30 mei 2009

Tekstwijzigingen bijhouden in InDesign




Het is al mogelijk in InCopy: het bijhouden van tekstwijzigingen. Zo kun je altijd in een later stadium van bewerking zien wie, wanneer welke tekst heeft verwijderd en/of toegevoegd. Deze wijzigingen kun je dan weer verwerpen of definitief accepteren.
Wanneer je in een InCopy/InDesign workflow samenwerkt dan worden de tekstwijzigingen die worden doorgevoerd in InDesign ook bijgehouden. Alleen in InCopy kun je deze wijzigingen echter tonen; bovendien moeten de teksten in het InCopy formaat (zoals incx in CS3) worden geplaatst.

Nu is er echter een plug-in die het standaard mogelijk maakt om wijzigingen direct in elke tekst in InDesign zelf bij te houden en te tonen, verwerpen of te accepteren.

De plug-in, Ctrl-Changes, is er in drie varianten: voor eenvoudig bijhouden tot en met werkgroep ondersteuning. Je kunt dan in InDesign direct op het scherm de wijzigingen tonen of in een apart venster bijhouden per gebruiker.

Meer informatie en demos vindt je hier.



Maar... wellicht dat CS5 de Track Changes van InCopy ook in InDesign volledig implementeert!




24 mei 2009

Tekstomloop en verankerde objecten





Wanneer je met verankerde objecten werkt dan merk je misschien dat, wanneer die objecten tekstomloop hebben, de tekst niet om het geplakte verankerde item loopt.
Dat heeft ermee te maken dat de tekstomloop alleen uitwerking heeft op de tekst die onder het geplakte object staat.

Wil je tekstomloop houden voor een geplakt (verankerd) object, veranker het dan boven de tekst waar je omloop wil hebben en maak er een inline boven regel of Vrije positie object van en schuif de geplakte afbeelding naar beneden. Nu loopt de tekst wel om het geplakte verankerde object.

Probleem: dat werkt dus niet wanneer je een afbeelding bovenaan een pagina verankerd in de eerste, bovenste regel of alinea. Wil je dit wel, geef dan een extra return/witregel met een regelafstand van 0 pt en plak het object met tekstomloop in deze regel. Probleem is dat de corpsgroote eigenlijk ook 0 moet zijn, maar de kleinste waarde is 0,1 pt. Werk dan eventueel met Verschuif basislijn voor deze alinea.






18 mei 2009

Weekdagen vet maken met GREP


Het was een vraagje van een klant: hoe kan ik de weekdagen automatisch vet maken of cursiveren?

In CS4 gebruiken we daarvoor natuurlijk een GREP alineastijl.
Maak eerst een Tekenstijl (character style) aan en laat alles leeg behalve het gewicht: zet dit op Bold en bewaar de tekenstijl bijvoorbeeld met de naam 'Vet'

Ga nu naar de Alineastijl toe die wordt toegepast op de tekst waar de weekdagen in voorkomen. We gaan één enkele GREP gebruiken. Kies links GREP stijlen en klik op de knop Nieuwe GREP-stijl. Geef als GREP uitdrukking op:

zondag|maandag|dinsdag|woensdag|donderdag|vrijdag|zaterdag

en koppel hieraan de tekenstijl 'Vet'.

En deze kan natuurlijk ook:

(zon|maan|dinsdag|woens|donder|vrij|zater)(dag)




13 mei 2009

Zeer lelijke bug CS4...?


Ik kreeg vandaag een email van iemand met een raar probleem: een PDF die werd gemaakt leverde verminkte items (logo's) op van items die op de stramienpagina stonden.
Na lang proberen is er maar één conclusie mogelijk: er zit een ENORME bug in CS4 6.02 die objecten op de stramienpagina verminkt!
Geen overdruk, geen transparantie of effecten etc. Ik heb daarom zelf even snel wat in Illustrator gemaakt en bewaard als AI en geplaatst op de stramienpagina van een nieuwe document: zelfde probleem in de PDF!

in CS3 zit de bug NIET! Ik heb bewaard als inx en geopend in CS4, daarna een PDF gemaakt: perfect! daarna de inx geopend in CS4 en een PDF gemaakt: bingo, weer fout! Het soort PDF maakt niet uit.

Naschrift:
Ik ben de boel eens helemaal opnieuw gaan opzetten. Wat bleek? om de een of andere reden was de gekleurde balk boven en onderaan de pagina de boosdoener. Ik heb de balken gewist, opnieuw getekend, voorzien van dezelfde kleur... en opeens gaat alles perfect!
Niet te begrijpen, vooral omdat in CS3 alles goed gaat.
Nou blijkt dit document zijn leven begonnen als CS2 document... de bug zit 'm dus ergens in het bestandsformaat.

Dit zijn dingen... niet te begrijpen en gekmakend. Afijn, mijn client tevreden want ik heb haar document problemen kunnen oplossen



12 mei 2009

Afbeeldingen plaatsen en CS4


Het plaatsen van (meerdere) afbeeldingen in CS4 is wat veranderd tov. CS3: wanneer je in CS4 een afbeelding die 'aan de cursor hangt' plaatst door het slepen van een kader met de muis, wordt de afbeelding automatisch geschaald en in proportie in het kader geplaatst. Het kader kun je alleen in verhouding slepen.

Ik vind zelf dit een praktische vooruitgang in CS4, maar voor hen die anders willen hier wat tips:
• Hou de SHIFT toets ingedrukt tijdens het slepen en het kader kan nu ook niet proportioneel worden getekend;
• Klik zoals in CS3 op de pagina om de afbeelding op 100% in het document te plaatsen;
• Hou de SHIFT en COMMAND/CTRL toets ingedrukt om meerdere afbeeldingen in een 'grid te plaatsen: nadat je begint te slepen kun je de SHIFT en COMMAND/CTRL toetsen loslaten en met de cursortoetsen (op/neer en links/rechts) het aantal rijen en kolommen van het grid wijzigen.

8 mei 2009

Preflight profielen CS4


Even een vermelding van iets dat ik op MacZone las:
je kunt een aantal pre-flight profielen downloaden voor InDesign CS4 die overeenkomen met standaard cPDF controle profielen.

Lees het bericht van MacZone hier

Download de profielen hier


6 mei 2009

Een tabel? Nee: kleurverloop!


Kijk eens naar het volgende InDesign-kader:


Een tabel met twee cellen? Nee: een enkel tekstkader!
Hoe is dit gemaakt: teken een tekstkader, geef deze ronde hoeken en een omlijning van bijvoorbeeld 1 - 2 punt.

Maak nu een nieuw kleurverloop aan met twee kleuren. Selecteer het eerste stoppertje en geef een positie op, in dit voorbeeld 42%. Selecteer nu het tweede stoppertje en geef deze dezelfde positie (42%).




Geef het tekstkader nu dit kleurverloop. Zorg nu dat het kleurverloop nog -90 of 270 graden krijgt.


Nu nog de tekst een tekstafstand geven en klaar!

Zou je beide 50% geven dan heb je een kleurverloop precies in het midden welke hard overgaat van de ene naar de andere kleur. In dit geval heb ik 42% gekozen omdat ik meer wit wil hebben.

...Oh enne, over afgeronde hoeken en tekstafstand gesproken: lees ook eens dit bericht van mijn 'collega' Rudi Spitzers....

4 mei 2009

InDesign 6.02 update!


Vandaag uitgekomen: updates voor InDesign en InCopy CS4: je werkt bij naar 6.02

Over opgeloste bugs: kijk hier.

Over eentje daarvan hebben we het al gehad:
Mac only: Documents containing a linked file with a forward slash in its file name fail to package


(Enne... CS5 beta-test is ook begonnen. Jongens wat gaan ze weer snel bij Adobe.!)


1 mei 2009

Boek recensie in Publish en verloting 7 exemplaren!


In de nieuwe Publish, het mei 2009 nummer, staat een mooie bespreking van mijn boek over InDesign CS4. Het vervult mij met gepaste trots, jazeker!
Ik wist er niets van, maar Publish verloot maar liefst zeven exemplaren van mijn boek!
Dit is je kans op een gratis exemplaar van wat de Publish een überdik boek noemt.

Kijk hier:



Uit de recensie:

"Het InDesign CS4-boek met forse afmetingen en maar liefst 478 pagina’s, straalt compleetheid uit."

"In de enorme stroom van nieuwe CS4-boeken valt het InDesign CS4 van Frans van der Geest op. Groot en dik, maar ook lekker duidelijk."

Voor meer info:


Zie de infobar links op mijn blog voor verkoopadressen van mijn boek online. Verder kun je uiteraard bij je eigen boekhandel terecht zoals ook elke Selexyz boekhandel.