30 juni 2015

Je wilt interactieve documenten maken in InDesign? Welke training moet je dan gaan volgen: advies.


InDesign en Interactieve documenten(Magazines voor tablets maken)


Welke training is geschikt voor u?

1. Interactieve PDF maken met InDesign

Moet u in het PDF-bestandsformaat blijven en zijn andere soorten documenten uitgesloten?
Dan kunt u de volgende interactiviteit aan een PDF toevoegen:

- Werkt op desktop-computers en tablets (iPad); geen Flash nodig:
  • Interactieve, aanklikbare inhoudsopgave: lezer kan op een inhoudsopgave klikken om naar de desbetreffende pagina te gaan (via de Inhoudsopgave-functie van InDesign);
  • Aanklikbare Indexen (via de index-functie van InDesign)
  • Hyperlinks: URL en e-mail, openen in de externe browser en e-mailprogramma
  • Kruisverwijzingen ('zie pagina 12'): een klik op het paginavenster gaat naar de desbetreffende pagina.
  • Navigatie-knoppen (ga naar volgende/vorige pagina, ga naar inhoudsopgave etc.)
  • Formulier-functies*

*Op tablets alleen mogelijk in bepaalde PDF-reader apps!!


- Werkt op desktop-computers, maar NIET op tablets; geen Flash nodig:
  • Eenvoudige knoppen ('pop-ups') via de Toon/verberg Knoppen-functie van InDesign


- Het volgende werkt alléén op desktop-computers (dus op geen enkel tablet!) en alléén als de Adobe Flash player plug-in door de lezer is geïnstalleerd op deze desktop!
  • Diashows en dergelijke: via Objectstatussen (MSO, Multi-State Objects)
  • Video
  • Geluid
  • Animaties en andere interactieve elementen via export naar Flash (SWF) en het weer plaatsen van deze SWF in InDesign(!)


Kunt u met deze beperkingen, met name op tablets, leven en is Flash-installatie geen probleem? Moet u in PDF blijven? Of wilt u formulieren maken in InDesign?

==> Dan is de eendaagse training InDesign en Interactieve PDF voor u geschikt.

U maakt een lokaal bestand aan dat u dus aan iedereen kunt geven of ter download aan kunt bieden, eenvoudig zonder problemen op elke desktop en tablet te kopiëren, geen extra kosten maar met de beperkingen van de interactieve PDF (zie boven).

Voorkennis: kennis van InDesign is noodzakelijk! Kennis van Acrobat Pro helpt, maar is niet noodzakelijk


2. FXL ePub maken met InDesign: Fixed Layout ePubs

Bent u niet gebonden aan PDF maar wilt u rijke interactieve publicaties maken (interactieve magazines, kinderboeken, reisgidsen met video en informatie-pop ups, tablet-magazines enzovoort) én wilt u deze kunnen lezen op desktop-computers (Mac en Windows), tablets/iPad, iPhone maar ook eventueel op een webpagina bekijken?

==> Dan kiest u voor de tweedaagse training FXL ePub maken met InDesign!

Een FXL ePub maakt alle bij de hier bovengenoemde PDF interactiviteit mogelijk (behalve formulieren!), werkt dus op elk medium (afhankelijk van de eReader App, de verschillen tussen de beschikbare eReader apps worden in de les behandeld ) en... alles werkt zonder Flash!

Dus:
  • Werkt op Desktop en tablets (iPad); geen Flash nodig:
  • Interactieve, aanklikbare inhoudsopgave: lezer kan op een inhoudsopgave klikken om naar de desbetreffende pagina te gaan (via de Inhoudsopgave-functie van InDesign);
  • Aanklikbare Indexen (via de indexfunctie van InDesign)
  • Hyperlinks: URL en e-mail, openen in de externe browser en e-mailprogramma
  • Kruisverwijzingen ('zie pagina 12': een klik op het paginavenster gaat naar de desbetreffende pagina.
  • Navigatie-knoppen (ga naar volgende/vorige pagina, ga naar inhoudsopgave etc.)
  • Diashows en dergelijke: via Objectstatussen (MSO, Multi State Objects)
  • Video
  • Geluid
  • En vooral: uitgebreide en complexe Animaties en andere interactieve elementen



U maakt een lokaal bestand aan dat u dus aan iedereen kunt geven of ter download aan kunt bieden, eenvoudig zonder problemen op elke desktop en tablet te kopiëren, geen extra kosten (alles wat u nodig heeft is ingebouwd in InDesign vanaf versie oktober CC 2014 en later).
Wilt u toch uw ePub verkopen? Dan kan dat uiteraard ook in de Apple iBooks Store, Google Play of gewoon direct via uw eigen webwinkel!

