3 februari 2009

Steunkleur naar proces

Vaak gevraagd: het omzetten van steunkleuren naar proceskleuren.
Uiteraard kun je de kleurdefinitie per kleur aanpassen, maar dit kan ook via Inktbeheer (uitklapmenu van het deelvenster Stalen). Daar vindt je de optie Alle steunkleuren naar proceskleuren.


Je kunt echter ook een enkele steunkleur omzetten naar proces door met de muis op het steunkleur-bolletje voor de naam van die kleur te klikken in Inktbeheer: het vlakje verandert in een CMYK symbooltje.


Bedenk wel dat je zo geen absolute controle hebt over de omzetting! Je ziet niet wat de waarden in CMYK worden. Vandaar dat ik het beter vind om netjes de kleurdefinitie in het deelvenster Stalen om te zetten van PMS naar CMYK en dan van Steun naar Proces. Zo kun je je eigen waarden (of die van een kleurenwaaier) beter invullen.

Denk er ook aan dat InDesign niet zoals Photoshop (en mogelijk Illustrator*) de PMS omzet via het LAB model, tenzij je dit aanvinkt in Inktbeheer! Beter is het om in elk van de programma's bij het omzetten naar CMYK dezelfde waarden voor CMYK in te typen in de programma's om kleurverschil te voorkomen.

(* Kijk naar de optie Steunkleuren in het deelvenstermenu van Stalen in Illustrator)