21 juni 2010

Rug maken in CS5 en een gratis(!) uitbreiding


In InDesign CS5 is het maken van een rug voor een omslag gemakkelijker dan ooit! En moet de rug later wat breder of smaller worden dan is dit met twee klikken van de muis te doen.

Laten we het volgende voorbeeld nemen:
Ik heb een omslag opgezet waarvan nog niet bekend is hoe breed de rug wordt. Daarvoor maak ik het omslag als een tweezijdig document (een spread) op. Uiteraard moet ik beginnen bij paginanummer 2 om met een linker en rechterpagina te werken (vanaf CS5 kun je dit bij het aanmaken van een nieuw document direct ingeven).

Omdat ik straks een rug tussen de twee pagina's moet invoegen moet ik Volgorde van document-pagina's wijzigen toestaan/Allow pages to shuffle UITzetten (afvinken).


Nu voeg ik een pagina als rug toe, dus 1 pagina na pagina 2:
Nu heb ik dus drie pagina's waarvan de tweede pagina nu in het 'midden' staat als rug.
Deze pagina ga ik nu schalen voor de rugbreedte. Ik gebruik daarvoor het nieuwe pagina-gereedschap van InDesign CS5. Met dit gereedschap klik ik op de rugpagina (dit kan in het document-venster zelf als ook in het pagina-deelvenster op het pagina-pictogram).
In het Regelpaneel bovenaan kan ik nu een nieuwe breedte voor de rug ingeven. Klaar!
Veranderd de breedte van de rug? Geen probleem, herhaal de handeling met het pagina-gereedschap en geef de nieuwe breedte op.


(Heb je al opmaak op de pagina staan die je wilt veranderen van grootte dan kun je eventueel Layout aanpassen aanzetten, dan schaalt InDesign de elementen op je pagina automatisch naar de nieuwe grootte, maar misschien is dit niet helemaal wat je wilt, dan moet je toch nog een beetje zelf aanpassingen doorvoeren naar wens.)


Stramienen schalen
Je kunt op deze wijze ook stramien-pagina's selecteren en schalen.
Heb je nu meerdere document-pagina's die een stramien met elkaar gelijk hebben (allen bijvoorbeeld A4) en ga je een document-pagina schalen naar bijvoorbeeld A5 dan kun je het bijbehorende stramien (dat dus hier in dit voorbeeld A4 is) verschuiven over de pagina om te zien wat wel en niet past op de A5.Wat beter zou zijn is dat, wanneer je een A4-document-pagina met A4-stramien schaalt naar A5 naar wens het stramien mee zou schalen. Dit kan standaard niet in InDesign CS5 MAAR er is een oplossing van Kris Coppetiers die nu net dat mogelijk maakt!

Deze uitbreiding installeer je met de nieuwe InDesign Extension manager (de Extension manager start vanzelf wanneer je op de uitbreiding van Kris Coppetiers dubbelklikt).
Onder het menu Venster > Uitbreidingen > TransformMaster kun je de uitbreiding kiezen nadat je met het nieuwe Pagina-gereedschap van InDesign een pagina hebt geselecteerd zoals hierboven in het voorbeeld van de rug. Je kunt nu een schaal opgeven voor het stramien dat bij de pagina hoort.
Let wel: je schaalt de elementen van het stramien eenmalig naar de pagina, je schaalt niet echt een stramien zelf in je document (de stramien-pagina's in het Pagina-deelvenster behouden hun originele formaat) , met andere woorden: wanneer je het stramien weer opnieuw zou toepassen of wanneer je de document-pagina weer opnieuw schaalt zul je TranformMaster weer opnieuw moeten gebruiken.

Je kunt TransformMaster gratis downloaden:3 opmerkingen:

Anoniem zei

Veel dank voor de hulp!

Anoniem zei

Precies wat ik zocht. Bedankt.

Unknown zei

bedankt