28 juni 2011

Nog zo'n mooie Tomaxxi!

.
Vanaf InDesign CS5 hebben we de mogelijkheid om een artikel (story) te herplaatsen in hetzelfde document waarbij je dus een kind van het moeder-artikel maakt. Wijzigingen in het moeder-artikel worden doorgevoerd in het kind-artikel.
Daar ontbreekt nogal het een en ander, zeker in vergelijk met de tekst-synchronisatie optie van QuarkXPress. Zo moet je in InDesign CS5(.5) elk artikel dat is gewijzigd bijwerken via het deelvenster Koppelingen (Links) en kun je alleen de tekst synchroon houden in hetzelfde document. Dat doet QuarkXpress heel wat beter!


De tekst kun je dan wel in een document synchroon houden maar niet de opmaak! Werk je het kind-artikel bij via het deelvenster Koppeling dan gaat opmaak die je lokaal in het kind-artikel had gemaakt verloren: het wordt weer de opmaak van het moeder-artikel.


Maar Marijan, ook wel Tomaxxi, heeft voor dat laatste een nieuwe oplossing via een startup script! Dat script voegt aan het deelvenster Koppelingen een nieuw uitklapmenu-item toe waarmee je kunt aangeven dat, wanneer je het kind-artikel update, de opmaak die je lokaal in het kind-artikel hebt gemaakt behouden blijft! Zet het aan via Enable Auto-update Linked Story Formatting en weer uit via Disable Auto-update Linked Story Formatting.








Waarom bouwt Adobe dat soort dingen toch niet eens zelf in...


Info en startup script vind je hier onder het kopje TomaxxiLinkedStory.


En als je toch op de site ben, kijk eens naar TomaxxiForms: daar verdient hij een medaille voor!





.

27 juni 2011

Achtergrondtaken (CS5) aan- of uitzetten

.
Niet nieuw, het scriptje is al eerder genoemd, maar wel handig: vanaf CS5 lopen veel processen zoals het maken van een PDF of exporteren naar IDML op de achtergrond. Je hebt een klein deelvenster Achtergrondtaken dat je kunt vinden onder Venster > Hulpmiddelen > Achtergrondtaken. In dit venstertje kun je de voortgang van taken zien. Handig als je veel exporteert achter elkaar, hinderlijk wanneer je een document probeert te bewaren of te sluiten terwijl dat documnet op de achtergrond nog wordt verwerkt als PDF of IDML.

Heel erg consequent doorgevoerd is het exporteren op de achtergrond niet: exporteer je naar PDf vanuit een boekbestand bijvoorbeeld dan is het weer als vanouds wachten.

Onze bekende Marijan (Tomaxxi) heeft een scriptje geschreven dat een nieuwe menu-optie toevoegt aan de Bestand menu waarmee je het exporteren in de achtergrond naar wens kan aan- en uitzetten.










Je kunt het hier direct downloaden.

Let op: dit is een script dat met InDesign wordt geladen, plaats het daarom in InDesign/Scripts/Startup Scripts!


.

23 juni 2011

PDF opmerkingen (Annotations) direct zien in het InDesign-document zelf!

.
Nog in beta, maar nu al op je lijstje zetten van plug-ins die je moet kopen: Annotations van DTPtools!

Ik werk zelf veel met een PDF correctie workflow: PDF maken van het InDesign document, opsturen naar de klant, de klant zet opmerkingen (annotations) in de PDF (Sticky notes, pijltjes, doorgestreepte tekst met te vervangen tekst in een kadertje enzovoort) en stuurt die naar mij terug.
Op het ene beeldscherm heb ik de PDF open met de opmerkingen op het andere scherm het InDesign-document. Werk prima.

Maar het kan straks veel beter: de nieuwe plug-in van DTPTools, Annotations, maakt het mogelijk de opmerkingen direct te importeren en zichtbaar te maken in het originele InDesign document!

Correctie uitgevoerd? Wis je de opmerking. Zo weet je dat je alle opmerkingen in de PDF stuk voor stuk hebt afgewerkt en dat allemaal direct in InDesign zelf!

Zie de screenshots hier onder en het Youtube filmpje van DTPtools zelf.


   









.

Vervelend zoomen in Photoshop uitzetten

.



