign als je dat wilt.