30 juni 2015

Je wilt interactieve documenten maken in InDesign? Welke training moet je dan gaan volgen: advies.


InDesign en Interactieve documenten(Magazines voor tablets maken)


Welke training is geschikt voor u?

1. Interactieve PDF maken met InDesign

Moet u in het PDF-bestandsformaat blijven en zijn andere soorten documenten uitgesloten?
Dan kunt u de volgende interactiviteit aan een PDF toevoegen:

- Werkt op desktop-computers en tablets (iPad); geen Flash nodig:
  • Interactieve, aanklikbare inhoudsopgave: lezer kan op een inhoudsopgave klikken om naar de desbetreffende pagina te gaan (via de Inhoudsopgave-functie van InDesign);
  • Aanklikbare Indexen (via de index-functie van InDesign)
  • Hyperlinks: URL en e-mail, openen in de externe browser en e-mailprogramma
  • Kruisverwijzingen ('zie pagina 12'): een klik op het paginavenster gaat naar de desbetreffende pagina.
  • Navigatie-knoppen (ga naar volgende/vorige pagina, ga naar inhoudsopgave etc.)
  • Formulier-functies*

*Op tablets alleen mogelijk in bepaalde PDF-reader apps!!


- Werkt op desktop-computers, maar NIET op tablets; geen Flash nodig:
  • Eenvoudige knoppen ('pop-ups') via de Toon/verberg Knoppen-functie van InDesign


- Het volgende werkt alléén op desktop-computers (dus op geen enkel tablet!) en alléén als de Adobe Flash player plug-in door de lezer is geïnstalleerd op deze desktop!
  • Diashows en dergelijke: via Objectstatussen (MSO, Multi-State Objects)
  • Video
  • Geluid
  • Animaties en andere interactieve elementen via export naar Flash (SWF) en het weer plaatsen van deze SWF in InDesign(!)


Kunt u met deze beperkingen, met name op tablets, leven en is Flash-installatie geen probleem? Moet u in PDF blijven? Of wilt u formulieren maken in InDesign?

==> Dan is de eendaagse training InDesign en Interactieve PDF voor u geschikt.

U maakt een lokaal bestand aan dat u dus aan iedereen kunt geven of ter download aan kunt bieden, eenvoudig zonder problemen op elke desktop en tablet te kopiëren, geen extra kosten maar met de beperkingen van de interactieve PDF (zie boven).

Voorkennis: kennis van InDesign is noodzakelijk! Kennis van Acrobat Pro helpt, maar is niet noodzakelijk


2. FXL ePub maken met InDesign: Fixed Layout ePubs

Bent u niet gebonden aan PDF maar wilt u rijke interactieve publicaties maken (interactieve magazines, kinderboeken, reisgidsen met video en informatie-pop ups, tablet-magazines enzovoort) én wilt u deze kunnen lezen op desktop-computers (Mac en Windows), tablets/iPad, iPhone maar ook eventueel op een webpagina bekijken?

==> Dan kiest u voor de tweedaagse training FXL ePub maken met InDesign!

Een FXL ePub maakt alle bij de hier bovengenoemde PDF interactiviteit mogelijk (behalve formulieren!), werkt dus op elk medium (afhankelijk van de eReader App, de verschillen tussen de beschikbare eReader apps worden in de les behandeld ) en... alles werkt zonder Flash!

Dus:
  • Werkt op Desktop en tablets (iPad); geen Flash nodig:
  • Interactieve, aanklikbare inhoudsopgave: lezer kan op een inhoudsopgave klikken om naar de desbetreffende pagina te gaan (via de Inhoudsopgave-functie van InDesign);
  • Aanklikbare Indexen (via de indexfunctie van InDesign)
  • Hyperlinks: URL en e-mail, openen in de externe browser en e-mailprogramma
  • Kruisverwijzingen ('zie pagina 12': een klik op het paginavenster gaat naar de desbetreffende pagina.
  • Navigatie-knoppen (ga naar volgende/vorige pagina, ga naar inhoudsopgave etc.)
  • Diashows en dergelijke: via Objectstatussen (MSO, Multi State Objects)
  • Video
  • Geluid
  • En vooral: uitgebreide en complexe Animaties en andere interactieve elementen