Een van de dingen die ik, ik geloof vanaf versie CS4 al, erg vervelend vind in Photoshop is, dat wanneer je met het zoomtool (de loup) op een gebied probeert in te zoomen door te slepen (zoals je gewend bent dat het werkt in InDesign bijvoorbeeld) Photoshop automatisch inzoomt zodra je klikt. Op een gebied inzoomen door middel van slepen werkt niet...

Dat zit 'm in een kleine optie die in het Nederlands eigenlijk juist verkeerd om is vertaald: de optie 'Zoomen door slepen' moet juist UIT staan in de optiebalk van Photoshop!
Selecteer het zoomtool in Photoshop en zet de optie uit (je ziet deze optie alleen als er een document open staat!).

Zie de film hieronder voor het verschil.





.

17 juni 2011

Kleurbibliotheken rangschikken

.
InDesign komt met een hoop (steun)kleur bibliotheken. Maar laten we eerlijk zijn: Pantone gebruiken we het meest.
Grappig is dat je deze bovenaan in de lijst kunt zetten: zoek de map InDesign/presets/Swatch Libraries.
Maak hier een nieuwe map aan met een naam als 'Minder gebruikt' oid (de naam is niet belangrijk).
Verschuif de minder gebruikte kleurbibliotheken naar deze map.
Voortaan zullen de andere 'losse' kleurbibliotheken bovenaan bij elkaar staan!








.

16 juni 2011

Nu overal on-line te koop: mijn CS5.5 PDF eBook!

.
Hehe, na allerlei geklungel van het Centraal Boekhuis nu dan eindelijk overal on-line te koop en te downloaden: mijn Handboek InDesign CS5.5!

Een aantal links (klik om naar de desbetreffende on-line winkel te gaan):

Selexyz
bol.com
Bruna
Dixons
ebook.nl



24,95



.

Problemen met InDesign CS5.5 update (naar 7.5.1)

.
Check via Adobe Update (InDesign Help menu dan updates): er is een update door InDesign (en InCopy) 5.5 verkrijgbaar die de programma's naar verse 7.5.1 brengt.

UPDATE: er is iets niet goed met deze update! Geen enkele third-party plug-in wil meer werken na deze update! Wacht dus nog maar even af!


Dit heb ik van e-mails van een ontwikkelaar van plug-ins voor InDesign:



Yep, that's adobe's way of communicating with the developers :( . We're
on it. 


For some reason they said they "forgot" to make the CS5 plug-ins






incompatible with CS 5.5 (stupid as it is, doing such unnecessary
problems) and they'll do it with the next update. Supposedly the update
was to be released weeks later and yet, with no warning, we're flooded
by support request today :(

.
LET OP: Als je Woodwing plug-ins zoals Smart Styles gebruikt ben je voorlopig zuur!!


UPDATE 2: DTP tools is bezig dingen te fixen, alle installers met een datum vanaf 15 juni 2011 werken wel met CS5.5 maar je moet ze dus opnieuw installeren! Helaas zijn nog niet alle installers van DTP Tools up to date...
In Tools plug-ins lijken vooralsnog te werken.
Woodwing plug-ns als Smart Styles werken niet en zijn (nog) niet geupdate naar CS5.5


UPDATE 3: DTP Tools heeft nu zijn plug-ins aangepast (op de script manager van Blatner Tools na maar die wordt vandaag geupdate). Download de installers opnieuw bij DTP Tools en herinstalleer voor de InDesign 7.5.1 update.
Zoals eerder gezegd: In Tools plug-ins zijn oke.


Maar... heel vervelend: de auto-activatie (maar die moet je eigenlijk niet eens willen gebruiken) van Font Managers... die werken (nog) niet!



.

14 juni 2011

Deelvenster Artikelen in InDesign CS5.5: enkele tips

.
Zoals hier op dit blog, maar ook in het komende nummer van NIDUG-magazine,  te lezen is de functie Artikelen nieuw in InDesign CS5.5.
Elk object, tekstkaders, illustratiekaders, vlakken en lijnen laten zich in het nieuwe deelvenster Artikelen slepen om zo de leesvolgorde in een te exporteren EPUB bestand te bepalen. Zo kun je in en EPUB mooi elementen bij elkaar houden bovenaan op een pagina bijvoorbeeld.

