13 juni 2008

Uitgebreide preview voor QuarkXpress 8Niet alleen CS4 van Adobe komt eraan, ook Quark laat nog van zich horen.
QuarkXpress 8 zal binnen twee maanden verschijnen en dus nog voor Adobe's CS4 suite verschijnen.
Of dit helpt om mensen weer 'terug te laten keren' naar Quark...?

Er zitten wel wat verdomd goed doordachte dingen in versie 8: zo kent QXPress 8 nu ook naast basislijnrasters voor je document net als InDesign basislijnrasters voor kaders. Daarin is Quark weer vooruitgelopen op InDesign omdat je deze raster kunt baseren op het font zelf (dus x-hoogte van een bepaald font bijvoorbeeld). Deze 'typografische' rasters kunnen weer in sets worden opgeslagen om opnieuw te gebruiken; bijvoorbeeld een set met 'basislijn op x-hoogte van een Minion Pro'.


Typografie heeft sowieso meer aandacht gekregen in versie 8. Zo is er nu eindelijk ook de optie voor Hangende leestekens ('artikel' in InDesign) welke aangepast wordt aan het gebruikte lettertype. Ook deze instellingen zijn als sets op te slaan. Bovendien is een Drop Cap (een begin initiaal) nu standaard vrij hangend in te stellen Een andere mooie opties is dat je bij links inspringen nu een typografische eenheid kunt opgeven als 1 em of 2 em, deze verandert dus mee wanneer je de corpsgrootte verandert!


Ook de de opties voor Master pages is uitgebreid
Voor afbeeldingen is de werkwijze van InDesign gekopieerd: je kunt de afbeelding in het kader selecteren (Direct Selecteren Gereedschap van InDesign) en schalen en roteren, daarbij zie je het volledige beeld zoals in Indesign nu ook al het geval is.


Het ziet er in ieder geval wel fraai uit allemaal. Quark heeft verdomd goed gekeken naar InDesign maar heeft ook fraaie (typografische) vernieuwingen die boven InDesign uitsteken!

En: je kunt op één licentie nu zowel op de Mac als op de Windows PC installeren!! Je krijgt voor één prijs twee activaties op een Mac EN twee activaties op Windows! Zodat je op je desktop en laptop kunt installeren. Voor Mac-gebruikers met Bootcamp dus 2 voor de prijs van 1.
Nou dát zou Adobe ook moeten gaan doen!

Helaas mag ik als betatester van CS4 niets zeggen over de komende CS4 suite - dat is (nog wel even) geheim.
Maar, wie al bijna alles wil weten over QXPress 8: lees dit artikel op X-ray magazine online.