28 juni 2008

Super magnetische hulplijnen


Geprobeerd – en meteen aangeschaft: MagnetoGuides plug-in!
Dit is een InDesign plug-in die hulplijnen magnetisch maakt. Ja, zul je zeggen, maar dat kan toch al standaard? Jawel, maar deze plug-in maakt hulplijnen zo magnetisch, dat wanneer je de hulplijn verplaatst  kaders die de hulplijn raken mee verplaatsen!


De plug-in is van Lighning Brain en kost omgerekend 39 euros. Da's niet veel vind ik zelf. Behalve MagnetoGuides kun je op de site van Lightning Brain/Rorohiko  (klik hier) nog diverse andere  GRATIS – plug-ins downloaden die de moeite waard zijn neem een kijkje zou ik zeggen!

Het bedrijf zit in New Zealand. En... je kunt ze in het Nederlands mailen!

26 juni 2008

Nul-nummers tijdschriften op het web




De NRC lezer heeft het misschien al zien staan: op het web staat hier een verzameling nul-nummers en eerste uitgaven van diverse tijdschriften. Een mooie animatie als intro en een leuke site om 'in te bladeren'.

Acrobat 9 officieel verkrijgbaar

Vandaag heeft Adobe officieel Acrobat 9 vrijgegeven. Let wel dat voor de Mac enkel de standaard en Pro versies zullen verschijnen. De windows versie heeft ook een Pro Extended uitvoering met meer 3D mogelijkheden.

Op het moment van schrijven kun je wel een demo downloaden (klik hier) maar nu nog alleen voor Windows!

20 juni 2008

Acroniemen in kleinkapitaal: revisited

In een eerdere blog heb ik al uitgelegd hoe je acroniemen (zoals KLM, VPRO, ANWB etc.) die in kapitaal zijn getypt (zoals vaak het geval in de in InDesign te plaatsen teksten) kunt omzetten naar kleinkapitalen. Bij een training afgelopen week voor Curve kwam dit weer ter sprake. Dit werkt met de GREP zoekstring (let op: in onderkast):
\u\u+

Bij vervangen zet je dan enkel de optie OpenType kleinkapitalen aan.
Dit werkt perfect maar alleen met OpenType lettertypen. Hoe zit het met Type 1 en Truetype lettertypen? Deze laatste hebben vaak geen echte kleinkapitalen maar gebruiken een tekststijl om 'electronisch' kleinkapitalen te maken. Of, wat beter, je hebt een Expert font van een Type 1 lettertype met kleinkapitalen dat je wilt gebruiken.
Kan dat dan niet simpel in InDesign?
Jawel, maar het vraagt wat voorbereiding in Word voordat je de teksten in InDesign plaatst.
Open de tekst in Word waar de acroniemen in echte Kapitalen zijn getypt. Open in Word Zoeken en vink Jokertekens gebruiken aan. Zet ook Alle items markeren aan. Vul nu de volgende wildcard-zoekstring in (let op: in kapitalen):
<[A-Z][A-Z]*>


Klik op Alles zoeken. Je hebt nu in het Word-bestand alle woorden van 2 of meer in kapitalen getypte woorden geselecteerd.
Kies nu in Word Opmaak > Hoofdlettergebruik en kies Kleine letters.
Kies nu in het opmaak opmaakpalet van Word de stijl Kleinkapitaal.

Je hebt nu in het Word-bestand alle woorden van 2 of meer in kapitalen getypte woorden omgezet naar de stijl kleinkapitaal. De truc is nu om die stijl vanuit Word te handhaven in InDesign. Bij de de importopties alle tekstkenmerken behouden gaat dit vanzelf, maar als je opmaak verwijderen als importoptie hebt gekozen in InDesign zorg dan dat Lokale formatering behouden is aangevinkt!



Na het plaatsen van de tekst in Indesign ga je nu zoeken naar de stijl kleinkaptaal en geef je bij de vervangopties bijvoorbeeld je expert font op. Beter nog: maak een tekenstijl waarin je je expert font kiest en meteen aanpatieert met +50.


13 juni 2008

Uitgebreide preview voor QuarkXpress 8



Niet alleen CS4 van Adobe komt eraan, ook Quark laat nog van zich horen.
QuarkXpress 8 zal binnen twee maanden verschijnen en dus nog voor Adobe's CS4 suite verschijnen.
Of dit helpt om mensen weer 'terug te laten keren' naar Quark...?

Er zitten wel wat verdomd goed doordachte dingen in versie 8: zo kent QXPress 8 nu ook naast basislijnrasters voor je document net als InDesign basislijnrasters voor kaders. Daarin is Quark weer vooruitgelopen op InDesign omdat je deze raster kunt baseren op het font zelf (dus x-hoogte van een bepaald font bijvoorbeeld). Deze 'typografische' rasters kunnen weer in sets worden opgeslagen om opnieuw te gebruiken; bijvoorbeeld een set met 'basislijn op x-hoogte van een Minion Pro'.


Typografie heeft sowieso meer aandacht gekregen in versie 8. Zo is er nu eindelijk ook de optie voor Hangende leestekens ('artikel' in InDesign) welke aangepast wordt aan het gebruikte lettertype. Ook deze instellingen zijn als sets op te slaan. Bovendien is een Drop Cap (een begin initiaal) nu standaard vrij hangend in te stellen Een andere mooie opties is dat je bij links inspringen nu een typografische eenheid kunt opgeven als 1 em of 2 em, deze verandert dus mee wanneer je de corpsgrootte verandert!


Ook de de opties voor Master pages is uitgebreid
Voor afbeeldingen is de werkwijze van InDesign gekopieerd: je kunt de afbeelding in het kader selecteren (Direct Selecteren Gereedschap van InDesign) en schalen en roteren, daarbij zie je het volledige beeld zoals in Indesign nu ook al het geval is.


Het ziet er in ieder geval wel fraai uit allemaal. Quark heeft verdomd goed gekeken naar InDesign maar heeft ook fraaie (typografische) vernieuwingen die boven InDesign uitsteken!

En: je kunt op één licentie nu zowel op de Mac als op de Windows PC installeren!! Je krijgt voor één prijs twee activaties op een Mac EN twee activaties op Windows! Zodat je op je desktop en laptop kunt installeren. Voor Mac-gebruikers met Bootcamp dus 2 voor de prijs van 1.
Nou dát zou Adobe ook moeten gaan doen!

Helaas mag ik als betatester van CS4 niets zeggen over de komende CS4 suite - dat is (nog wel even) geheim.
Maar, wie al bijna alles wil weten over QXPress 8: lees dit artikel op X-ray magazine online.

4 juni 2008

Aangekondigd, maar nog niet verkrijgbaar: Acrobat 9

Adobe heeft Acrobat 9 aangekondigd. Je kunt wel een 'pre-order' plaatsen, maar levering is pas eind juni voor de Engelstalige versie en pas eind augustus voor de Nederlandse versie.

Op basis van de gewoonte van Adobe om Acrobat in een nieuwe versie uit te brengen ongeveer 4 tot 6 maanden voor een nieuwe suite, kunnen we ervan uitgaan dat CS4 rond november wordt gelanceerd. Dat betekent dat de Nederlandse versie ergens rond maart 2009 verkrijgbaar zal zijn.