24 mei 2008

Rich Black/Verzadigd zwart in InDesign

Het standaard Zwart in InDesign is uiteraard 100%K. Maar 100% K is niet altijd het echte, diepe zwart dat je wilt. Vandaar dat er vaak een Verzadigd Zwart (of Rich Black) wordt aangemaakt voor een diepere kleur zwart.

Bijvoorbeeld:
NaamCMYK
Standaard Zwart0C, 0M, 0Y, 100KNormaal zwart.
Rich black63C, 52M, 51Y 100KPhotoshop volzwart.
Cool black60C, 0M, 0Y, 100K'Koud' zwart.
Warm black0C, 60M, 30C, 100K'Warm' zwart.
Registratie100C, 100M, 100Y, 100KVoor registratietekens.
'Designer' zwart70C, 50M, 30Y, 100KZeer diep, 'koud' zwart.
Probleem bij een samengesteld zwart is natuurlijk het in registratie drukken. Voor een 'normale' leesletter is dit geen goed idee, het is vragen om registerproblemen. Gebruik diep zwart voor volvlakken of voor grote vette koppen. Met name als je wilt dat een kop op een afbeelding niet de afbeelding laat doorschijnen.

Een andere probleem bij samengesteld zwart is dat wanneer je hier in uitspaart (bijvoorbeeld een vol zwart vlak met 'witte' letters) de onderkleur (zoals 60% C bij Cool black) moet uitsparen alsmede het daarop liggende zwart. Ook hier kan een verkeerde registratie plaatsvinden. Meestal is de RIP zo slim om een samengesteld zwart te herkennen en de onderkleur meer uit te sparen. Dit heet, in goed Nederlands Keepaway.
Wanneer je nu de ingebouwde trapping (overvul) van InDesign gebruikt zijn er twee waarden in te stellen voor de standaard overvul: een tweede apart voor de onderkleur, oftewel de Keepaway-waarde.

Je vindt deze waarden in InDesign bij Venster > Uitvoer > voorinstellingen overvul.
De waarde achter Zwart is de Keepaway-waarde van de onderkleur, gewoonlijk 2 x de standaardwaarde