21 december 2007

Prettige feestdagen!



Prettige feestdagen aan alle lezers van deze blog!
Ik ga even een korte vakantie houden, 2 januari weer terug met nieuws, tips & trucs! Tot dan en een fantastisch, spam-vrij 2008 gewenst!

20 december 2007

Mac OS X 10.5 en (InDesign) CS3

Er zijn een aantal problemen met OS 10.5 (.1) en InDesign CS3. De bekendste is wel dat wanneer je InDesign CS3 verbergt InDesign vaak verborgen blijft wanneer je InDesign weer naar voren wilt halen. Een geforceerd stoppen is dan de enige uitweg (ALT-klik op het pictogram van InDesign in de Dock en kies Forceer stop).

Het blijkt ook niet altijd goed te gaan met het knippen/plakken van vectoren (vanuit InDesign naar Illustrator).

Op het weblog van Tim Cole van Adobe (klik hier) wordt er dieper op deze materie ingegaan. Hier wordt ook melding gemaakt van een nare bug die tot een crash kan leiden!

De conclusie van Adobe is: het woord is aan Apple (...)

15 december 2007

Nog meer zeer handige GREP!


Deze oplossing kwam voort uit een vraag op de Adobe forums:
Iemand had een opsomming, een 'bulleted' list: een bullet (zoals •) met daarachter een tab en dan een tekst.
Probleem was dat elke tekst achter de bullet en tab met een onderkast letter begon. Dit moest allemaal naar een Beginkapitaal.

De eerste oplossing zou zijn om de gehele opsomming te selecteren en dan Tekst > Hoofd-/kleine letter > Als in een zin te kiezen. Dit werkt uitstekend als je gebruik maakt van de automatische nummering optie. Heb je 'met de hand' een lijst gemaakt dan lijkt het ook goed te gaan – tenzij... de opsomming een letter betreft ipv. een bulletteken, de letter wordt dan ook kapitaal.

GREP to the rescue!
We geven als zoekterm op:
(?<=.)\t\l

Dit zoekt een willekeurig teken (Bullet-teken, cijfer, letter) maar neemt dit niet mee in de te vervangen stijl! (Zie ook vorige blog over zoeken tussen haakjes); dan zoeken we een tab-teken en daarna het eerste karakter dat in onderkast staat.

Bij Opmaak vervangen zetten we nu stijl Kapitaal aan.
Voila! Het bulletteken wordt met rust gelaten.
(ja: inderdaad, de tab staat dan ook wel kapitaal, maar dat is een theoretische kwestie!)

GREP: re-revisited

















Nog even terugkomen op het voorbeeld van de laatste blog. In dit voorbeeld zoeken we tekst tussen aanhalingstekens, en verwijderen we de aanhalingstekens en zetten de tekst cursief terug. Dat we de aanhalingstekens niet terugzetten bewerkstelligen we door van de drie zoekgedeelten enkel de tweede terug te plaatsen ($2).

Maar wat als we de aanhalingstekens wél willen blijven gebruiken maar de tekst daartussen willen cursiveren maar niet de aanhalingstekens willen cursiveren?

In dat geval moeten we dus tekst tussen aanhalingstekens vinden en deze gecursiveerd terug plaatsen.
je zoekt dan als volgt:
(?<=“).*?(?=”)

Dit vindt elke tekst tussen een dubbel aanhalingsteken openen en een dubbel aanhalingsteken sluiten.
In het Wijzig in venster vul je dan bij opmaak als stijl Cursief in.

Zo kun je ook alle tekst tussen haakjes (tekst) vinden:
(?<=\().*?(?=\))

Om InDesign te vertellen dat het haakje ( niet tot de GREP begrippen wordt gerekend maar als leesteken wordt gezocht zet je er de slash voor \)

10 december 2007

GREP revisited

In mijn boek staat een GREP voorbeeld hoe je tekst tussen aanhalingstekens kunt zoeken en vervolgens de tekst daartussen kunt opmaken als cursief en de aanhalingstekens kunt weghalen, alles met een enkele simpele zoekactie.

De GREP-zoekstring is:
(“)([^”]+)(”)

Oftewel: (Zoek openingsaanhalingsteken)(Zoek alles behalve een sluitaanhalingsteken)(Zoek sluitaanhalingsteken)
Het tweede deel moet terug worden gezet namelijk de gevonden tekst:
$2
In het wijzigen opmaak gedeelte zet je dan de tekst op cursief.

Vaak lukt het echter niet meteen de tekst met aanhalingstekens te vinden en geeft InDesign CS3 je een niets gevonden mededeling.
Dat staat ook in mijn boek bij TIP direct onder dit voorbeeld:
Geef ZOWEL in de tekst zelf als OOK in het GREP zoekvenster de aanhalingstekens in met de toetsen:
Alt(option)-[ en Alt(option)-Shift [

Dan werkt het wel. Het zit 'm in de taalgevoeligheid van InDesign. Automatische aanhalingstekens vindt GREP niet. Maar aanhalingstekens opgeven via Speciaal Teken Invoegen > Aanhalingstekens > dubbel openen/sluiten gaat ook niet (altijd) goed. Direct met de shortcuts dus wel!

(In mijn boek: zie pagina 136 plus de TIP tekst!)

8 december 2007

PMS en PMS naar CMYK: voorvertoning in CS3 via LAB of niet?



Zoals wellicht bekend laten bepaalde PMS Steunkleuren zich niet zomaar vertalen naar CMYK zonder een kleurverschuiving. De bekendste voorbeelden zijn PMS 021 (fel oranje) en PMS Reflex Blue (oftewel Navy blue). 

Wanneer je in InDesign CS3 deze kleuren als PMS aanmaakt en toekent aan een object, laat InDesign CS3 niet zomaar de juiste voorvertoning zien. Let op: een correcte voorvertoning is sowieso lastig van PMS steunkleuren maar wat je wel zou moeten kunnen zien is een verschil tussen de PMS variant en de naar CMYK omgezette variant.

In een document heb ik zowel de PMS 021 als Reflex Blue aangemaakt en ook heb ik de CMYK variant aangemaakt (PMS omzetten, daarna weer de PMS als steunkleur aanmaken).

Maar... je ziet geen enkel verschil tussen de PMS en CMYK op het beeldscherm... Proefkleuren aanzetten? Nog steeds geen verschil zichtbaar...  totdat je Voorvertoning overdruk aanzet! Nu zie je wel degelijk verschil. 

Het rare is nu: wanneer je nu Voorvertoning overdruk weer uitzet op je beeldscherm de verschillen zichtbaar blijven.

Het blijkt te maken te hebben met of je via inktbeheer hebt aangegeven of steunkleuren via LAB moet worden omgezet (de 'Photoshop manier') of via de PMS tabellen. Zet je via LAB aan, dan worden deze PMS kleuren onmiddellijk correct voorvertoond (zelf in je palet Stalen is dit verschil te zien!). Gebruik je de standaard PMS omzetting dan zul je minstens eenmaal Voorvertoning Overdruk aan moeten zetten om dezelfde weergave van dit soort PMS kleuren te zien op je beeldscherm.

Let wel op dat je via LAB omzetting niet de standaard CMYK waarden van de waaier krijgt! Zo wordt Pantone Yellow  C:0 M:3 Y:100 K:1 (!)
(zie ook pagina 217 en 429 in mijn boek)

4 december 2007

Afbeeldingen omkleuren: deel 2


Volgend op mijn vorige bericht nog wat voorbeelden.
De afbeelding links onder is het origineel. In de voorbeelden is een subtiel verloopkleur als kaderkleur geselecteerd. Vervolgens is met het Direct-selecterengereedschap een verschillende overvloeimodus als vermenigvuldigen, scherm, uitsluiten etc.. Experimenteer hier maar eens mee, het levert mooie effecten op.
Voor sommige afbeeldingen is nog een extra effect als Slagschaduw en Reliëf aangezet.