Een aantal tips voor Artikelen:
heb je een omslag gemaakt dat bestaat uit een illustratie en diverse InDesign-tekstkaders groepeer deze dan eerst. Kies nu Object > Exportopties voor Object aan en laat de groep rasteren bij export naar EPUB (of, jawel: HTML!). Sleep deze groep nu in het deelvenster Artikelen en je hebt de zekerheid dat het geheel als één plaatje op de pagina komt te staan;
Heb je er geen groep van gemaakt dan kun je losse objecten met de SHIFT toets selecteren in in het deelvenster Artikelen slepen: de volgorde waarin je de objecten op de pagina selecteerde bepaalt nu de volgorde in het deelvenster Artikelen! Uiteraard kun je dit achteraf nog met verslepen in het deelvenster Artikelen weer wijzigen;
Werk je met groepen, dan kun je vanaf InDesign in het vernieuwde deelvenster Lagen de groepen bekijken: de volgorde in het laagvenster van de groep is dezelfde als de volgorde waarin een groep in het deelvenster Artikelen komt te staan!












De volgorde in het deelvenster Artikelen bepaalt als je dat wilt ook de 'leesvolgorde' van Artikelen (zelfde term als in InDesign maar betekent weer net wat anders in Acrobat), kies hiervoor in het uitklapmenu van het deelvenster Artikelen de optie Gebruik voor de leesvolgorde van gelabelde PDF's.
.

10 juni 2011

Belangrijke mededeling: NIEUW ISBN nummer Handboek ID CS5.5

.
Omdat het Centraal Boekhuis en hun Indische vrienden de boel zodanig hebben weten te verkloten moest de PDF als eBook opnieuw aangemeld worden!

..zucht..

Dat betekent ook een nieuw ISBN nummer (het ISBN is op deze site en mijn website nu aangepast):



9789043023702


Dus nog even voor de volledigheid:

Handboek InDesign CS5.5
Frans van der Geest
542 pagina's eBook PDF
Pearson Education Benelux
ISBN/EAN: 978-90-430-2370-2

Excuus aan iedereen die mij heeft gemaild waar het boek blijft: niet mijn schuld...



Zodra de on-line links werken om het boek te kopen meld ik het hier op dit blog


.

(vervolg) CS5.5 boek: tikkie vertraging...

.
UPDATE: Tja het Centraal Boekhuis laat in India (!) de PDF van DRM voorzien. Wat doen ze daar: omzetten naar een lagere PDF versie voor Digital Editions! Resultaat: weg transparantie, hyperlinks, buttons en NIET meer leesbaar op een iPad!!
Ben nu aan het overleggen met de uitgeverij hoe dan wel want zo werkt het niet natuurlijk!!
:-(

Hoewel mijn boek al klaar is en de PDF al drie weken bij de uitgever ligt, loopt de beschikbaarheid in on-line winkels achter helaas. Reden: een traag Centraal Boekhuis!
Nog even geduld, dan zou mijn InDesign CS5.5 boek moeten verschijnen bij de bekende on-line winkels zoals bol.com of hier en hier.
Als het zover is meld ik dat natuurlijk op dit blog.

In de tussentijd: ik heb net twee artikelen geschreven voor het komende NIDUG-magazine, dus hou ook de InDesign User Group Nederland in de gaten!


.

9 juni 2011

Volledige handleiding Adobe DPS (Nederlands)

.
In het komende NIDUG Magazine schrijf ik wat meer over InDesign CS5.5 en de nieuwe versie van Adobe DPS voor tablets zoals de iPad.


Adobe heeft nu ook een Nederlandstalige complete gebruiksaanwijzing voor Adobe DPS als PDF on-line gezet zodat je elk detail te weten kunt komen over hoe je documenten opzet in InDesign voor tablets.
Je kunt de PDF hier downloaden.


Een opmerking: de vertalers zijn een beetje al te ver doorgeslagen: het gedeelte dat over scrollbare inhoud gaat werkt met lagen en specifieke namen. De laagnaam hebben ze ook vertaald: laag Schuifbare inhoud. In het screenshot in hetzelfde gedeelte zie je echter weer de Engelse naam Scrollable Content staan. En die laatste naam dien je ook te gebruiken (zoals ook in mijn boek staat) voor je laag.




.

3 juni 2011

Hoe krijg ik mijn InDesign folio op de iPad om te testen?

.
Wie mijn blog leest en wellicht ook het uitstekend NIDUG Magazine, heeft al een en ander kunnen lezen over ontwerpen in InDesign voor de iPad.

Heb je meegedaan met de beta-test van Adobe Digital Publishing Solution, dan heb je misschien wel al eens een en ander uitgeprobeerd.
De beta-test kende nog een AIR applicatie met de naam Content Builder waar je pagina's van InDesign toevoegde aan een folio-bestand voor de iPad. In de Content Builder kon je ook namen, kickers, TOC-afbeeldingen etc. toevoegen.

In de uiteindelijk release van Adobe DPS is de Content Builder vervangen door een deelvenster Folio Builder in InDesign.
Het grote verschil is dat de Folio Builder geheel on-line werkt! Zonder een Adobe Acrobat.com adres en een live internet verbinding kom je niet ver.
Je kunt dus niet meer lokaal een folio bestand bouwen en dit 'sideloaden' naar je iPad om te testen.

Alle Content Builder functionaliteit is dus nu naar on-line Acrobat.com verschoven. Goed nieuws: een eenvoudig acrobat.com adres is gratis en je kunt een folio per keer testen (helaas maar een tegelijkertijd: maak je een nieuwe folio, dan moet je de oude wissen!).
Een betaald Acrobat.com account maakt voor ongeveer 12 euro excl. BTW per maand (of 119 euro per jaar excl. BTW) maakt 20 folio's tegelijkertijd mogelijk. Dat valt wel mee dus.

Als je het Folio-builder deelvenster gebruikt in InDesign CS5/5.5 met geïnstalleerde Adobe DPS plug-ins (jawel, GRATIS te downloaden!) kopieert InDesign al je pagina's voor de folio dus naar Acrobat.com!
Om nu beschrijvingen, kickers, omslagafbeeldingen enzovoort toe te voegen aan je folio moet je naar je Acrobat.com account om on-line in een browser-venster te werken, (Folio PRODUCER zoals Adobe dat noemt) niets staat met betrekking tot de folio lokaal op je harde schijf (op de InDesign bestanden na dan natuurlijk).









      




Maar hoe kun je dan een folio uittesten als je het niet lokaal hebt staan en dus niet meer kunt sideloaden op je iPad?

Wel, met behulp van de gratis app Adobe Content Viewer kun je op je iPad inloggen op hetzelfde Acrobat.com account! De app op je iPad (of ander tablet!) kijkt dan wat er on-line op je account is komen te staan aan nieuwe folio's en download deze naar je iPad.

Dus het werkt nog steeds, maar niet meer lokaal! Alles 'in de cloud' is het thema van 2011 lijkt het.





TIP: Een folio kun je ook delen met anderen (ook direct vanuit het deelvenster Folio Builder in InDesign!) deze kunnen dan ook de folio via de App downloaden als ze inloggen up hun account.
.

2 juni 2011

ID CS5 animaties - FLA - Wallaby - HTML - iPad

.
Een van de teleurstellende dingen aan de DPS van Adobe voor de iPad was dat de nieuwe animatie mogelijkheden van CS5 niet werken op de iPad (omdat het Flash gebaseerd is).

Maar Terry White heeft een mooi 'proof of concept' in zijn videocast gemaakt met behulp van het nu nog in de testfase verkerende Wallaby van Adobe.

Maak de animaties zoals gewend in Adobe InDesign CS5/5.5. Exporteer de pagina (of selectie) met de animatie naar een FLA bestand. Nu komt het nieuwe Wallaby programma van Adobe: open het geëxporteerde FLA in Wallaby en converteer deze naar HTML5!
Ga nu terug naar InDesign en teken een kader: in het deelvenster Overlay Creator kun je nu opgeven dat dit kader HTML Inhoud gaat bevatten! Wijs als HTML inhoud het omgezette HTML5 bestand aan. Maak je folio en kijk: ook op de iPad werkt je in InDesign CS5/5.5 gemaakte animatie!



Wallaby is nog in een beta-fase. dat betekent dat (action) scripts niet worden ondersteund. In het proof of concept van Terry White zie je ook dat de animatie 'looped' (zich steeds herhaalt) maar Wallaby maakt ook een CSS bestand aan en in dit CSS bestand kun je zoeken naar 'infinite' en deze vervangen door 1, op die manier speelt de animatie op je iPad maar één keer.

Als Wallaby straks volwassen is, kun je dus (via een omweg) de animaties van InDesign CS5/5.5 gebruiken op je iPad. Wedden dat in CS6 geen Wallaby meer nodig is?!?



.