5 maart 2011

Vrijstaand Photoshop: oude en nieuwe technieken combineren (afd. Grof & Snel)

OPMERKING 2018:
Dit zijn video's van lang geleden, Photoshop CC 2018 heeft een andere en verbeterde manier om dit soort werk nu te doen!

Vrijstaand maken van met name haren: een veelgevraagd onderwerp ook tijdens mijn InDesign trainingen.
ieder heeft zo zijn eigen technieken en voorkeuren. Maar ik hoor van veel overstappers naar Photoshop versie CS5 dat ze veel gebruik maakten van het Extraheren filter. En dat Extraheren werkt niet meer op de Mac OS X 10.6! Het filter is zelfs niet meer aanwezig maar nog wel apart te downloaden en te installeren voor Windows-gebruikers.
Dus: hoe in Photoshop CS5 vrijstaand maken zonder extraheer filter?

Ikzelf gebruik een 'oude' techniek aangevuld met de nieuwe mogelijkheden van Photoshop CS5.

In het filmpje hieronder leg ik het uit. Het is de combinatie van op basis van een kanaal beginnen met een selectie, hiervan een laagmasker maken (de 'oude' manier) en dan de nieuwe mogelijkheden van Masker/Randen verfijnen.
Wat grof, wat kort door de bocht, misschien niet al te precies beginnen, en er zijn ongetwijfeld vele variaties denkbaar, maar het werkt – snel! Ik hou van snel ;-)

Nog grover en sneller? veel Photoshop goeroes gaan mij nu verketteren maar zoals gezegd: het is de afdeling grof, snel, (bijna) klaar!

Onderstaand voorbeeld gebruikt het nieuwe selecteren-gereedschap met grove stappen en vervolgens ook weer het nieuwe randen verbeteren gereedschap.
Niet zeuren: natuurlijk kan het allemaal subtieler, beter, maar dit is een goed begin ;)
NB: filmpje hieronder heeft geen geluid, dus don't adjust your volume! ;-)1 opmerking:

Jaap zei

Bedankt, zeer verhelderend!