2 december 2007

Afbeelding omkleuren in InDesign: een andere werkwijze













Je kunt in InDesign een kleurenafbeedling 'omkleuren' door een kader met een vulkeur bovenop de afbeelding te plaatsen en de overvloeimodus (blendmodus) naar "Kleur of 'Kleurtoon' te zetten van dit bovenste kader.

Maar... het kan zelfs gemakkelijker zonder een extra kader:
Selecteer de afbeelding met het Selecteren-gereedschap (de zwarte pijl) en kies een kleur in het deelvenster Stalen. Zorg dat je kader keurig netjes past om de afbeelding (toets eventueel Option-Command C op de Mac of Alt-Ctrl C op de pc).
Klik nu met het Direct-selecteren-gereedschap (de witte pijl) op de afbeelding. Ga naar het deelvenster Effecten. Zet daar nu 'Afbeelding' op de overvloeimodus 'Helderheid'.
Voila!
Probeer dit ook maar eens door een kader van een kleurenafbeelding te zetten op Zwart en deze methode toe te passen.

1 december 2007

Het DTP-duiveltje: pagina 324

Tja, vroeger sprak men van het 'zet-duiveltje' wanneer er een fout in de druk van een boek was gemaakt.
Tegenwoordig zou je van het 'DTP-duiveltje' kunnen spreken. Zo staat onderaan pagina 324 van mijn boek 'Slimer werken met InDesign CS3' te lezen:

"Er is één maar... transparantie van objecten in Illustrator wordt niet ondersteund voor geplakte objecten in InDesign!"

Daar is onderaan de pagina een volledige alinea verdwenen die als volgt luidt:

"Dit heeft te maken met de voorkeurinstellingen in Illustrator. Om transparantie wel te handhaven bij het knippen en plakken naar InDesign zet je in Illustrator bij Voorkeuren > Bestandsbeheer en Klembord  de optie Vorm en overdrukken behouden aan."

Het verschil zit' m in de bewerkbaarheid van geplakte paden. Wil je de paden behouden dan valt de transparantie weg. Zet de voorkeuren op Vorm en overdruk behouden dan komt de transparantie wel goed over.

Op naar een tweede druk zullen we maar zeggen!

28 november 2007

Wit of papier?



Ik zie het nogal eens gebeuren bij klanten: een InDesign document waar de kleurstaal 'Wit' in staat, als RGB kleur. Ik weet dan meteen: een document dat ooit als QXPress document is begonnen en later geopend (en omgezet is) naar InDesign. 

QXPress gebruikt, ten onrechte, de kleur Wit waar uitsparen wordt bedoeld. Papier is een betere naam: wanneer je drukt op gekleurd papier en je spaart uit, dan is de uitgespaarde kleur niet Wit tenslotte.
Vandaar dat InDesign de kleur correct Papier noemt.

De kleur Papier is wel aan te passen in InDesign om de kleur van gekleurd papier te simuleren op je beeldscherm. Deze papierkleur wordt echter niet gedrukt maar uiteraard uitgespaard.
Wil je echt met een witte inkt drukken, dan moet dit uiteraard een steunkleur zijn.

Maar goed: de kleur Wit is meegekomen vanuit QXPress in InDesign. Wis de kleurstaal Wit dan in InDesign en vervang deze door de kleur papier. Gebruik de kleurstaal Wit NOOIT in plaats van de kleur Papier!

Kleurbeheer: een (Duitse) bron van informatie

Meer weten over praktische instellingen en gebruik van kleurbeheer? Neem eens een kijkje op http://www.cleverprinting.de/ratgeber2008.html.
Je kunt daar gratis een PDF downloaden (in het Duits, dat wel) met veel praktische informatie over de juiste instellingen bij het gebruik van kleurbeheer. De PDF behandelt zowel de Adobe programma's als QuarkXpress.

Kleurbeheer wordt hier besproken in samenhang met het gebruik van de PDF/X standaard.

