23 augustus 2010

Welkom terug: en een GREP om te beginnen!


Zo we gaan er weer tegenaan na de vakantie!
En dat doen we meteen met een GREP. In een vorig bericht dat je hier kunt lezen heb ik het gehad over een methode om de laatste regel van een alinea geen verloren woord te laten hebben.
Er is echter een wat simpelere GREP die ook wat meer te 'fine-tunen' is.
Je kunt het aantal karakters makkelijk verhogen wanneer je naar je smaal te weinig woorden in de laatste regel van een alinea heb staan.

Maak eerst een tekenstijl (character style) aan waarin je niets anders aanvinkt dan de opties Geen onderbreking (No break).
Maak nu in je alineastijl (paragraph style) een GREP stijl aan waarin je de tekenstijl met Geen onderbreking toekent aan deze GREP:

.{10}$
Je kunt het aantal tekens bijvoorbeeld naar smaak verhogen naar 12 of 15, afhankelijk ook van hoe lang je woorden zijn.
Werkt het best met links lijnende tekst omdat uitgevulde tekst kan resulteren in lelijke witruimte in de regel ervoor ('straatjes').

1 opmerking:

philippe zei

hallo franz die grep werkt wel maar ik heb een probleem als aan de laatste woorden een character style italic of bold is gegeven. de character style No break overschrijft de italic/bold. nu dacht ik: vervang de laatste spatie door een vaste spatie en zet voor het laatste woord een niet afbreking teken.
dat lukt wel maar de laatste letter wordt dan terug recht gezet. heb jij enig idee waarom?

ik vervang de laatste spatie door
~S~-