7 september 2009

IDML


Wat? IDML?
Tja, de meeste van jullie zijn wel bekend met INX: het XML-formaat waarin je een InDesign document kunt exporteren om dit naar een lagere versie van InDesign om te zetten of om allerlei problemen uit een document te halen.

Adobe heeft dit formaat uitgebreid naar een export-formaat dat heel handig is te gebruiken door XML-gebruikers, maar op zo een manier dat ze daar geen InDesign voor nodig hebben. Het voordeel van IDML boven 'gewoon' XML is dat alle opmaak en benodigdheden ook in dit formaat erbij worden opgeslagen.

Waarschijnlijk zal het 'oude' INX in CS5 niet overleven en zal enkel IDML als opvolger zijn ingebouwd (de beta versie van CS5 heeft nog wel INX)

Exporteer vanuit InDesign CS4 maar eens een document als IDML: bewaar dit bijvoorbeeld op je bureaublad. Hernoem nu de extensie van IDML om in ZIP: jawel, het is niets anders dan een zip bestand dat je nu kunt uitpakken. Je ziet nu allerlei mappen waarin alles als XML is vastgelegd.

1 opmerking:

Unknown zei

you can use the idmllib to automate your wokflow. if you are interested there is a beta programm available http://idmllib.com