3 juni 2011

Hoe krijg ik mijn InDesign folio op de iPad om te testen?

.
Wie mijn blog leest en wellicht ook het uitstekend NIDUG Magazine, heeft al een en ander kunnen lezen over ontwerpen in InDesign voor de iPad.

Heb je meegedaan met de beta-test van Adobe Digital Publishing Solution, dan heb je misschien wel al eens een en ander uitgeprobeerd.
De beta-test kende nog een AIR applicatie met de naam Content Builder waar je pagina's van InDesign toevoegde aan een folio-bestand voor de iPad. In de Content Builder kon je ook namen, kickers, TOC-afbeeldingen etc. toevoegen.

In de uiteindelijk release van Adobe DPS is de Content Builder vervangen door een deelvenster Folio Builder in InDesign.
Het grote verschil is dat de Folio Builder geheel on-line werkt! Zonder een Adobe Acrobat.com adres en een live internet verbinding kom je niet ver.
Je kunt dus niet meer lokaal een folio bestand bouwen en dit 'sideloaden' naar je iPad om te testen.

Alle Content Builder functionaliteit is dus nu naar on-line Acrobat.com verschoven. Goed nieuws: een eenvoudig acrobat.com adres is gratis en je kunt een folio per keer testen (helaas maar een tegelijkertijd: maak je een nieuwe folio, dan moet je de oude wissen!).
Een betaald Acrobat.com account maakt voor ongeveer 12 euro excl. BTW per maand (of 119 euro per jaar excl. BTW) maakt 20 folio's tegelijkertijd mogelijk. Dat valt wel mee dus.

Als je het Folio-builder deelvenster gebruikt in InDesign CS5/5.5 met geïnstalleerde Adobe DPS plug-ins (jawel, GRATIS te downloaden!) kopieert InDesign al je pagina's voor de folio dus naar Acrobat.com!
Om nu beschrijvingen, kickers, omslagafbeeldingen enzovoort toe te voegen aan je folio moet je naar je Acrobat.com account om on-line in een browser-venster te werken, (Folio PRODUCER zoals Adobe dat noemt) niets staat met betrekking tot de folio lokaal op je harde schijf (op de InDesign bestanden na dan natuurlijk).

      
Maar hoe kun je dan een folio uittesten als je het niet lokaal hebt staan en dus niet meer kunt sideloaden op je iPad?

Wel, met behulp van de gratis app Adobe Content Viewer kun je op je iPad inloggen op hetzelfde Acrobat.com account! De app op je iPad (of ander tablet!) kijkt dan wat er on-line op je account is komen te staan aan nieuwe folio's en download deze naar je iPad.

Dus het werkt nog steeds, maar niet meer lokaal! Alles 'in de cloud' is het thema van 2011 lijkt het.

TIP: Een folio kun je ook delen met anderen (ook direct vanuit het deelvenster Folio Builder in InDesign!) deze kunnen dan ook de folio via de App downloaden als ze inloggen up hun account.
.

3 opmerkingen:

André Mesker zei

Ik krijg wel de indruk dat, door de prijskaartjes die aan het digitaal publiceren hangen, het vooralsnog alleen voor grote uitgeverijen bedoelt is. Of heb ik dat mis?

F vd Geest DTP & Graphic Design zei

Nee dat heb je helaas niet mis! De prijzen zijn ook niet mis!

André Mesker zei

Jammer. Want ik ben juist op zoek naar een manier om kleine clubs en verenigingen hun blaadje digitaal te laten publiceren op i-Pad/Android apparaten. Zal dan toch html-5 worden vrees ik.