En...uiteraard is Kleurbeheer ook een van de onderwerpen die worden behandeld in mijn boek, nu in de winkel! (Zie linkerkader voor meer informatie.)

21 november 2007

ID CS3 backup-bestanden bij crash


Misschien is het je al eens overkomen: InDesign heeft een crash of loopt vast en je moet InDesign geforceerd stoppen. De bestanden waaraan je werkte had je natuurlijk al weer een tijd niet bewaard... 
Werk weg?
Nee, gelukkig maakt InDesign kleine backup-bestanden van wijzigingen: wanneer je InDesign weer start zul je zien dat de bestanden die je open had voor de crash weer worden geopend bij het opnieuw starten van InDesign. Meestal ben je niet al te veel werk kwijt.

Je kunt de plaats op de harde schijf waar InDesign deze backup bestanden bewaart veranderen: Kies 'Voorkeuren > Bestandsafhandeling' en geef het pad op waar InDesign de backup-bestanden moet bewaren (zie afbeelding). Mocht je in een 'crash-loop' belanden telkens wanneer je InDesign start (zeldzaam overigens) wis dan deze backup-map.

Overigens: op dezelfde plek (map) waar je een document van InDesign bewaart, verschijnt altijd een klein bestandje van 0kb met een naam als '~testdocument~06tf(g.idlk'. Dit is geen backupbestand maar een bestandje waaraan InDesign ziet dat het document geopend is (belangrijk wanneer je met anderen samenwerkt, zoals bijvoorbeeld via InCopy). Wis dit bestand dus niet! Het verdwijnt vanzelf wanneer je het bijbehorende InDesign document sluit.

14 november 2007

Zoek/Wijzigen ID CS3: harde/zachte returns etc.

Wat velen waarschijnlijk wel weten is dat je kunt zoeken naar verborgen tekens zoals tabs, alinea-einde etc.
Zo is de zoekcode voor een tab ^t en voor een alinea-einde, zeg maar een harde return, ^p.

Maar je kunt ook zoeken naar 'zachte' returns (shift-return) oftewel een regeleinde maar geen alineaeinde.
Er zijn nog een paar zoekcodes voor bijvoorbeeld kolom-einde. Hieronder een lijstje. (Let goed op dat je juist gebruik maakt van kapitaal of onderkast en ~ of \ bij GREP zoeken!)

^M (Kolom-einde; in GREP: ~M)
^R (Kader-einde; in GREP: ~R)
^P (Pagina-einde; in GREP: ~P
^p (Alinea-einde; in GREP: \r)
^L (Oneven pagina-einde; in GREP: ~L)
^E (Even pagina einde; in GREP: ~E)
^k (Handmatig regeleinde; in GREP ~k)
^n (Geforceerd regel-einde - Shift-Return; in GREP \n)

13 november 2007

ID CS3: Plakken in met behoud van X,Y offset

Wanneer je een afbeelding kopieert (Direct-selecterengereedschap, de witte pijl) en plakt in een nieuw kader (Plakken in) dan plakt InDesign CS3 de afbeelding niet op dezelfde X en Y offset in het nieuwe kader.

Gelukkig bestaat er een script dat dit voor je kan doen.

Kopieer voordat je het script uitvoert zowel kader als inhoud (met de zwarte pijl, het Selecteren-gereedschap)! Selecteer vervolgens het kader waarin je wilt plakken en voer het script uit. Plaats scripts vanaf versie CS3 in de map Scripts/Scrips panel (je kunt in Scrips Panel een nieuwe map aanmaken met je eigen scripts) en dubbelklik op de scriptnaam. Maak het deelvenster Scripts zichtbaar: Venster > Automatisch > Scripts.

Het script vind je hieronder. Kopieer en plak dit in de Apple script Editor en compileer


tell application "Adobe InDesign CS3"

activate

set myDoc to active document

set myFrame to selection

set myPage to parent of selection

set {a, b, c, d} to geometric bounds of item 1 of myFrame

paste into

set mySel to selection

set myPageitem to all page items of item 1 of mySel

set myImage to all graphics of item 1 of mySel

try

set {e, f, g, h} to geometric bounds of item 1 of myPageitem

on error

display dialog "Kopieer eerst een kader met het Selecteren-gereedschap (de zwarte pijl)."

delete myImage

return

end try

duplicate item 1 of myPageitem

delete myFrame

tell myPage

set myNewFrame to every page item whose geometric bounds is equal to {e, f, g, h}

set geometric bounds of item 1 of myNewFrame to {a, b, c, d}

end tell

end tell

Home, End etc. op draadloos Apple toetsenbord

Ze zijn mooi, ruimtebesparend en typen fantastisch: de nieuwe Apple draadloze (bluetooth) toetsenborden.
Ze lijken op de toetsenborden van de MacBooks, maar met een belangrijk verschil: op de toetsen van de Macbook is duidelijk aangegeven wat de Home, End, Page Up/Down en Enter toetsen zijn. 

Vrees niet: ook al staat het niet op de toetsen, ze werken hetzelfde met de fn toets.

fn-cursor links = Home
fn-cursor rechts = End
fn cursor omhoog = Page up
fn cursortoets omlaag = Page down
fn-return = Enter
De Delete toets is Shift-Bacspace

Uiteraard kun je utilities als iKey of Quickeys gebruiken om deze functies onder een andere toets te zetten

9 november 2007

Alinea-inspringen terugzetten

Een methode om een mooie opsomming te maken is om een 'Links inspringen' gecombineerd met een 'Eerste regel inspringen te gebruiken. Bijvoorbeeld: links inspringen 10 mm en eerste regel inspringen -10 mm.

Wanneer je echter deze waarden weer op 0 mm wilt instellen moet je eerst de inspringing links van 10 mm naar 0 zetten en pas daarna de -10 mm van de eerste regel, anders gaat InDesign zeuren.

Maar je kunt ook de Tabspecificaties tonen (werkt op meerdere geselecteerde alinea's) en in het uitklapmenu de optie 'Inspringen opnieuw instellen kiezen! Dit zet alle inspringingen terug naar 0 mm!

6 november 2007

Gegevens knippen/plakken naar InDesign CS3 tabel


Stel dat je wat gegevens hebt die je in een InDesign-tabel wilt plakken (afb. 1). In het voorbeeld zie je een reeks getallen gescheiden door tabs en returns. Selecteer je deze gegevens en kopieer je deze en ga je vervolgens met je cursor in een tabelcel staan, dan worden, wanneer je plakt, alle gegevens in deze ene cel geplakt (afb 2).
De truc is om eerst een cel te selecteren: klik met het cursor-gereedschap in een cel en sleep totdat je een enkele cel hebt geselecteerd (in plaats van slepen kun je ook de ESCAPE toets gebruiken om een cel te selecteren afb. 3).
Wanneer je nu plakt zul je zien dat de tab- en return gescheiden gegevens keurig netjes in de rijen/kolommen komen te staan! (afb. 4.)

Kopieer maar eens wat gegevens uit een Excel-tabel en plak die in InDesign CS3 in een tabel: zonodig voegt InDesign cellen toe.
Zo kun je ook meerdere gegevens in een rij of kolom (of meerdere rijen en kolommen) vervangen door gegevens die je hebt gekopieerd door eerst een cel te selecteren en dan te plakken: de nieuwe gegevens overschrijven dan de oude.

Slechte nieuws? Werkt enkel in versie CS3 (InDesign v 5)...

CD & DVD sjablonen

Handig wanneer je CD/DVD labels en verpakkingen ontwerpt: CD, DVD sjablonen op de juiste maat. Een site waar je prima sjablonen op maat kunt downloaden is 

Hier vind je ook sjablonen voor inlays, booklets etc.

31 oktober 2007

Rekenen in InDesign tabellen: SmartStyles




De nieuwe versie van SmartStyles (www.woodwing.com) is niet alleen compatibel met de CS3 versie van InDesign, maar voegt ook nieuwe functies toe. Je kunt nu rekenen met formules, direct in InDesign tabellen! 

