21 augustus 2010

Kleuren (stalen) samenvoegen


Zo een kleine optie dat je 'm bijna mist (maar Linda van Opatel zag 'm wel, het is nl. ook mogelijk in Illustrator): in het uitklapmenu van het deelvenster Stalen staat de optie: Stalen Samenvoegen.

Wat doet dit en hoe werkt het:
Stel je hebt een staal aangemaakt met de kleur 'Donkerblauw' en je hebt die gedefinieerd als C:80, M:0, Y:10, K: 40.
Nu knip/plak je vanuit een ander document waar deze zelfde kleur ook in zit maar de naam is niet hetzelfde. Dan heb je dus twee keer dezelfde kleurdefinitie maar met een andere naam.
(Hetzelfde kan gebeuren met bijvoorbeeld een PMS Coated en een Uncoated, maar met beperkingen – zie onderaan dit bericht.)

In InDesign (en ook Illustrator) kun je deze stalen samenvoegen: dat wil zeggen dat je EERST de juiste staal kiest die je wilt behouden en DAARNA met de Command/Control toets de overige zelfde definities(!) – vergelijk Lagen Samenvoegen. Kies nu in het deelvenster uitklapmenu de optie Stalen samenvoegen. Er blijft nu één staal over (de staal die je als eerste selecteerde in het deelvenster Stalen) alle objecten die de gewiste kleuren hadden krijgen nu deze overgebleven staal als kleur.


LET OP: Helaas werkt dit niet met PMS kleuren die vanuit geplaatste afbeeldingen (AI, EPS zoals logos') meekomen: heb je al een PMS coated en plaats je een afbeelding met daarin dezelfde PMS maar dan Uncoated dan werkt samenvoegen niet. Je zult dat op moeten lossen op via Inktbeheer en Aliassen.


Geen opmerkingen: