19 mei 2010

CS5: captions/bijschriften en een bibliotheek


UPDATE:
InDesign Secrets vond deze tip goed genoeg om op hun website te vermelden!
http://indesignsecrets.com/store-live-captions-in-libraries.php

––––

In InDesign CS5 kun je zogenaamde 'actieve bijschriften' maken bij het plaatsen van een afbeelding of later wanneer de afbeelding al is geplaatst. Dit betekent dat InDesign CS5 een tekstkader aanmaakt met daarin de gewenste metadata, zo kun je bijvoorbeeld een creditline (bij/onderschrift) van een afbeelding automatisch genereren. Als het een 'Actief' bijschrift is, is dit eigenlijk een variabele.
Verandert de metadata dan verandert het bijschrift.

Je moet dit wel elke keer aangeven voor een afbeelding of instellen in het koppelingen-palet.

Maar het aardige is dat, omdat actieve bijschriften variabelen zijn, je een tekstkader met zo'n variabele erin in een bibliotheek kunt opslaan!

Plaats dus eens een afbeelding met metadata. Geef nu als instellingen op dat je een creditline wil hebben met de tekst 'Foto: "Auteur" ©2010'. "Auteur" is de metadata die je in Bridge en Photoshop kunt opgeven voor een afbeelding.
Genereer het bijschrift.Doe nu hetzelfde maar geef als bijschrift metadata bijvoorbeeld op "Beschrijving".
Genereer nu dit bijschrift.Maak nu een bibliotheek aan. Sleep nu het tekstkader met het bijschrift 'Foto: "Auteur" ©2010'(*)
in de bibliotheek. Dubbelklik op dit bibliotheek-item en geef het de naam 'Auteur'.
Sleep nu het tekstkader met Beschrijving naar de bibliotheek en noem deze 'Beschrijving'

(*) Of maak een snipper/snippet in Bridge!Als je nu in een nieuw document bijschriften wil maken of een creditline wil hebben hoef je nu alleen nog maar het juiste tekstkader met variabele uit de bibliotheek te slepen en te zorgen dat het de gewenste afbeelding overlapt! Je bijschriften worden automatisch gegenereerd! zonder dat je via submenu's instellingen moet maken!1 opmerking:

Wim Ruberg zei

Heel handig Frans!

Bespaart een hoop werk, iedere keer de instructies niet te hoeven aanmaken.