Voor eenieder die serieus met FXL ePub aan de slag wil en alle mogelijkheden wil leren kennen (ook het valideren en eventueel verkopen) wordt de tweedaagse training FXL ePub aangeraden.

Voorkennis: U heeft geen extra kennis nodig zoals HTML en CSS (maar het mag wel natuurlijk!) om deze publicaties te maken; kennis van InDesign is echter noodzakelijk!



3. Reflowable ePub

Blijft in een PDF en een FXL ePub de vormgeving behouden, bij een reflowable (herschikbare) ePub ligt dat anders: de lezer kan het lettertype, de lettergrootte, soms ook de regelafstand en uitlijning, zelf aanpassen! Van echte pagina?s is dan ook geen sprake. Dit zijn de soorten ePub die u als boeken, romans, leest op een aparte eReader zoals bijvoorbeeld Sony, Kindle of Kobo. Deze readers tonen dan ook geen kleuren. Weet u dat u uw publicaties, romans of eenvoudige reisgids zonder interactieve elementen moet omzetten in dit formaat?

==> Dan is de eendaagse training InDesign en Reflowable ePub voor u geschikt*.


Dan moet u wellicht ook wat leren over HTML en CSS (Cascading Style sheets) en de verschillen met 'standaard' ePub en ePub voor Kindle. Alles wat nodig is om deze soort ePub te maken leert u in de training
Reflowable (herschikbare) ePubs maken met InDesign

Voorkennis: u leert de basis die nodig is voor HTML en CSS om deze publicaties te maken; kennis van InDesign is echter noodzakelijk!

*U kunt ook Reflowable ePubs maken in een web-editor zoals Dreamweaver, dit is meer in HTML vormgeven en hiervoor bestaat een aparte training die buiten InDesign staat


4. DPS (Folio) en DPS 2015 (Article)

Heeft u op uw werk of van uw opdrachtgever te horen gekregen dat u in InDesign moet gaan werken met DPS of DPS 2015, dan heeft u kennis nodig van het speciale Overlay-venster om interactiviteit toe te voegen aan InDesign-documenten die typisch is voor dit DPS-systeem.

LET OP: DPS betekent Digital Publishing Suite en maakt zogenaamde .folio-bestanden aan. U krijgt geen lokale bestanden die u kunt delen of kunt kopiëren, alles loop via de cloud. U maakt ook geen document aan, maar een echte losse App voor tablets!
DPS 2015 is nieuw en betekent: Digital Publishing Solution(!): hiermee worden geen folio-bestanden meer gemaakt maar losse .article-bestanden. Dit is de nieuwe standaard.
Voor beide, DPS (Folio) en DPS 2015 (Article) geldt dan dit niet voor particulieren is te gebruiken om publicaties te distribueren: deze systemen zijn voor grote uitgevers.

Tot 1 mei 2014 konden particulieren wel een zogenaamde SE (Single Edition maken) om een app te publiceren, maar deze mogelijkheid bestaat niet meer.
U kiest voor deze trainingen van DPS en DPS 2015 wanneer u zeker weet dat u in dit formaat moet gaan aanleveren. Veelal zal uw bedrijf intern voor training zorgen maar wij kunnen eventueel helpen.




19 juni 2015

Taalwisselscripts InDesign CC 2015 NL-EN (Mac)

.
Snel wisselen tussen een Engelstalige interface en een Nederlandstalige interface voor InDesign CC 2015? Mijn scripts voor de Mac zijn geupdate.

Omdat de nieuwe functie Publish online alleen te gebruiken is wanneer de interface taal van InDesign CC 2015 op Engels staat is het handig om te kunnen wisselen.

Mijn hier te downloaden scripts voor Apple Mac (sorry Windows gebruikers) checken de taal, klopt de taal dan start InDesign. Klopt de taal niet (stond deze bv nog op Engels van de vorige keer en wil je nu in het Nederlands starten) dan past dit script de taal aan en start daarna InDesign.

Je download de scripts door hier te klikken.

Ook voor InCopy CC 2015 heb ik taalwisselscripts gemaakt, deze kun je hier downloaden.





18 juni 2015

DPS 2015: de verschillen

.

LET OP: dit bericht gaat over de publieke BETA-versie van DPS 2015!!