U maakt een lokaal bestand aan dat u dus aan iedereen kunt geven of ter download aan kunt bieden, eenvoudig zonder problemen op elke desktop en tablet te kopiëren, geen extra kosten (alles wat u nodig heeft is ingebouwd in InDesign vanaf versie oktober CC 2014 en later).
Wilt u toch uw ePub verkopen? Dan kan dat uiteraard ook in de Apple iBooks Store, Google Play of gewoon direct via uw eigen webwinkel!

Voor eenieder die serieus met FXL ePub aan de slag wil en alle mogelijkheden wil leren kennen (ook het valideren en eventueel verkopen) wordt de tweedaagse training FXL ePub aangeraden.

Voorkennis: U heeft geen extra kennis nodig zoals HTML en CSS (maar het mag wel natuurlijk!) om deze publicaties te maken; kennis van InDesign is echter noodzakelijk!



3. Reflowable ePub

Blijft in een PDF en een FXL ePub de vormgeving behouden, bij een reflowable (herschikbare) ePub ligt dat anders: de lezer kan het lettertype, de lettergrootte, soms ook de regelafstand en uitlijning, zelf aanpassen! Van echte pagina?s is dan ook geen sprake. Dit zijn de soorten ePub die u als boeken, romans, leest op een aparte eReader zoals bijvoorbeeld Sony, Kindle of Kobo. Deze readers tonen dan ook geen kleuren. Weet u dat u uw publicaties, romans of eenvoudige reisgids zonder interactieve elementen moet omzetten in dit formaat?

==> Dan is de eendaagse training InDesign en Reflowable ePub voor u geschikt*.


Dan moet u wellicht ook wat leren over HTML en CSS (Cascading Style sheets) en de verschillen met 'standaard' ePub en ePub voor Kindle. Alles wat nodig is om deze soort ePub te maken leert u in de training
Reflowable (herschikbare) ePubs maken met InDesign

Voorkennis: u leert de basis die nodig is voor HTML en CSS om deze publicaties te maken; kennis van InDesign is echter noodzakelijk!

*U kunt ook Reflowable ePubs maken in een web-editor zoals Dreamweaver, dit is meer in HTML vormgeven en hiervoor bestaat een aparte training die buiten InDesign staat


4. DPS (Folio) en DPS 2015 (Article)

Heeft u op uw werk of van uw opdrachtgever te horen gekregen dat u in InDesign moet gaan werken met DPS of DPS 2015, dan heeft u kennis nodig van het speciale Overlay-venster om interactiviteit toe te voegen aan InDesign-documenten die typisch is voor dit DPS-systeem.

LET OP: DPS betekent Digital Publishing Suite en maakt zogenaamde .folio-bestanden aan. U krijgt geen lokale bestanden die u kunt delen of kunt kopiëren, alles loop via de cloud. U maakt ook geen document aan, maar een echte losse App voor tablets!
DPS 2015 is nieuw en betekent: Digital Publishing Solution(!): hiermee worden geen folio-bestanden meer gemaakt maar losse .article-bestanden. Dit is de nieuwe standaard.
Voor beide, DPS (Folio) en DPS 2015 (Article) geldt dan dit niet voor particulieren is te gebruiken om publicaties te distribueren: deze systemen zijn voor grote uitgevers.

Tot 1 mei 2014 konden particulieren wel een zogenaamde SE (Single Edition maken) om een app te publiceren, maar deze mogelijkheid bestaat niet meer.
U kiest voor deze trainingen van DPS en DPS 2015 wanneer u zeker weet dat u in dit formaat moet gaan aanleveren. Veelal zal uw bedrijf intern voor training zorgen maar wij kunnen eventueel helpen.




Geen opmerkingen: