17 juni 2010

InDesign en ePub: filmpje!


Wil je wat meer weten en is je Engels goed? Hier een filmpje van Terry White over InDesign en ePub. Let wel: dit hele ePub verhaal gaat over eenvoudige opmaak. Dit heeft niet veel te maken met de komende te verwachten 'Rich content' publicaties voor bijvoorbeeld de Apple iPad.
Het is echt nog afwachten welke oplossing er komt voor het vanuit InDesign publiceren naar de iPad en dergelijke apparaten. Ja, Woodwing heeft een oplossing (zie ook mijn artikel daarover in het NLDug magazine!) en bij Wired hebben ze een andere weg gekozen, Adobe komt met een oplossing... maar dit is nog allemaal voor de hele grote uitgeverijen met speciale server oplossingen. Nog niets voor ons 'kleine' freelancers, ontwerpers of reclamebureaus. Maar dat er met CS6 straks iets komt staat voor mij vast!

Ik word de laatste week veel gebeld over wat de toekomst gaat brengen en of het zin heeft om trainingen te volgen in de Woodwing software etc.
Mijn advies: als je NU met dergelijke systemen te maken zou krijgen dan wordt je netjes opgeleid door de firma waarvoor je ermee gaat werken, want zoals dus al gezegd het gaat hier om speciale dure server gebaseerde (en content management) oplossingen.

Wacht dus nog heel even af welke kant het opgaat en wacht op 'eenvoudige' oplossingen die er ongetwijfeld zullen komen voor kleinere bedrijven. Want welk systeem 'het' gaat worden is nog volkomen onduidelijk. Zo werkt Sanoma nu NIET met de Woodwing applicatie en zijn ze nog druk aan het experimenteren. Ik verwacht nog veel ontwikkelingen en plug-ins op dit gebied voor InDesign en denk dat CS6 hier op zal gaan inzetten!
Kortom: wacht nog even af met investeren MAAR hou je de komende maanden wel goed op de hoogte van de ontwikkelingen en bereid je voor op het 'anders denken' over publiceren en lees wat je kan over de ontwikkelingen (natuurlijk ook hier op dit blog!).

In de tussentijd: Terry White:


Geen opmerkingen: