12 februari 2015

Nieuwe update InDesign CC 2014.2: lagen behouden bij degroeperen!

.
Vandaag een nieuwe release van InDesign CC 2014, die de versie brengt naar 2014.2.
Een kleine update met bugfixes maar ook met wat nieuwe functies:


Lagen behouden bij groeperen/degroeperen
Je kon al via een scriptje deze optie aan- of uitzetten maar nu is het 'officieel' ingebouwd: Lagen behouden bij degroeperen!

Individuele pagina's afdrukken
Het is nu mogelijk snel geselecteerde pagina's af te drukken: selecteer de gewenste pagina's in het deelvenster Pagina's, klik op het deelvenstermenu en kies Spread afdrukken.


Tabellen maken
Moest je tot nu toe eerst een tekstkader tekenen, je tekstcursor in dat tekstkader zetten om dan in het menu Tabel de optie Tabel invoegen te kiezen, nu kun je direct ook een tabel maken zonder dat je eerst een tekstkader hebt getekend, de optie in het menu heet dan Tabel maken. Je krijgt dan een tabelcursor te zien waarmee je de nieuwe tabel kunt slepen of klikken tegen hulplijnen aan bijvoorbeeld. Het is nog steeds een tekstkader echter met de tabel daarin als verankerd object. Een klein stapje dus maar.
CC Bibliotheken
Misschien kende je het al van Illustrator of Photoshop: CC bibliotheken. In InDesign zijn ze een aanvulling op de 'gewone' bibliotheken. Wanneer je nu kiest voor Bestand / Nieuwe bibliotheek wordt je gevraagd of je een 'gewone' bibliotheek of een CC bibliotheek wilt aanmaken. Ook kun je 'gewone' bibliotheken omzetten naar de nieuwe CC bibliotheken. Aan objecten in CC bibliotheken kun je samenwerken on-line.Alleen in de Engelse versie: Hello screen
Een nieuw Welkom-scherm onder de naam Hello is beschikbaar voor Engelse versie van InDesign, de rest van de talen heeft voorlopig nog gewoon het oude scherm.
Tevens is vandaag een nieuwe versie van Digital Editions 4 verschenen, versie 4.03 met heel veel bugfixes.
Maar, ook is nu de iPad (iOS) versie van DE4 te verkrijgen! Dit is een alternatief voor iBooks wat betreft het kunnen bekijken van FXL ePub-bestanden!


1 opmerking:

Unknown zei

Dag Frans,

Wat ik niet begrijp is dat in de desktop versie van Adobe Digital Editions de fonts niet juist weergegeven worden. Die worden vervangen door standaard fonts waardoor de hele typografie vernacheld wordt. In de iOS versie gaat dit wel goed maar daar wordt het paginaformaat (1024x768 px) bijgesneden?! Bovendien springen daar de interfacebalkjes boven en onder voortdurend irritant in en uit beeld. Is het zo lastig voor Adobe om een goede viewer voor hun eigen producten te maken? Zit daar misschien nog een verbetering in het vat? Of zie ik iets over het hoofd? iBooks lijkt op dit moment de enige die goed omgaat met FXL e-Pub.

Met vriendelijk groet,
Rinie Meyer