20 juni 2008

Acroniemen in kleinkapitaal: revisited

In een eerdere blog heb ik al uitgelegd hoe je acroniemen (zoals KLM, VPRO, ANWB etc.) die in kapitaal zijn getypt (zoals vaak het geval in de in InDesign te plaatsen teksten) kunt omzetten naar kleinkapitalen. Bij een training afgelopen week voor Curve kwam dit weer ter sprake. Dit werkt met de GREP zoekstring (let op: in onderkast):
\u\u+

Bij vervangen zet je dan enkel de optie OpenType kleinkapitalen aan.
Dit werkt perfect maar alleen met OpenType lettertypen. Hoe zit het met Type 1 en Truetype lettertypen? Deze laatste hebben vaak geen echte kleinkapitalen maar gebruiken een tekststijl om 'electronisch' kleinkapitalen te maken. Of, wat beter, je hebt een Expert font van een Type 1 lettertype met kleinkapitalen dat je wilt gebruiken.
Kan dat dan niet simpel in InDesign?
Jawel, maar het vraagt wat voorbereiding in Word voordat je de teksten in InDesign plaatst.
Open de tekst in Word waar de acroniemen in echte Kapitalen zijn getypt. Open in Word Zoeken en vink Jokertekens gebruiken aan. Zet ook Alle items markeren aan. Vul nu de volgende wildcard-zoekstring in (let op: in kapitalen):
<[A-Z][A-Z]*>


Klik op Alles zoeken. Je hebt nu in het Word-bestand alle woorden van 2 of meer in kapitalen getypte woorden geselecteerd.
Kies nu in Word Opmaak > Hoofdlettergebruik en kies Kleine letters.
Kies nu in het opmaak opmaakpalet van Word de stijl Kleinkapitaal.

Je hebt nu in het Word-bestand alle woorden van 2 of meer in kapitalen getypte woorden omgezet naar de stijl kleinkapitaal. De truc is nu om die stijl vanuit Word te handhaven in InDesign. Bij de de importopties alle tekstkenmerken behouden gaat dit vanzelf, maar als je opmaak verwijderen als importoptie hebt gekozen in InDesign zorg dan dat Lokale formatering behouden is aangevinkt!Na het plaatsen van de tekst in Indesign ga je nu zoeken naar de stijl kleinkaptaal en geef je bij de vervangopties bijvoorbeeld je expert font op. Beter nog: maak een tekenstijl waarin je je expert font kiest en meteen aanpatieert met +50.