21 december 2011

Tags vs. geen tags met GREP

.
Tuurlijk, je krijgt je tekst (word-bestanden) van heel veel verschillende bronnen. Sommigen maken hun tekst met stijlen consequent op. En jij werkt in InDesign ook met stijlen. Dan is het gemakkelijk (ondanks een bug): je mapt de Word-stijlen naar jouw stijlen tijdens het plaatsen met importoptes aan en de optie aangepast. Je kunt deze sjablonen zelfs bewaren voor elke klant afzonderlijk.

Dan heb je klanten die keurig met tags werken zoals en en je tekst 'plat' aanleveren. Hebben jouw InDesign-stijlen exact dezelfde naam: dan ben je klaar na het importeren.

Maar er zijn ook bedrijven die helemaal zijn ingesleten in een oude werkwijze. Zo kreeg ik een bestand in Word-formaat waarin 'aanwijzingen' waren gegeven, zie screenshot hieronder.






Dan wordt het lastig want ik wil de aanwijzingen uit de tekst hebben natuurlijk!
Dat kan met Zoek/vervang, maar ik wil dat graag in één handeling doen en ik wil meteen mijn goede InDesign-stijlen toekennen!

In dit geval staat de naam steeds tussen vierkante teksthaken [KOP]  en wordt het eind weergegeven met een / zoals [/KOP]

Daar gebruik ik GREP voor:
Ik zeg dat ik zoek naar alle tekst (willekeurig teken, één of meer keer, maar misschien zit er ook een return in) tussen de aanwijzingen. De gevonden tekst tussen de aanwijzingen moet blijven en van een alineastijl worden voorzien, de aanwijzingen zelf moeten verdwijnen.
Daarom zet ik ik de gevonden tekst tussen ronde haken, dit wordt dan een string ($1) die wordt teruggeplaatst, de andere tekst verdwijnt. En ik hang er meteen een alineastijl aan.

Klik op de afbeeldingen om te zien wat er staat.




















Omdat de vierkante haken deel uitmaken van GREP zelf moet ik met een \ ervoor aangeven dat dit een tekst is waarnaar ik zoek.

Ik moet dit wel doen voor elke aanwijzing (KOP, ARTIKEL, ARTIKEL2) na elkaar.

Maar van Automation bestaat het prachtige Multi-Find/Change waarin je verschillende GREPS (of andere zoekacties of combinatie van tekst en GREP zoekacties) in één handeling kunt uitvoeren!








Je kunt dan sets aanmaken waarin je jouw bewaarde (!) zoekacties verzamelt en met een druk op de knop in één handeling afspeelt - zie filmpje (ook 720HD full screen).




Dus ook met ouderwetse klanten kun je met modern GREP veel tijd besparen.












.





1 opmerking:

Paul Kroft zei

Een duidelijk artikel dat maar weer eens de krachtige mogelijkheden van GREP demonstreert. Sinds ik in GREP ben gedoken, kan ik niet meer zonder. Als je dit artikel leest, zou je eerder willen dat er meer dergelijke ouderwetse opdrachtgevers waren. Alles beter dan opdrachtgevers die menen zelf allerlei opmaak in hun Word-bron te moeten verwerken, die vormgevers er dan weer met veel moeite uit moeten zien te slopen.