Die Adobe: eerst introduceren ze de term Adobe Publishing, vanaf nu noemen ze het toch maar weer DPS maar dan met de toevoeging DPS 2015. Ach ja. Je kunt nu deelnamen aan de beta van DPS 2015, klik hier om je op te geven.

Wat zijn, voor de InDesign-gebruiker de verschillen?
Wel, het hele 'magazine'-layout gedeelte is op de schop, wat je straks als een Digitale publicatie, een app, op je tablet leest lijkt heel, heel erg veel op Flipboard maar dan met jouw Layout en artikelen. Hier is het niet de plek om DPS 2015 te gaan bespreken maar wel te kijken wat het voor de InDesign-gebruiker uitmaakt.

Je maakt geen Folio's meer aan in de Folio Builder. Sterker nog: het hele venster Folio Builder is verdwenen en je hebt alleen nog het paneel Overlays, die Overlays werken zoals je al gewend was. Raar maar waar: het venster heet in de Nederlandse versie... Folio Overlays! Hmmm...

In de eerdere DPS versie bouwde je je publicatie op met het toevoegen van artikelen in je publicatie (je Folio) met het Folio Builder venster, die stap vervalt!
Vanaf nu exporteer je jouw InDesign-pagina's naar het nieuwe bestandsformaat .article:






Belangrijk is ook dat er geen 'dual-orientation' versies meer mogelijk zijn van een publicatie! Het is of staand of liggend! Dat scheelt weer werk zullen we maar zeggen.





Deze 'losse' artikelen upload je naar de Adobe DPS 2015 webinterface. Vanaf daar bouw je jouw publicatie/app op.
























Aangezien je als 'kleine' gebruiker geen Single Edition meer mag maken van Adobe (maar je Creative Cloud account is nog wel even duur hoor!) is de rest van het maken van de app voorbehouden aan de Enterprise accounts, zeg maar: de grote jongens.

Wat je als freelancer bijvoorbeeld wel kan doen is dus pagina's, zeg artikelen, bouwen met alle interactiviteit can het Overlays-venster, deze exporteren naar een .article-bestand en aan je uitgever geven.

Je kunt bestaande Folio-bestanden migreren, dus omzetten, naar het nieuwe DPS 2015 systeem via de webinterface, maar (!) je kunt, voorlopig althans, blijven werken met het 'oude' DPS-formaat en apps bouwen alleen niet (!) in InDesign CC 2015! Wil je op de oude weg verder dan kan dat voorlopig nog steeds door te blijven werken in InDesign CC 2014.

Adobe stelt ook een nieuw exportfilter voor articles ter beschikking aan CC, CC 2014 en CS6 gebruikers! Je kunt dus in oudere versie van InDesign beide DPS systemen gebruiken gelukkig.

Behalve met InDesign kun je ook articles ontwerpen in responsive HTML5! Dat kan in bijvoorbeeld Dreamweaver. Zo'n 'webpagina' moet dan met een speciaal programmaatje (een 'packager') dat je bij Adobe kunt downloaden omgezet worden in een .article-bestand. Beide soorten (InDesign en HTML) kun je door elkaar heen gebruiken in het nieuwe DPS 2015.

Ook Woodwing brengt een nieuwe applicatie uit om dergelijke pagina's te bouwen voor DPS 2015 in HTML genaamd Inception (Jawel: Inception. What's in a name)




Maar Single Edition voor de Cloud gebruiker is gone gone gone...


Sometimes you wonder about Adobe... In de beta van het oude DPS was de naam van een Folio eigenlijk een Issue. Maar Woodwing had die naam al als bestandsformaat en Adobe moest de naam dus wijzigen in Folio. Bij de DPS van 2015 flikt Adobe hetzelfde weer: het bestandsformaat en -naam .article wordt al lange tijd gebruikt door Twixl, de DPS-concurrent! Dus of de naam article overeind blijft is de vraag...





Bug in paginanummering in CC 2015

.
De eerste bug is alweer meteen een 'goeie' in InDesign CC 2015:


  • Maak bijvoorbeeld 8 pagina's (dubbelzijdig) aan
  • Plaats een paginacijfer op je stramien links en rechts
  • Ga naar pagina 1, en verander bij Nummering- en sectieopties de stijl van nummering naar alfanumeriek (letters: A, B, C etc).


Wat zie je:
Op de eerste pagina blijft gewoon het cijfer 1 staan in plaats van een A! Zie screenshot:




Maar: in het Pagina-venster zie je onderaan de pagina's wel A, B etc maar de verkleinde paginaweergave in het Pagina-venster is niet geupdate en je ziet nog steeds cijfers 1, 2, 3 etc.




Da's nie goed he!

Een troost: wanneer je exporteert naar PDF is alle nummering in de PDF wel correct.  Intern gaat het dus wel goed maar de 'refresh' op je beeldscherm gaat verkeerd en update niet naar de nieuwe nummering. Je kunt je documnet sluiten en weer openen en dan zie je de huidige nummering weer wel correct als het goed is...

UPDATE: Ook even het scherm hertekenen met SHIF-F5 helpt, alleen de preview van je pagina's in het Pagina-venster updaten pas wanneer je iets op de pagina wijzigt.




16 juni 2015

InDesign CC 2015 beschikbaar!


InDesign CC 2015, als ook alle andere CC 2015 programma's zijn nu beschikbaar! 

LET OP: standaard worden nu oudere versie van CC (2014) verwijderd!!!! In de voorkeuren van ACC ( Afobe Creayive Cloud) kun je dit wel uitzetten gelukkig. 

Zo, wat is er nieuw
- Afbeeldingscellen in tabellen: afbeeldingen in een tabel hebben een eigen celtype 
- Alinea-arcering: bekend van Word, een kleur achter de alinea plaatsen. Deze Word-arceringen worden nu ook meegenomen bij het plaatsen van een Word-bestand als je wilt. 
- Meer opties in CC bibliotheken voor tekstopmaak 
- Adobe stock foto's 
- Optimalisatie van snelheid bij scrollen en zoomen via de grafische kaart. 

En dan heeft alleen(!) de Engelse versie nog Publish online en dat is eigenlijk de enig echte reden voor de update: exporteer je InDesign-document naar een webpagina gehost bij Adobe! Alle interactiviteit werkt. Wat in een FXL ePub werkt, werkt op het web!
Ideaal om ePubs te 'delen' zonder het bestand te delen. Op de site kunnen lezers delen naar Sociale media en een platte PDF versie downloaden.
Ik heb er mee gewerkt en het is ideaal.
Maar... Je ziet de optie Publish online alleen in de Engelse versie! Verander dus de taal van InDesign, bijvoorbeeld met mijn scripts op dit blog, op het moment dat je deze versie wilt gebruiken. Later zal ook in andere talen deze functie beschikbaar komen,

Voorbeelden online waarmee ik heb gespeeld;
https://indd.adobe.com/view/c9bae317-347f-40af-860e-759614361597

https://indd.adobe.com/view/e5542ae2-caa6-4a5a-8836-d117a2478cca

https://indd.adobe.com/view/b0a4a945-fff2-4e68-a762-a8516dbce14a

https://indd.adobe.com/view/0606fa1f-45b2-4064-9fb1-512b24d999f8?transition






13 juni 2015

Rasters (gridified tool) en witruimte

.
Tijdens het tekenen van kaders of tijdens het plaatsen van meerdere afbeeldingen kun je gebruik maken van de raster-gereedschappen: sleep een kader of de eerste afbeelding, laat de muisknop NIET los en toets met de cursor-toeten omlaag of omhoog om rijen en kolommen toe te voegen.

Maar je kunt de witruimte, de afstand, tussen de kaders beïnvloeden. De makkelijkste manier is om te gaan naar het menu Layout / Marges en kolommen en daar de waarde in te stellen bij Tussenruimte. Dit bepaalt de witruimte tijdens het slepen:








Wil je tijdens het slepen de witruimte echter meteen aanpassen, dan moet je wat acrobatische toeren met je vingers gaan uithalen: laat de muisknop niet los, houd de toetsen Cmnd-Spatiebalk op de Mac of onder  Ctrl-spatiebalk onder Windows ingedrukt, gebruik nu de cursortoetsen omhoog/omlaag en Links/Rechts om de witruimte te wijzigen tussen rijen en kolommen. Ben je tevreden, laat dan deze toetsen weer los  om weer terug te keren naar het aantal rijen en kolommen dat je kunt aanpassen met de cursor-toetsen!





5 juni 2015

Eigen voorinstellingen voor animaties (FXL ePub) in InDesign

.
Onderdeel van mijn training FXL Fixed Layout ePub maken met InDesign is het aanpassen van standaard voorinstellingen voor animaties.

Van de 21 video's die bij mijn een- of tweedaagse training horen is de video over het aanpassen van animaties voor iedereen hier te bekijken!