6 mei 2013

Wat is nieuw in InDesign CC!

.


Nope, geen CS7 maar CC (Creative Cloud)!
Ik werk er al een tijdje mee, maar officieel mag ik er nu pas over bloggen: InDesign CC dus.
De aparte programma's behouden hun eigen versienummer (zoals Photoshop 14 etc.) maar het geheel heet nu CC. De benaming CS is verleden tijd voor de paketten lijkt het.Wat is er nieuw in InDesign CC:

Volledig 64 bits, native cocoa
Eindelijk dan, een echte 64 bits versie, ook op de Mac. Eigenlijk is InDesign geheel opnieuw geschreven. En dat merk je! Als je zoals ik veel gebruik maakt van boekbestanden met veel kruisverwijzingen enzovoort is de snelheidsverbetering enorm! Ik werk nu al een tijd met deze nieuwe 64 bits versie en ik merk duidelijk dat alles soepeler loopt.

Retina display volledig ondersteund
Je weet niet wat je ziet: tekst alsof het gedrukt is, nee: scherper nog, op je Retina Mac!Dark UI (Drover)
Ook InDesign ontkomt er niet aan: dezelfde gebruikersinterface als Photoshop en Illustrator: Dark UI!
Fonts zoeken en favorieten
In elk fontmenu kun je makkelijker naar fonts zoeken en favorieten aanmaken.
QR Codes
InDesign kent nu een ingebouwde QR-code generator voor web, tekst, adresboeken enzovoort.
InCopy CC inbegrepen
Vanaf de nieuwe versie zal nu ook InCopy standaard deel uit maken van het Creative Cloud abonnement!

ePub verbeteringen
Je merkt er niet veel van, maar onder de motorkap is er van alles verbeterd bij de code voor ePub die bij export wordt gegenereerd – een hoop verbeterd! En dat maakt weer veel mensen blij. Zo werken nu indexen die in InDesign zijn gegenereerd, jawel, als de gebruiker het lettertype vergroot op de eReader zal het paginanummer bij de index vanzelf bijgewerkt worden!

En wat meer?
Tja, HET nieuwe zit 'm in de 64 bits herschreven versie. Dus spectaculair nieuwe functies verder dan de bovengenoemde zitten er niet in deze echte eerste CC versie.

Maar... lid zijn van de Creative Cloud gaat je vele voordelen brengen zoals Muse en Edge, beiden wel behoorlijk verbeterd en uitgebreid, alle Adobe fonts (van de vergelijkbare Font Folio) komen voor je beschikbaar - ook lokaal op je HD te downloaden en ja ook gewoon in Word en Keynote en whatever te gebruiken!

Nu is het moment om die overstap te gaan maken naar de Creative Cloud. En nee, maak je geen zorgen: je oude versie blijven gewoon werken!

Vanaf 17 juni beschikbaar!5 opmerkingen:

walter bravenboer zei

die donkere interface vind ik echt nog steeds niets, je kan toch wel weer gewoon op licht zetten?
Dat abonnement kan ik nog steeds niet echt leuk vinden, stel dat ze de prijzen eens lekker verhogen... en voor elke licentie betalen we een abonnement, dus in ons geval 5x, m'n baas ziet me komen ;(

Daniël zei

De Adobe Fonts zijn nu toch nog niet beschikbaar? Ik ben al een half jaar lid van de CC en kan ze namelijk nog niet vinden...

F vd Geest DTP & Graphic Design zei

Op het screenshot bij dit bericht zie je ook de lichtere variant Walter, dat kan dus inderdaad maar persoonlijk vind ik die lichtere variant wel heel erg Windows 95...
Daniël: nee, je hebt nu wel al Typekit fonts voor Web, fonts op je eigen HD komen met de nieuwe CC versie vanaf 17 juni als het goed is.

walter bravenboer zei

poeh, er wordt op de fora aardig wat gemopperd, ik ben het er eigenlijk wel mee eens, Adobe moet gewoon de keuze houden om gewoon het pakket te kunnen kopen. Stel dat we straks dus rond de 4000 euro per jaar betalen voor 5 abonnementen, wie houdt Adobe tegen om de prijzen lekker op te schroeven, terug kan je dan niet meer...
dus na 3 jaar hebben we 12.000 euro uitgegeven, voor misschien wat incrementele backups, en een boel software die we nooit gebruiken, ik vraag me af of de EU zich eens gaat bemoeien ermee (kijkende naar de prijsverschillen buiten de VS, en het feit dat ze wel èrg monopolistisch zijn geworden).

Demo zei

Beste Frans,

Kun je met behulp van voorbeelden aangeven hoeveel speedwinst te behalen is met CC 64bit??

- Bijv x aantal pags PDFfen
- XML import catalogus o.d.
- Scrollen door behoorlijk magazine

Ik snap trouwens nog steeds niet, dat er zo weinig te vinden op speed difference gebied......m.b.t. Adobe e.a. software en dan niet in combi met hardware.
Ik weet dat sommige zijn als: Barefeats en macperformanceguide.com.

Maar toch verwacht ik dat eigenlijk van een fabrikant zelf! (objectief)