1 maart 2010

Kleurstaal globaal overdrukken


Quark kon (en kan) iets moois: een kleur globaal op overdruk zetten. InDesign kan dit niet, in InDesign zet je objecten (Vlak, lijn, tekst) op overdruk.
Vorige week bij uitgeverij Bekking & Blitz kwam daarover een vraag en ik heb wat tips gegegeven over het werken met overdruk, in dit geval een UV lak.

Maak om te beginnen een steunkleur aan, de samenstelling doet er niet toe want het wordt straks toch de Lak.Maak een aparte laag aan voor de UV Lak in het deelvenster Lagen en zet deze als bovenste laag. Plaats alle vlakken die gevuld worden met de staal UV Lak op deze laag.
(Handig om deze laag ook bv. voor een klantproef PDF zonder laklaag te genereren door de laag onzichtbaar te maken in InDesign).


Nu komt de 'truc' om alle objecten in je document die de kleur UV Lak hebben op overdruk te zetten: Ga naar Bewerken > Zoeken/Wijzigen en kies het tabblad Object. Klik op het vergrootglas bij het vak zoeken en geef op dat je naar bij Vulling zoekt naar de staal UV Lak. Klik OK en doe nu hetzelfde bij Wijzigen maar vink nu Overdrukken aan in het vak Vulling. Kies nu Alles wijzigen!Heb je ook lijnen met de UV Lak dan zul je de Zoeken/Wijzigen actie nog eenmaal moeten herhalen voor lijnkleur en Lijn overdrukken.1 opmerking:

Christa zei

oe! goeie tip :) deze gaat in m'n bewaarlijstje!

dank je