31 mei 2008

Afbeeldingen over de rug (dubbelzijdig)

Wanneer je een afbeelding over zowel de linker- als de rechterpagina wilt plaatsen (voor een spread) dan moet je er rekening mee houden dat een deel van de afbeelding in de vouw valt. Wanneer de dubbele pagina 'in het midden' (het hart) van de publicatie staat dan is dit minder erg (denk alleen wel aan de nietjes). Bij een gelijmde publicatie valt ook in het hart de pagina in de vouw.

Om het deel van de afbeelding dat in de vouw valt (en dus wegvalt voor de lezer) de compenseren doe je dit:

– Selecteer de afbeelding en kies Bewerken > Stap en herhaal. Geef verticaal en horizontaal een afstand van 0 mm op en kopieer 1 exemplaar exact bovenop het origineel.


– Selecteer het bovenste exemplaar met het Selecteren-gereedschap (de zwarte pijl) en verklein het kader naar de rug rechts.
– Selecteer het kader van het origineel en verklein het kader naar de rug links.

Je hebt nu twee kaders naast elkaar, exact aansluitend op de rug liggen die tezamen weer één beeld vormen. In de afbeelding hieronder heb ik de afbeeldingen verschoven zodat je kunt zien wat er is gebeurd:


– Selecteer nu het origineel op de linkerpagina met het Direct Selecteren-gereedschap (de witte pijl) en verschuif de afbeelding in het kader (met de cursortoetsen) wat naar links.
– Doe hetzelfde met de kopie maar verschuif de inhoud wat naar rechts.

In het midden hen je nu wat 'dubbel' beeld dat in de vouw wegvalt waardoor de lezer geen informatie mist!