De Plug-in voegt twee nieuwe menu-items toe aan het menu Tabel: Sorteer en Formule. Met de eerste optie kun je rijen, kolommen sorteren, bijvoorbeeld op alfabet. Met de optie Formule kun je een berekening in een cel uitvoeren. Het enige nadeel is dat de berekeningen niet automatisch worden bijgewerkt na een wijziging, je moet dit steeds aangeven vie Tabel >Formule > (alle) bijwerken.
De rekenfuncties zijn niet zo uitgebreid als in Excel maar je komt een eind.

30 oktober 2007

Command-H, CS3 en 10.5

Een van de dingen die niet goed lijkt te gaan met de combinatie InDesign CS3 en Mac OS X 10.5, is de sneltoets Command-H (verberg InDesign).
De oplossing is simpel: kies Bewerken > Sneltoetsen. Verander even de set naar een andere set (bv. QXPress of Standaard etc.) en daarna weer terug naar de set die je wilt. InDesign is nu 'gereset' voor command-H!

29 oktober 2007

You have Mojo!

Nu te lezen, op www.macmojo.nl een interview met mij over mijn InDesign CS3 boek. En... je kunt een exemplaar winnen, check de macmojo site!

27 oktober 2007

Leopard en CS3

Daar is ie dan: leopard, oftwel Mac OS X 10.5
En? Werken de CS3 programma's goed? Ja, zonder probleem! Een enkele 'glitch' in Acrobat Pro/reader daargelaten in de print-dialoog (deel van het venster lijkt weg te vallen). De video programma's (Premiere etc) hebben wat updates nodig, de grafische programma's als Photoshop en InDesign zijn 100% compatible met OS X 10.5.
Adobe heeft een PDF gemaakt waar je alles nog eens na kunt lezen over welke Adobe programma's 100% goed lopen onder OS X 10.5:

25 oktober 2007

MIF je InDesign!

Framemaker gebruikers kennen dit bestandsformaat wel: MIF. Helaas wordt Framemaker niet meer verder ontwikkeld door Adobe voor het Apple Mac OS X platform.
DTPtools (www.dtptools.com) heeft echter een release candidate van hun nieuwe MIF import plug-in uitgebracht. Zaken als variabalen worden vertaald van Framemaker variabelen naar InDesign variabelen. Cross references kent InDesign echter niet, maar DTPtools heeft een InDesign plug-in die het gebruik van cross references mogelijk maakt in InDesign. Ik heb deze plug-in intensief gebruikt voor mijn boek. Heb je deze cross reference plug-in, dan worden Framemaker cross references 1:1 overgezet!

Framemaker kent nog een aantal 'trucjes' die InDesign niet beheerst, zoals Conditional text. Maar DTPtools werkt aan een oplossing om ook dit mogelijk te gaan maken in InDesign, de MIF import plug-in zal hier in de toekomst gebruik van gaan maken.

DTPtools hanteert overigens een wat ander licentie-model voor de MIF plug-in: je betaalt per omgezette pagina's. Dat lijkt wat vreemd, maar de plug-in is niet echt een massa-product en redelijk gespecialiseerd.

21 oktober 2007

Verschillende InDesign stijlen met een +

In het blog van een van mijn collega trainers (http://designspitz.blogspot.com/) staat een mooi artikel over InDesign stijlen met een plus, oftewel een lokale variatie in een alinea. Met de ALT of de ALT en SHIFT toets klikken op een bepaalde stijl haalt het plusteken achter de stijlnaam weg en geeft de alinea weer de schone stijl.

Maar wat als je drie verschillende stijlen hebt gebruikt, en in al deze alinea's (die dus verschillende stijlen gebruiken) is een lokale variatie gebruikt? Zou je alle drie de alinea's met de verschillende stijlen selecteren, dan kun je niet met een ALT of ALT/SHIFT klik op een bepaalde stijlnaam klikken: immers, alle geselecteerde alinea's zouden dan deze zelfde stijl krijgen! En dat wil je niet: je wilt de verschillende stijlen behouden maar in een enkele klik alle lokale variaties in de geselecteerde, verschillende, alinea's verwijderen. Kan dat?
Ja, daarvoor vind je een pictogram onderaan het deelvenster Alineastijlen: selecteer alle alinea's (ongeacht welke stijl ze gebruiken) waarvan je de lokale variaties wil verwijderen en klik op het 'Overschrijving in selectie wissen' pictogram. Hou de Command (Mac) of Control (PC) toets ingedrukt om enkel tekenvariaties (Cursief, vet etc.) te wissen in de selectie. Hou Command/Control en SHIFT ingedrukt terwijl je op dit pictogram klikt om tekenvariaties (bijvoorbeeld cursief) te behouden maar enkel alineavariaties (bijvoorbeeld links inspringen) te verwijderen.

TIP: je kunt aan dit pictogram een sneltoets toekennen!

17 oktober 2007

Voor voyeur spelen bij HBO met Adobe Flash


Wat gebeuren er toch mooi dingen met Adobe programma's: Photoshop, After Effects en...Flash.
Er zijn meer mooie Flash sites maar deze moet je echt een keer gezien hebben:


Nuttig? Nuh. Mooi? Jazeker!  (Je hebt wel een redelijk snelle internet verbinding nodig.)

15 oktober 2007

Een goeie PDF? PDF X/1a, maar...

Ik ga er nog wel een keer dieper  in op kleurbeheer hier op dit blog, maar voor nu even kort: vaak vertel ik bij trainingen dat de PDF X/1a standaard de meest 'veilige' instelling voor offset-drukwerk is wanneer je niet weet bij welke drukker je opmaak gaat worden gedrukt. 
PDF X/1a zet kleuren om in CMYK (en laat steunkleuren gewoon steunkleuren) en vlakt transparantie af. Er zitten dan geen 'vervelende druktechnische zaken' meer in.
Maar let op: wanneer je kleurinstellingen in InDesign op een standaard als Europe pre-press oid hebt staan worden kleuren naar CMYK omgezet volgens een Euroscale coated (bv. ECI v2) profiel bij het maken van een PDF X/1a direct vanuit InDesign.
Maar...  bewandel je de weg via een postscript bestand en kies je in de Distiller voor PDF X/1a let dan op! Klik maar eens op het tabblad kleur voor de PDF X/1a instelling in de Distiller: je ziet dan dat kleuren naar SWOP CMYK worden omgezet! Hier loop je tegen de Amerikaanse oorsprong van Adobe programma's aan. Pas hier dus het profiel aan.

Nog wat tips: Een neutrale altijd en overal te drukken offset PDF? Begin met PDF X/1a, pas eventueel het CMYK uitvoer profiel aan (ISO coated v2 ECI). Vlak af met de hoogste kwaliteit en vergeet niet om afloop RONDOM aan te zetten (3 mm) ook al heb je geen afloop in de rug (impositie software heeft dit vaak nodig). Zet (eventueel) snijlijnen en paginainformatie aan maar zet de afstand op 3 mm (ipv de standaard 2,117 mm die InDesign je geeft. Gebruik NIET de [Drukwerkkwaliteit] instelling wanneer je niet de drukker kent waar je PDF naar toe gaat. (Dit heeft met de afvlakking te maken van een PDF in de RIP, niet elke drukker in bijvoorbeeld Portugal is bij de tijd wat dit betreft.)

11 oktober 2007

Seeing the Big Picture

Nog meer plug-ins deze week voor InDesign CS3.
Badia software (www.badiasoftware.com) heeft een plug-in uitgebracht die al bestond voor QXpress: BigPicture. Deze plug-in maakt het mogelijk om een uitgebreide lijst van geplaatste afbeeldingen te tonen. Zie het als een uitbreiding van het deelvenster Koppelingen. BigPicture geeft een lijst van alle afbeeldingen in je InDesign document met in één oogopslag bijvoorbeeld de effectieve resolutie van deze afbeeldingen. Bovendien kun je vanuit BigPicture zoeken naar ontbrekende koppelingen en deze in een keer aanpassen.
De plug-in is wel wat prijzig, zo rond de 115 euro.
Badia heeft ook gratis plug-ins voor zowel InDesign als QXPress die je van hun site (zie boven) kunt downloaden.

Binnenkort meer over conversieopties (Render intents) en kleurbeheer op deze blog!

9 oktober 2007

InDesign CS3 update

Vandaag heeft Adobe een update uitgebracht voor InDesign CS3 en InCopy CS3. Er zijn een heleboel bugs verholpen, waaronder de twee meest storende: problemen met het afdrukken van meerdere kopieën (een pagina werd steeds opnieuw uitgerekend en verzonden) en bugs met het genereren van een index, met name met boekbestanden.
Download de updater (Mac en Windows) via:

http://www.adobe.com/support/downloads/new.jsp

Een lijst met opgeloste bugs is als PDF te downloaden op:

http://www.adobe.com/support/documentation/en/indesign_incopy/501/Adobe_InDesign_CS3_501_update_Readme.pdf

8 oktober 2007

Waarom verdwijnen hulplijnen vanzelf?

Ik krijg nogal eens een vraag over het 'feit' dat hulplijnen als het basislijnraster in InDesign CS3 niet zichtbaar worden, ook al zetten gebruikers dit raster toch echt aan. Sommige blijven het basislijnraster zichtbaar/onzichtbaar maken zonder dat er iets gebeurt op het beeldscherm.
Dit komt omdat de Weergavedrempel van het basislijnraster standaard op 75% staat. Een weergavedrempel wil zeggen dat, wanneer je onder de 75% uitzoomt op je beeldscherm, zulke rasters door InDesign vanzelf worden verborgen. 
Niet iedereen werkt nog op grote schermen blijkbaar en op een laptopscherm zit je al snel onder die 75%.
Om dit op te lossen ga je naar het menu InDesign > Voorkeuren (Windows PC: Bewerken > Voorkeuren) en kies je de opties Rasters. Zet daar bij Basislijnraster de Weergavedrempel op 5 %.
Nu kun je flink uitzoomen en het basislijnraster zichtbaar houden.

5 oktober 2007

Gratis sneltoetsen plug-in voor ID CS3

DTPtools (www.dtptools.com) heeft een gratis plug-in voor InDesign/InCopy CS3 gelanceerd om snel en eenvoudig sneltoetsen te wijzigen. Je kunt met behulp van deze plug-in snel zoeken naar een bepaalde functie waarvan je de sneltoets wilt wijzigen (of opzoeken), iets wat niet zo gemakkelijk kan via de standaardoptie Bewerk > Sneltoetsen in InDesign CS3.
Bovendien kun je gemakkelijk een sneltoets-set opslaan en laden via deze plug-in. Er is een versie voor Windows en Mac gratis te downloaden vanaf de site van DTPtools.
De plug-in is in samenwerking met InDesign Secrets gemaakt (prima podcast!) en maakt daar wel reclame voor. Daar moet je dan maar even langsheen kijken zullen we maar zeggen ;-)

Binnenkort meer over andere plug-ins!

4 oktober 2007

Woodwing Smart Styles v5 voor CS3

Woodwing (www.woodwing.com) heeft een versie van Smart Styles uitgebracht die werkt met InDesign CS3. Deze versie geldt als een update waarvoor betaald moet worden (ongeveer 80 euro). 
Zover bekend zijn er geen nieuwe functies toegevoegd. Op de site van Woodwing vindt je nog geen informatie over deze nieuwe versie, maar je kunt wel al een demo downloaden.

Een versie van Smart Connection Pro (voor de InCopy/InDesign workflow) die werkt met de CS3 versies laat helaas nog even op zich wachten volgens Stephan Galjaart van Woodwing